0:00

Spitalul Roman – mai multe speranţe decât bani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Spitalul Roman mai are asigurată finanţare de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate doar până la mijlocul lunii septembrie. Nici la capitolul investiţii lucrurile nu stau mai strălucit. Dacă pentru reabilitarea termică, modernizarea lifturilor și repararea acoperișului există sume deja alocate, pentru mici reparații sau modernizări nu mai sunt bani. După finalizarea lucrărilor la triajul centrală, singura investiție ce se va mai putea face este modernizarea stației de sterilizare. Ca și buget, suntem asigurați până la mijlocul lunii septembrie. Urmând ca, până atunci, să primim rectificare din partea CJAS și suplimentarea bugetului. Avem promisiunea că cei 10% din rezerva Casei vor fi direcționați pentru a acoperi septembrie și octombrie. Asta se va întâmpla sigur, urmând ca, în noiembrie și decembrie, să fie o nouă rectificare bugetară, a declarat Leonard Achiriloaiei, director financiar contabil al Spitalului Roman.

Probleme sunt și cu plata salariilor cadrelor ce lucrează în Spital pentru ultima lună a anului. Dar, de data aceasta, problema este legată de bugetul central al statului. Direcția de Finanțe limitează Primăria și instituțiile din subordine la o sumă, care este distribuită instituțiilor, și care pentru noi nu acoperă luna decembrie. Sperăm ca Direcția de Finanțe să mărească plafonul cheltuieilor. Nu e o lipsă în buget, ci o restricție de la bugetul național”, a mai precizat directorul contabil.

Conducerea unității dă asigurări că pacienții vor fi primiți și tratați în continuare în Spital, neexistând un precedent al vreunui blocaj. Sumele pentru medicamente, materiale sanitare sau plata utilităților sunt asigurate, spun ei, iar pentru servicii, în cel mai rău caz, vor fi decontate ultimele luni la începutul anului viitor.

Greu cu permanența

O altă problemă, pentru care nu s-a găsit încă rezolvare și din cauza lipsei banilor, dar și pentru că nu există cadre medicale pregătite, o reprezintă asigurarea permanenței pe câteva compartimente. De exemplu, la Pneumologie și Oftalmologie nu există suficienți asistenți medicali. Am primit aviz de la DSP pentru a muta pe același palier secțiile Chirurgie și Oftalmologie și secțiile Medicală cu Pneumologie. Noaptea, chiar dacă la Oftalmologie și Pneumologie nu sunt mulți pacienți, nu exista personal. La Pneumo o asistentă a intrat în concediu medical și 18 nopți nu erau acoperite. Astfel, asistentul de pe Medicală va asigura tratamentul și celor din Pneumologie”, a explicat doctorul Cătălina Pălăncianu, directorul Spitalului Roman.

O problemă aparte o reprezintă și plata cadrelor din Compartimente, care nu prevede sporul de 15% acordat pentru cele care lucrează într-o Secție. Diferența de încadrare o reprezintă numărul de paturi care, pentru o Secție, presupune peste 25. Cu toate acestea, conducerea unității spune că ajută angajații din aceste Compartimente să obțină și ei sporul.

Politică… sanitară

Doctorii Oana Onu și Daniela Glodeanu, fost şi viitor director medical, aparțin de PSD. Conform algoritmului politic, funcția de manager al Spitalului, chiar și după concurs, aparținea PNL, însă Cătălina Pălăncianu este membru PDL, formațiune condusă de primarul Laurențiu Leoreanu. Medicul Oana Onu este și președinte al Organizației de Femei a PSD Roman, însă managerul Pălăncianu nu a comentat diferența de doctrină dintre ea și viitorul director medical. Conform legii, directorul medical poate fi propus, până la organizarea concursului, de managerul Spitalului sau de Primar. Noi am trimis adresă către Primăria Roman pentru a face o nominalizare. Preavizul medicului Dana Glodeanu expiră pe 9 septembrie. Dacă văd ceva greșit în numirea pe criterii politice a unei persoane într-o instituție a statului, răspunsul meu este – depinde pe ce persoană numești”, a comentat managerul unității.

Medicul Oana Onu poate asigura interimatul la Spitalul Roman cel mult 6 luni, după care va trebui să participe la concurs, acesta constând în cunoștințe legislative și un interviu.

Claudia MATEI

Articolul precedentPrimarii, foc şi pară pe parlamentari
Articolul următorPSD îi face audienţele lui Leoreanu