0:00

Decontarea navetei dascălilor, între norme metodologice și acțiuni în instanţă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGuvernul a aprobat miercuri, 15 iulie, printr-o Hotărâre, normele metodologice privind decontarea cheltuielilor cadrelor didactice şi a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat pentru naveta la și de la locul de muncă. Cei mai norocoși profesori sunt cei care vor folosi mijloace de transport ce aparţin unităţii de învăţământ sau autorităţii administraţiei publice locale, deoarece nu vor mai trece prin emoțiile decontării, transportul efectuându-se gratuit.

Totodată, cadrele didactice au obligația să prezinte lunar instituției de învățământ în care îşi desfășoară activitatea, documentele justificative pentru decont însoțite de cererea tipizată pentru decontarea lunară a navetei. Decontarea cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă se face integral, în luna următoare depunerii documentelor justificative, în condițiile stipulate de metodologie. Consiliul de administraţie al unităţii de învățământ aprobă lunar cererile solicitanţilor și fundamentează necesarul lunar de finanţare, iar directorul transmite necesarul de finanțat, primarului, respectiv preşedintelui consiliului judeţean, după caz, în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea lunii pentru care se face fundamentarea, în vederea deschiderii de credite pentru efectuarea plăților.

Sindicaliștii sunt de părere că noile norme metodologice nu se diferențiază cu mult de cele aprobate până acum. Mai mult, așa cum spun aceștia, se aduc detalii importante despre modul în care poate fi efectuată naveta. Potrivit prevederilor art. 37 de OUG 37/2014, finanțarea acestor cheltuieli se asigură din veniturile proprii ale bugetelor locale și din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată, pentru echilibrarea bugetelor locale.

Potrivit actului normativ, naveta dascălilor poate fi efectuată cu mijloace de transport ale operatorilor de transport autorizaţi – transport în comun: microbuze, autobuze, tren, ambarcaţiune sau autoturismul / ambarcaţiune proprietate personală sau deținut/ă legal. Decontarea navetei profesorilor este un aspect peste care mulți primari din județul Neamț au dorit ca până acum să treacă fără să umble la bugetul local.

Ca drept dovadă stau cele 289 de dosare de pe rolul instanțelor și care, așa cum a spus Gabriela Grigore, secretarul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ Neamț, acestea sunt atacate la Curtea de Apel Bacău de către primarii din județ.

Noi le vom câștiga pe toate. Deja, până în acest moment, avem 2 hotărâri judecătorești favorabile. Noi le-am transmis profesorilor să aștepte decontarea până la sfârșitul acestui an deoarece este an bugetar. În cazul în care nu li se vor face decontările până atunci, vom acționa în judecată”, a precizat Gabriela Grigore.

Cazuri similare au fost înregistrate în aproape toate județele țării. (M. TEODOROF)

Articolul precedentAtenţie la falşii medici care cer bani pentru tratamente!
Articolul următorVârstnicii de la Pietricica și-au luat rămas-bun de la un coleg
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.