0:00

Profesorii vor trebui să declare până la finele anului o serie de aspecte privind activitatea de predare, meditațiile făcute cu elevii și alte informații profesionale. Obligația este prevăzută în proiectul de ordin al Ministerului Educației privind procedura de completare a declarației de interese de personalul didactic de predare, pus în dezbatere publică și care ar trebui adoptat până la 1 noiembrie. ”Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere, și cuprinde norma didactică, activitățile de predare, activitățile de pregătire cu elevii – meditații și activitățile didactice desfășurate în cadrul unor proiecte, îndeplinite de cel care o completează. (…) Până la data de 31 decembrie a fiecărui an, personalului didactic de predare îi revine obligația să completeze declarația de interese. Personalul didactic de predare angajat ulterior datei de 31 decembrie completează și depune declarația de interese în termen de 5 zile de la angajare. Cine nu va depune declaraţiile de interese în termenele prevăzute și cine nu declară meditațiile se încadrează la abatere disciplinară”, potrivit proiectului.

Reglementarea este cuprinsă și în noua lege a Educației, 198/2023 și care mai stabilește înființarea unui registru al declarațiilor de interese, verificarea declarațiilor de un responsabil numit de conducerea școlii și așa mai departe. Procedura pusă în dezbaterea publică a stârnit imediat reacții ale sindicaliștilor.

Declararea meditațiilor criticată de sindicaliștii din Educație, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSimion Hăncescu, președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), a declarat astăzi că acest proiect este un abuz. ”În Legea învățământului preuniversitar se spune că profesorii nu pot face meditații cu elevii pe care îi au la clasă, prevedere foarte bună, spunem noi, nu mai sunt discuții. Numai că prin această propunere, profesorii trebuie să comunice în acea declarație dacă fac meditații și cu elevi de la altă școală. Este aberant, chiar se sare calul. De ce ar trebui să știe școala unde este profesorul titular, că acesta face meditații cu un elev de la altă unitate de învățământ? O să vorbim și noi la minister când vom fi consultați, așa cum este normal, o să transmitem că este un abuz”, a afirmat liderul FSLI pentru presa națională.

La rândul său, Marius Nistor, liderul FSE ”Spiru Haret” cataloghează drept birocratică varianta ministerului. “A veni și a cere de la cine dai meditații din ce clasă și alte date suplimentare, a veni cu un responsabil care trebuie să-i urmărească să vadă dacă își depun sau nu declarațiile, deja ne ducem prea departe. Un astfel de sistem nu îl regăsim nicăieri. Este deja prea mult. Care este eficiența? Credeți că dacă dau mai multe date am rezolvat problema? Era necesară o simplă declarație. Poți să ai un registru în care sunt trecute declarațiile respective, dar nu toată această procedură birocratică”, a declarat Marius Nistor citat de edupedu.ro.

Adoptarea procedurii la începutul lunii noiembrie este prevăzută în calendarul ME de emitere a normativelor prin care se aplică noua lege a educației. Forma finală a procedurii se dorește a fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2024.

C.I.

Articolul precedentCultivatorul de droguri rămâne încarcerat
Articolul următorInginerul silvic judecat pentru corupție a scăpat de cătușe