0:00

Ce mai vând nemțenii ca să facă rost de bani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* şervețele de colecție, ouă de Paști, arme și sfeșnice de aur

Cu o campanie de promovare destul de agresivă în ultima perioadă și pe fond de criză, site-urile de vânzări online încep să devină din ce în ce mai populare. Un studiu făcut la nivel național pe platforma mercador.ro arată că telefoanele mobile ocupă primul loc în topul celor mai căutate produse, cu peste 9 milioane de vizualizări. Urmează calculatoarele și produsele TV-audio-video, cu peste 5 milioane de afișări la nivel național doar luna trecută. În încercarea de a face rost de bani și de scăpa de obiectele de prin casă și nemțenii se înscriu cu succes la această nouă modă. Odată ce-am selectat județul Neamț, ne apar, în toate categoriile, 20.000 de anunțuri de vânzare valabile. Putem cumpăra de la pistoale cu bile de cauciuc până la casete audio “păstrate în carcasă și ascultate foarte rar sau chiar medalii olimpice:

“Medalie olimpică de participare Atlanta 1996”. La descrierea produsului, vânzătorul ne spune că “medalia de bronz a fost primită de la atleții prezenți la Olimpiada din Atlanta și provine de la un colecționar american”. O puteți cumpăra dacă dispuneți de 899 de lei.

Un alt nemțean ne invită să cumpărăm o statuetă foarte veche care imită un fotbalist. Vânzătorul nu știe din ce metal e confecționată și nici anul fabricației. Ne spune doar că e din Italia și că are de gând să o vândă cu 80 de lei.

Pe același site de vânzări online găsim în dreptul judeţului Neamţ şi cagule cu 66 de lei bucata, pistol cu bile de cauciuc ce costă 149 de lei, dar şi puşcă pentru tir sportiv cu lunetă, evaluată de vânzător la 150 de euro.

Şi pentru că sărbătorile se apropie, sunt şi nemţeni care au început să comercializeze pe internet felicitări pentru sărbătorile de iarnă. Se vând cu 1 leu bucata. La aceeaşi secţiune găsim şi şerveţele de colecţie cu 5 lei pachetul.

Tot pentru cadouri sau pentru a face o bucurie unui colecţionar, nemţenii mai vând şi un tablou 3D cu egrete din cupru, 29 de lei, un sfeşnic de aur de 24 de karate cu 100 de euro, o monedă de argint din 1589 evaluată la 600 de lei bucata, dar şi ouă de Paşti, lucrate manual cu 25 de lei bucata. Chiar dacă e abia luna noiembrie…

Şi lista poate continua… Pe mercador.ro, la Piatra-Neamţ, cu 3 lei poţi să-ţi cumperi o casetă audio TDK, “aproape nouă, păstrată în carcasă şi ascultată rar”. Cu 33 de lei poţi să îţi cumperi o mandolină africană cu piele de şarpe, iar cu 150 de lei intri în posesia unei bancnote de 1.000.000 de lei din 1946.

Pe site-urile de vânzări online, garanţia este stabilită de către cel care vinde, în funcţie de produsul comercializat.

Atenţie la ce cumpăraţi de pe internet

Indiferent de ce anume cumpăraţi de pe internet, inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au câteva sfaturi şi recomandări:

  • Fiţi atenţi atunci când oferiţi detalii înscrise pe cardul de credit sau debit pe internet; Verificaţi întotdeauna dacă preluarea datelor se face prin protocol securizat. Refuzaţi tranzacţia dacă vi se cere codul PIN. Cel mai sigur este să folosiţi un card de debit dedicat tranzacţiilor on-line pe care să îl încărcaţi numai cu suma necesară achiziţiei;
  • Este de preferat să cumpăraţi de la companii cunoscute sau cu care aţi mai avut contacte comerciale înainte. Companii despre care nu există comentarii negative ale altor clienţi pe forumuri sau pe site-urile de evaluare a serviciilor;
  • Evitaţi operatorii economici care nu afişează date de contact complete (adresa, telefon, cod unic de identificare fiscală etc) şi care se rezumă doar la o adresă de e-mail ;
  • Verificaţi cu mare atenţie ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate;
  • Comparaţi ofertele de preţ, condiţiile de livrare si de garanţie ale mai multor comercianţi înainte de a lua o decizie.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentTaxă auto pe sănătate la Târgu-Neamț
Articolul următorRevoluție de catifea cu mănuși chirurgicale