0:00

Revoluție de catifea cu mănuși chirurgicale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* peste 10.000 de oameni din sistemul de sănătate au participat sâmbătă, 2 noiembrie, la „Marșul Tăcerii”, din capitală

*„Sistemul de sănătate este finanțat mai rău decât cel din Burkina Faso”, a declarat dr. Mihaela-Carmen Covrig, președinta Asociației patronale a medicilor de familie Neamț

* timp de trei ore, protestatarii au „muțit” pentru revendicările lor

Cu măști chirurgicale pe față, cu tobe și steaguri în mâini, aproximativ 10.000 de oameni din sistemul de Sănătate, potrivit unui comunicat remis de Colegiul Medicilor din România, au protestat sâmbătă, 2 noiembrie, într-un marș care a fost făcut pe traseul dintre Guvern și Parlament. În aceeași zi de proteste, MS a făcut public pe site-ul instituției un comunicat prin care își exprima regretul față de opțiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate pentru organizarea unui  marş de protest. „Și aceasta pentru că MS porneşte de la un principiu de bază şi anume că orice problemă îşi poate găsi soluţionarea prin dialog continuu, colaborare și încredere reciprocă”, se precizează în comunicat. Potrivit celor care au participat la marș, „dialogul continuu” nu este suficient. „Ne-am prezentat doleanțele pe care le avem de 2 ani de zile încoace. Ne-a ajuns cuțitul la os. A fost un marș al tăcerii în care lumea și-a strigat disperarea, muțește pentru că nu am scos niciun cuvânt. Sistemul de sănătate este finanțat mai rău decât cel din Burkina Faso. Dorim ca finanțarea să crească de la 3,5%, cât este în prezent, până la 6%. Până în 2016, etapizat, pentru că acest lucru nu se poate face peste noapte, dar măcar să se facă ceva. Următorul pas, înfuncție de hotărârile care se iau, poate fi greva generală. Dacă se va ajunge până acolo, doar o treime din serviciile medicale vor fi asigurate. Se vor acorda tratamente doar în regim de urgențe”, a declarat dr. Mihaela-Carmen Covrig, președinta Asociației patronale a medicilor de familie Neamț.

După „penitență”, grevă generală

Reprezentanții Sindicatului Sanitas au precizat că aproximativ 120 de membri din județul Neamț au fost prezenți la protestele din capitală. „Acestora li s-au alăturat și alți medici din județ care au venit cu mașinile personale. Pe tot traseul marșului, lumea care a mers 3 ore în picioare a tăcut. A fost surprinzător faptul că s-au alăturat foarte mulți rezidenți și studenți de la Medicină. Este umilitor ca un rezident să câștige 7 milioane, ca un medic să aibă un salariu de 15 milioane. Nu se poate să faci performanță în sănătate fără aparatură medicală, materialele sanitare și medicamente insuficiente. așa cum este tratat sistemul de sănătate în momentul de față, suntem privați de dreptul la viață”, a declarat dr. Angela Tofan, lidera Sindicatului Sanitas Piatra Neamț.

În același context, lidera de la Piatra Neamț a mai precizat că, după proteste, dr. Vasile Astărăstoae, președintele CMR, a supus la vot pentru greva generală. Majoritatea a votat în favoare organizării grevei, urmând ca în viitorul apropiat să se stabilească și o dată. Astăzi, Coaliția profesioniștilor se va întâlni cu reprezentanți din Ministerul Sănătății pentru discuții. De la Colegiul Medicilor din Neamț, președintele nu a putut ieși în stradă, dar a fost alături de protestatari. „Sunt și acum în covalescență după o operație de hernie de disc. Am fost ținut la curent de colegii mei care mi-au spus că au participat mai mulți oameni decât s-au înscris. Rămâne de văzut, în urma discuțiilor purtate, ce se va contura până în final”, a declarat dr. Iosif Koszeghi, președintele CM Neamț.

Marşul organizat de Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate militează pentru obţinerea a minimum 6% din PIB pentru sistemul sanitar, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat; o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate (creşterea salarizării), dublarea salariilor medicilor rezidenţi, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrare profesioniştilor de către autorităţi.

M. TEODOROF

Articolul precedentCe mai vând nemțenii ca să facă rost de bani
Articolul următorMihail Sadoveanu – 133 de ani de la naştere: Cum s-a născut romanul “Baltagul”

1 COMENTARIU

  1. 3600 LEI DA SPAGA SE CONTEAZA CA IN SPITAL LA P NEAMT DE LA POARTA SI PANA LA PRIMAR DAI BANUL CA LA VAMILE VAZDUHULUI SI SUNT 12 SI TOT NU AJUNGE . DE ASTA NICI LEFURILE LOR NU LE AJUNG DACA FACI MUNCA CONTRA SPAGA ZILNIC REZULTATUL SE VEDE IN FLUTURAS NOI TOT MAI SARACI VOI TOT MAI REVOLUTIONARI SI DE CE SE CHEAMA MARSUL TACERII CA VA ESTE RUSINE SA STRIGATII LA CATE SPAGII LUATI ATI AMUTIT.PS SCUZE LA CEI CRE ISI FAC TRABA CU PROFESIONALISM SI SERIOZITATE DAR SUNT CAM PUTIINI.

Comentariile sunt închise.