0:00

TRADIŢII POPULARE DE SÎNTION SAU SF. IOAN BOTEZĂTORUL, ZCH NEWS - sursa ta de informații

† Soborul Sf. Ioan Botezătorul – 7 ianuarie

Rolul Sf. Ioan Botezătorul a fost acela de a trezi poporul lui Israel din idolatrizarea Legii şi de a naşte în ei credinţa în Hristos. El îşi începe predica cu aceleaşi cuvinte ca şi Mîntuitorul: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Mt. 3, 2).

Atrage atenţia istraeliţilor că nu este de ajuns să faci parte din poporul ales de Dumnezeu pentru a primi mîntuirea.

Misiunea principală a Sf. Ioan Botezătorul era să pună înaintea ochilor minţii realitatea păcatului şi să trezească dorinţa de ispăşire.

Mîntuitorul Iisus Hristos a arătat celor convertiţi Calea pe care să o urmeze, pentru a le putea fi iertate păcatele.

– Smerenia Sf. Ioan Botezătorul. Pentru a înlătura orice confuzie că Ioan este Mesia cel aşteptat, Botezătorul a spus: „Eu vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decît mine… Acesta vă va boteza cu Duh Sfînt şi cu foc” (Matei 3, 11).

Şi va încheia prin a spune: „Cel care vine după mine a fost înaintea mea, pentru că mai înainte de mine era” (Ioan 1, 15).

Tradiţii populare de Sîntion sau Sf. Ioan Botezătorul

„Udatul Ionilor”, are loc în Transilvania şi Bucovina. În Bucovina, la porţile tuturor care poartă acest nume, se pune un brad împodobit, iar acesta dă o petrecere cu lăutari. În Transilvania cei care poartă acest nume, sînt purtaţi cu mare alai prin sat pînă la rîu unde sînt botezaţi/ purificaţi.

– Iordănitul femeilor. În satele din nordul ţării, pe vremuri, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva şi duceau alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cîntau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care apăreau întîmplător pe drum. Îi aruncau în apă,  dacă nu promiteau că le vor asculta.

Tot acum, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fîntînă sau dintr-un rîu.

Acest sfînt este considerat patronul pruncilor, pe care îi ajută să nu moară nebotezaţi.

Articolul precedentVremea rea închide şcoli în Neamţ
Articolul următorDoi procurori din Neamţ s-au “făcut” judecători fără decret
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.