0:00

Dosarul corupției de la Serviciul de Ambulanță Neamț crește pe zi ce trece și astăzi 28 iunie DNA anunță extinderea cercetărilor față de alte 15 persoane și noi acuzații de corupție.

Rămân două nume deja cunoscute – dr. Dan Dorin Morenciu și fosta asistentă șefă Luminița Rozoschi, puși sub acuzare pentru luare de mită și complicitate. De acesstă dată anchetatorii au probe pentru o altă sumă – 48.000 euro – cerută și primită de fostul manager interimar Dan Dorin Morenciu de la 12 angajați temporari care au vrut să fie angajați definitiv. Este vorba de „prețul” de 4.000 euro pe care fiecare l-a plătit pentru postul de ambulanțier sau de asistent medical.

Cazul mită la Ambulanța Neamț – liderul de sindicat Gladior Andronache și încă 12 noi persoane cercetate de DNA, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDe această dată și Gladior Andronache – liderul de sindicat (foto) și observator în comisia de examen pentru lotul de șoferi care deja este anchetat – este pus sub acuzare. Dar și Ionuț Doarbeș, angajat în cadrul SAJ Neamț, acuzat de complicitate la luare de mită (detalii aici https://zch.ro/fostii-sefi-de-la-ambulanta-neamt-doar-medicul-dan-morenciu-mai-sta-o-luna-in-arest-preventiv-pentru-coruptie/ ). Cei 48.000 euro i-au fost înmânați doctorului Morenciu într-o pensiune din Piatra-Neamț de către foștii lui subordonați Luminița Rozoschi și Gladior Andronache.

Vă prezentăm integral comunicatul DNA:

„În cauza mediatizată prin comunicatele 448/VIII/3 din 20 mai 2022, 500/VIII/3 din 27 mai 2022 și 512/VIII/3 din 3 iunie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus extinderea urmăririi penale pentru infracțiuni de corupție, față de alte 15 persoane și față de managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț pentru alte infracțiuni față de cele deja mediatizate, după cum urmează:

MORENCIU DAN DORIN, la data faptei manager general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,

ROZOSCHI MARIA LUMINIȚA, asistent-șef în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată,

ANDRONACHE GLADIOR, ambulanțier în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată,

DOARBEȘ IONUȚ, angajat în cadrul S.J.A. Neamț, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

RASCARACHE IOANA-CĂTĂLINA, IACOB ANA-MARIA, AFLOAREI PETRONELA LARISA, ALEXA DANIELA, CIUBOTARU ALEXANDRA-ANDREEA, MATEI NECULAI VICTOR, persoană fizică (soția unuia dintre candidați), VRÎNCEANU MIHAI SEBASTIAN, FARAON IONEL, NEACȘU PETRU, JIGĂU CIPRIAN CONSTANTIN și ROȘU MARIUS, toți angajați pe o perioadă determinată în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 02 – 17 mai 2022, managerul general interimar al Serviciului de Ambulanță Județean (S.J.A.) Neamț, Morenciu Dan Dorin, prin intermediul suspecților Rozoschi Maria Luminița, Andronache Gladior și Doarbeș Ionuț, ar fi pretins și primit de la ceilalți 12 suspecți câte 4.000 euro/persoană pentru a fi declarați admiși la un concurs pentru personalul sanitar și sanitar auxiliar, ce viza ocuparea unor posturi pe o perioadă nedeterminată în instituția mai sus menționată.

Suma totală de 48.000 euro solicitată în condițiile de mai sus ar fi fost remisă inculpatului Morenciu Dan Dorin de către suspecții Rozoschi Maria Luminița și Andronache Gladior în data de 17 mai 2022, în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț.

Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

C.I.

Articolul precedentBac-ul la Colegiul Național de Informatică: 96,5% promovabilitate și 25 note de 10 la proba de specialitate
Articolul următorAnunț privind ședința ordinară a Consiliului Local Piatra Neamț