0:00

BAC-ul fără „breiching niuz”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

A fost odată ca niciodată o simulare. În luna martie, anul acesta a plouat cu note slabe la BAC, dar nimeni nu s-a supărat. A fost perioada simulării în care toată lumea a spus că este timp pentru a preveni o inundație. La final, doar 3 candidați din 10 erau declarați pregătiți pentru sesiunea iunie-iulie. Cum timpul a fost scurt, pentru îngrășarea porcului s-au folosit emisiuni tv cu lecții suplimentare (fără pauză de reclamă), au fost trași de urechi toți cei cu note proaste și s-au ținut ore de dirigenție cu tema „Școala îți vrea binele!” Ministerul Educației și-a scos mâna din joben și a prezentat subiecte cu urechi lungi și drăgălașe pentru toată lumea. O cerință teleportată din proba scrisă de la Română, subiecte colorate pentru fiecare profil în parte și probe orale cu podele moi.  Astfel, după 3 luni de la o simularea care arăta la rece cum nu sunt pregătiți reprezentanții viitorului a început BAC-ul „pe bune”. Încălzirea s-a făcut odată cu prima probă orală de la Limba și literatura Română, a continuat cu proba de „digitale” și a „pierit” pe limba străină.

Drumul spre rezultate

În total 5.164 de candidați s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2013. Nu a existat nicio probă fără absenți. Cei mai mulți s-au numărat la ultima probă, cea la alegere a specializării, când 261 de absolvenți nu s-au prezentat. Această cifră ne arată și numărul minim al celor care nu au promovat Bacalaureatul din acestă sesiune. Nici anul acesta liceenii nu au scăpat de restricții. Camerele video au fost pornite, iar accesul în sălile de clasă a fost restricționat pentru telefoane și alte „bijuterii” tehnologice, care ar fi putut aduce un plus de informație pentru cei care nu au învățat suficient. Fie că au fost prinși cu urechile înfundate de la căști, fie că nu s-au putut lipsi de telefoane în sala de examen sau au încercat să fure ciorna colegilor lor, 7 candidați au fost eliminați în sesiunea de vară. Doar unul a fost mai „special”, fiind însoțit la ieșirea din școală de jandarmi pentru proteste aduse subiectelor de la biologie.

Cei mai mulți candidați nu s-au arătat nemulțumiți de ceea ce au reușit să facă la examen, dar, ca de fiecare dată, se așteptau la subiecte mai ușoare. La proba de Limba și literatura Română, versurile nu au fost pe placul tuturor. La proba de Matematică cei mai mulțumiți au fost liceenii care au absolvit profilul tehnologic, iar subiectele de la Istorie nu au fost reclamate ca fiind unele imposibile. La proba la alegere a specializării, chiar dacă ar fi trebuit să fie o probă preferată, s-au înregistrat cele mai multe absențe și cei mai mulți eliminați. Peste 260 de candidați nu s-au prezentat, iar 3 au fost eliminați pentru „diverse” nepotriviri (copiat, furat, scandal). Dacă ar fi să cântărim cuvintele celor care au fost în febra examenului, media de promovabilitate ar trebui să fie mai mare decât cea de anul trecut. În 2012, doar 55% din candidați au promovat. Cu cât a crescut procentul anul acesta vom afla astăzi, după primele rezultate de la Bacalaureat. Până la ora 12, toți candidații care au participat la probele scrise vor afla cu cât au fost evaluați și dacă s-au împotmolit la examenul care le poate schimba viața. Tot în această zi, cei care nu sunt mulțumiți de note pot depune contestații la centrele de examen, între orele 12-16. Rezultatele finale vor fi afișate vineri, 12 iulie.

Marian TEODOROF

Articolul precedentTraian Humulescu, noul lider al PNL Târgu Neamț
Articolul următorFals în declarații în Consiliul Județean