0:00

Fals în declarații în Consiliul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dan Vasile Constantin este, indiscutabil, un om politic valoros și care are cam tot ce-i trebuie pentru a face politică. Are bani, are experiență acumulată de pe timpul UTC-ului, are relații și, indiscutabil, este singurul om din PSD-ul nemțean care știe administrație, știe cum se fac alegerile, este deschis la orice dialog sau negociere, dacă scopul său ori al partidului cer asta. Același politician a dat dovadă, inexplicabil, de o mare doză de naivitate față de restricțiile pe care trebuie să le respecte cineva care dorește să ocupe funcții publice. A fost nevoit să plece din funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț deoarece s-a constatat că era incompatibil, fiind în același timp administrator la o societate comercială.  A ajuns prefect și a trebuit să fie lăsat să demisioneze, deoarece era și candidat la funcția de consilier USL, în județul în care a fost numit prefect apolitic, asta dacă nu punem în discuție concursul suspect pe care l-a dat pentru a deveni funcționar public în comuna Ion Neculce din Iași.

În acestă perioadă, DVC este în vizorul Agenției Naționale de Integritate, după o serie de articole publicate în ”Mesagerul de Neamț”, în care au fost demonstrate mai multe situații suspecte de conflict de interese sau incompatibilitate.

Recent, Dan Vasile Constantin a recidivat în naivitate politică și poate fi cercetat, dacă interesează pe cineva, pentru fals în declarații publice. Dacă este vorba doar de neglijență, n-ar fi un capăt de țară să omiți în declarația de avere niște sume, mici față de restul veniturilor. Dacă omisiunea este voită, lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât vin din partea consilierului PSD care cere cu fiecare ocazie respectarea legilor și a procedurilor.

* Ce venituri nu a declarat Dan Vasile Constantin?

În 26.06.2013, sub semnătură olografă, Dan Constantin completa/depunea declarația de avere pentru anul 2012. În preambulul acesteia, Dan Vasile Constantin spune are cunoștință de prevederile legii privind falsul în declarații, ceea ce ne face să credem că și-a verificat cu atenție declarația înainte de a o depune. La rubrica ”venituri din salarii” apar cele obținute ca salariat la CDMS Construct – 32.224 lei; la rubrica ”alte venituri” apare indemnizația de consilier județean – 4.780 lei; la rubrica ”venituri din investiții” apar veniturile din dividende, de la Bursa de Valori București, exact aceeași sumă ca și salariul de la CDMS – 32.224 lei!

Totuşi, știm că, în anul 2012, Dan Vasile Constantin a fost funcționar public, aproximativ o lună de zile, în județul Iași, perioadă pentru care presupunem că a fost salarizat. Acești bani nu apar în declarația de avere.

Tot în anul 2012, timp de câteva zile, între 31 mai și 6 iunie, prefect de Neamț. Pentru cele 7 zile, el a încasat suma de 1.174 lei, așa cum ne-a comunicat, prin adresă oficială, Prefectura Neamț. Nici această sumă nu apare în declarația de avere depusă în iunie 2013, pe anul 2012.

Aceste două omisiuni pot agrava situația consilierului PSD la ANI, dacă cineva va face o reclamație în acest sens. Din punctul nostru de vedere, mai interesant este să vedem de ce nu au fost prinse sumele în declarația de avere.

* Veniturile care pot bara o carieră politică

Atunci când se pregătea să devină prefect, Dan Vasile Constantin a dat un concurs, pentru un post de funcționar public în comuna Ion Neculce, jud. Iași. Potrivit declarațiilor oficiale ale conducerii Primăriei Ion Neculce, el a fost încadrat ca funcționar, la cerere, în data de 25.05.2012, și a încetat activitatea din data de 27.06.2012! Perioadă în care a fost și prefect salariat între 31.05.2012- 06.06.2012…

Practic, dacă cele două documente pe care le-am primit la redacție respectă adevărul, timp de câteva zile, Dan Vasile Constantin a îndeplinit două funcții, de prefect și funcționar în Iași. Cum statul român își plătește încă funcționarii și păstrează documentele prin care face plata, probabil că nu ar fi foarte greu de demonstrat absurdul și anormalul situației.

Dacă sumele respective ar fi fost  trecute în declarația de avere, probabil cei de la ANI nu ar mai fi avut prea mult de anchetat.

Răspunsul Primăriei Ion Neculce

Concursul a fost publicat în Cotidianul ”Evenimentul de Iași” în zilele de 16 și 17 mai 2012, la rubrica mica publicitate – locuri de muncă;

– Data organizării concursului: 24.05.2012

– Numărul candidaților: 1

– Data încadrării candidatului admis: 25.05.2012 (la cerere)

Suspendat raport de serviciu la data de 27.06.2012

– Depus jurământul la data de 27.05.2012

– Încetat activitatea la data de 27.06.2012 conform art. 94, alin. (1), lit. a.

Fals în declarații în Consiliul Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentBAC-ul fără „breiching niuz”
Articolul următorSergiu Găbureac: “La pas prin Piatra Neamţ”

2 COMENTARII

  1. SI TE GANDESTI CA NE REPREZINTA JUDETUL UNUL CU FALS IN DECLARATII DAR NU VA SPERIATI CA TOTII DIN USL AU ACEIAS SITUATIESI CUM SUNT O BANDA NU VA CADEA NICI UN CAP POATE BALANESCU CA A AVUT CURAJUL SA SCRIE DE UN INTERLOPP CA STITI CUM E LA NOI CADE CEL MAI PUZIN VINOVAT. CONTORLATI TOTII PARLAMENTARII, SENATORI , CONSILIERI ETC SI VEDETI CA DECLARAZII FALSE SUNT LA GREU SI NU SE IA NICI O MASURA CA DOAR CEI CARE TREBUE SA SE SESIZEZE SUNT PUSI TOT DE USL SI CUM SA DERANJEZE SEFII SIC.

  2. Bani o fi avand, experienta politica mai putina, ca daca o avea nu facea atatea gafe. asa ca …
    Are ceva experienta de la inalta academie stefan gheorghiu !

Comentariile sunt închise.