0:00

Administraţia Fondului de Mediu va acorda, începând de anul acesta, 70% din valoarea unor aparate de încălzire noi, dar nu mai mult de 10.000 de lei, pentru a stimula înlocuirea sobelor vechi, poluante, cu altele noi, care vor avea mai puţine emisii de carbon. Fiecare beneficiar va trebui să acopere diferenţa de 30% din venituri proprii. Într-o primă fază, programul se adresează doar localităţilor din judeţele montane aşa cum au fost ele stabilite în Legea muntelui. Neamţul se numără printre cele 28 de judeţe care vor face parte din programul pilot. În Neamţ vor fi eligibili cetăţenii, care locuiesc la casă şi folosesc pentru încălzire sobe sau şeminee, din Piatra-Neamţ, Bicaz, Agapia, Alexandru cel Bun şi alte 24 de localităţi montane:

10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi / Neamţul, judeţ pilot în program, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe 17 ianuarie, Ministerul Mediului a publicat spre consultare Ghidul de finanţare pentru acest Program „Rabla pentru sobe”. Pentru a beneficia de aceşti bani, fiecare primărie din această listă trebuie să încheie un contract de finanţare cu Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Înscrierile se vor face printr-o aplicaţie informatică dedicată de pe site-ul AFM, în limita bugetului alocat, fiecare localitate urmând să primească maxim 500.000 de lei.

Sobe cu randament mai mare

Banii se vor acorda numai persoanelor fizice, care locuiesc la casă, sunt proprietarii acesteia, şi nu au datorii la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local. O altă condiţie este ca beneficiarul să nu fie condamnat  „pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă”. Pot fi cumpărate sobe, termosobe, şeminee şi termoşeminee care folosesc lemne, peleţi şi brichete şi care respectă prevederile legale în privinţa emisiilor de carbon.

10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi / Neamţul, judeţ pilot în program, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinistrul Mediului, Florin Fechet, a vorbit, pe marginea acestui program, despre faptul că problema cea mai mare în ţara noastră o reprezintă randamentul extrem de scăzut al acestor aparate de încălzire, pentru că randamentul mediu în sobele din România este undeva la 30%: „Cu alte cuvinte, 30% dintr-un buştean pus pe foc se transformă în căldură, restul se transformă în fum şi în poluare. Din acest motiv există calcule matematice care demonstrează inclusiv faptul că o sobă cu un randament atât de scăzut poluează mai mult decât o face un camion Diesel de generaţie foarte veche. Conform datelor statistice, peste 6,4 milioane de metri cubi de lemn ajung anual pe foc, asta înseamnă o presiune inclusiv pe fondul forestier. Nu puteam să rămânem fără acţiune în faţa acestor cifre şi din acest motiv pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cele cu randament ineficient, cu unele noi, pentru că există tehnologii care pot să crească acest randament la peste 80 %”.

Cu alte cuvinte, pe lângă reducerea poluării, un alt scop al programului este acela de a reduce numărul arborilor care devin lemne de foc, prin înlocuirea sobelor cu randament scăzut cu cele noi, cu o putere de încălzire mult mai mare.

Angela Croitoru

Articolul precedent165 de ani de la Unirea Principatelor serbate de Complexul Muzeal Neamț cu o conferință
Articolul următorNeamţ: 40 milioane de lei pe an pentru bugetele locale în următorii trei ani
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.