0:00

165 de ani de la Unirea Principatelor serbate de Complexul Muzeal Neamț cu o conferință, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiComplexul Muzeal Județean Neamț organizează astăzi, 19 ianuarie, cu începere de la ora 11, conferința ”Unionism și separatism în Moldova (1856-1866). Reflecții pe marginea unor dezbateri recente”. Conferința este susținută de prof. univ. dr. Cristian Ploscaru, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț.

”Domnia Sa este profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, reputat specialist în domeniul istoriei moderne, cu preocupări în ceea ce privește istoria culturală, politică și socială a Principatelor Române în contextul tranziției la modernitate. Partener al Complexului Muzeal Național Neamț în organizarea acestui eveniment aniversar este Catedra de Istorie a Colegiului Național Petru Rareș Piatra-Neamț”, se precizează într-un comunicat de presă.

Comunicatul de presă integral:

La 5 ianuarie 1859 Adunarea Electivă de la Iași a votat în unanimitate ca domnitor un „om nou”, pe colonelul Alexandru Ioan Cuza. Votul de la Iași s-a repetat la București și în după amiaza zilei de 24 ianuarie 1859 Cuza a fost ales, cu unanimitatea voturilor, domn al Principatelor Române.

„Să trăiască Cuza! a răsunat ca un ecou în inimile poporului român. Nu se mai auzeau în toată capitala decât cele mai vii demonstrații de bucurie: Să trăiască Cuza! Să trăiască viitorul nostru stăpânitor! zbura din gură în gură, din inimă în inimă. Îmbrățișările cele mai cordiale, sărutările cele mai înfocate, expresia celei mai entuziastice bucurii a ochilor erau singurul spectacol ce se vedea pe toate ulițele, pe toate răspântiile, pe toate locurile publice ale Bucureștilor”. (Ioan M. Bujoreanu)

Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, fără a se încălca formal prevederile Convenției de la Paris (1858), națiunea română a împlinit un proces istoric. A fost „începutul unui drum nou, cel al României”, scria academicianul Dan Berindei.

Pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, Complexul Muzeal Național Neamț are deosebita onoare de a propune publicului nemțean, grație amabilității istoricului Cristian Ploscaru, conferința cu tema „Unionism și separatism în Moldova (1856-1866). Reflecții pe marginea unor dezbateri recente”, o necesară și binevenită racordare la mediul istoriografic universitar. Domnia Sa este profesor universitar doctor în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza din Iași”, reputat specialist în domeniul istoriei moderne, cu preocupări în ceea ce privește istoria culturală, politică și socială a Principatelor Române în contextul tranziției la modernitate.

Partener al Complexului Muzeal Național Neamț în organizarea acestui eveniment aniversar este Catedra de Istorie a Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra-Neamț.

Conferința se va desfășura în data de 19 ianuarie 2024, ora 11.00, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț.

Vă așteptăm cu drag!

Articolul precedentBugetul municipiului Piatra-Neamț pe anul 2024, în dezbatere publică
Articolul următor10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi / Neamţul, judeţ pilot în program
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.