În perioada 13-14 decembrie, Complexul Muzeal Județean Neamț organizează o nouă ediție a Zilelor Ion Creangă, prin care se vor comemora 160 de ani de la trecerea la veșnicie a scriitorului. Evenimentul se va desfășura la Muzeul Memorial Ion Creangă din Humulești și la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț. Programul manifestărilor este următorul:

Vineri, 13 decembrie

  • ora 11, deschiderea manifestărilor și program de colinde susținut de elevii Școlii Vânători-Neamț la Muzeul Memorial Ion Creangă Humulești;
  • ora 13, 160 de ani de la trecerea la veșnicie a lui Ion Creangă – prelegeri susținute de prof. univ. dr. Constantin Parascan și poetul Daniel Corbu; Universul lui Creangă – concurs de creație virtuală, lansarea volumului Ion Creangă – Integrala operei, Ed. Princeps Multimedia, Iași, 2018, ediție realizată de D. Corbu.

Sâmbătă, 14 decembrie

  • orele 8-11, Slujba de pomenire a scriitorului Ion Creangă și a familiei sale la Parohia Sf. Nicolae din Humulești.

„Anul 2019 este un moment cu multiple semnificații: se împlinesc 160 de la trecerea la veșnicie a lui Creangă, dar am ajuns și la cea de a 50-a ediție a Zilelor care îi poartă numele. Având la bază aceste repere, instituția noastră continuă o bună tradiție și organizează o serie de manifestări la unitățile muzeale din Târgu Neamț, adresate cu precădere elevilor și celor interesați de opera lui Creangă. Ca de fiecare dată, așteptăm alături de noi pe reprezentanții autorităților județene și locale, precum și pe toți cei care își aduc contribuția, într-un fel sau altul, la menținerea la o cotă înaltă a valorilor literaturii române”, a declarat dr. Ciprian-Dorin Nicola, managerul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Un element inedit al acestei ediții îl constituie organizarea concursului Universul lui Creangă – creații virtuale, prin care elevii de la școlile nemțene sunt invitați să își pună imaginația și talentul la contribuție pentru a transpune în plan virtual percepția lor despre lumea lui Creangă. „În ideea de a ne apropia elevii de la școlile nemțene, am lansat un concurs de creații virtuale, inspirat de lumea lui Creangă. Este un proiect inedit, prin care ne dorim să vedem cum pot elevii să folosească tehnologia actuală în sprijinul unui act cultural. Concursul se va desfășura la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, iar cele mai bune proiecte, cu note evidente de originalitate, vor fi premiate”, a declarat dr. Vasile Diaconu. (C.T. STURZU)

Articolul precedentUn bătrân care-și aducea fiul mort acasă, a coborât din mașina funerară și a dispărut
Articolul următorCSM Roman organizează Turneul Generaţiilor la şah
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.