0:00

„Vacanţe Muzicale la Piatra Neamţ” Seara muzicii de operă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sâmbătă, 12 iulie 2014, ora 21, Piaţa Turnului lui Ştefan cel Mare, vor răsuna ultimele acorduri muzicale ale ediţiei 41 a „Vacanţelor muzicale la Piatra Neamţ. După festivitatea de închidere va urma Seara muzicii de operă, cu Orchestra simfonică a Filarmonicii „Mihai Jora” din Bacău, sub conducerea dirijorului Cristian Lupeş. Solişti vor fi cursanţii masterclass-ului de canto susţinut de Iulia Isaev – soprană şi Raluca Ouatu – pian. În program sunt cuprinse uverturi şi arii celebre din opere semnate de Mozart, Bellini, Verdi, Puccini, Massenet, Bizet. În caz de vreme nefavorabilă, concertul va avea loc în sala de festivităţi “Calistrat Hogaş” din CJ.

Soprana Iulia Isaev a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, iar imediat după absolvire a debutat la Opera Naţională Bucureşti în rolurile Micaela din Carmen de Bizet, Pamina din Flautul fermecat de Mozart, Mimì din Boema şi Cio Cio San din Madama Butterfly de puccini, Nedda din Paiaţe de Leoncavallo. Debutul său internaţional s-a petrecut în anul 1992, când a fost invitată la Viena să interpreteze rolul Donna Anna din opera Don Giovanni de Mozart, rol care i-a adus nenumărate satisfacţii, fiind invitată să-l susţină pe toate scenele importante din Europa şi Asia. Cariera internaţională a continuat cu o serie de roluri importante interpretate cu succes pe scene de prestigiu din Europa. Iulia Isaev este laureată a mai multor concursuri internaţionale de canto: Loire Atlantique din Nantes (Franţa, 1990), George Enescu din Bucureşti (1991), Madama Butterfly din Barcelona (Spania, 1992) şi, din anul 2012, este profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.

De la înfiinţarea sa, consfinţită în 16 octombrie 1956, Filarmonica “Mihail Jora” din Bacău a realizat un continuu crescendo, graţie activităţii muzicale desfăşurate la început sub îndrumarea dirijorilor Eugen Pricope şi Igor Ciornei, dar şi a calităţii profesionale a membrilor orchestrei. Astăzi, orchestra reuneşte un grup de aproximativ 75 de muzicieni talentaţi. De la înfiinţare, a susţinut peste 2.000 de concerte în Italia, Franţa, Germania, Spania, Gibraltar, SUA, Grecia, Malta, Olanda, Austria, Elveţia USFR, Ucraina, Moldova, Coreea, China. A participat la festivalul “Altamura Music Festival On The Greene” şi la a XX-a aniversare a festivalului “L. van Beethoven” (Long Island , SUA – 2001). Născut la Oneşti, dirijorul Cristian Lupeş îşi începe studiile universitare la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj şi, în 1998, obţine licenţa în fizică şi chimie la Universitatea Bucureşti. În anul următor se înscrie la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti-Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie muzicală iar din 2001 devine student al secţiei dirijat-orchestră la clasa prof. Cristian Brâncuşi.

În 2008, după un masterat finalizat cu disertaţia „Anton von Webern-Orchestraţia lucrării „Fuga ricercata” din „Ofranda Muzicală” de Johann Sebastian Bach”, devine doctorand al compozitorului şi prof. univ. dr. Liviu Dănceanu cu lucrarea „Parametrii ştiinţifici ai interpretării dirijorale”. Tot de atunci începe şi începe activitatea didactică în funcţia de asistent universitar al Catedrei de Muzicologie a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti unde predă disciplina Istoria muzicii.

În 2010, după un stagiu ca dirijor asistent al Bamberger Symphoniker Bayerische Staatsphilharmonie, cu dirijorii Jonathan Nott şi Herbert Blomstedt, a fost asistent dirijor al maestrului Marek Janovski într-un proiect gigant (10 opere de Richard Wagner cu Rundfunk- Sinfonieorchester Berlin) şi s-a perfecţionat în Elveţia (Tonhalle Orchester – Zurich, Suisse Romande Orchestra-Geneva, Orchestre de Chambre de Laussane) şi Olanda (Concertgebow). În 2011 debutează în străinătate la pupitrul Filamonicii din Berna, unde l-a înlocuit cu succes pe dirijorul Günther Herbig şi este invitat să participe în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” cu orchestra „Camerata Regală”. (N. SAVA)

Articolul precedentLiga Naţională în 13 echipe?
Articolul următorDrumul Talienilor