0:00

Demarat din luna iunie 2019, tratamentul prin tromboliză, ca primă intervenție în accidentul vascular cerebral, a salvat de la recuperarea greoaie 18 pacienți ai Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. Programul național de tromboliză este implementat de aproape jumătate de an, la Piatra Neamț. În echipa de terapie intră medici din întreg sistemul de sănătate, din serviciul de ambulanță, unitatea de primire a urgențelor și până la medicii specialiști. Tromboliza a salvat 18 nemțeni cu accident vascular cerebral, ZCH NEWS - sursa ta de informații Coordonarea echipei este esențială în reușita tratamentului, după cum explică directorul medical Gabriela Bercea: „Este foarte important cât de repede ajunge un pacient la spital, dar pentru asta trebuie mai întâi ca cineva din preajma bolnavului să vadă imediat semnele unui accident vascular cerebral. Există protocoale naționale pe care le aplicăm împreună cu Serviciul de Ambulanță, pacientul este adus direct în UPU, fără să mai treacă prin spitalele intermediare. Toate informațiile din pre-spital se completează cu investigațiile medicale din UPU, iar în spital este pregătită echipa de intervenție, care administrează tromboliticul, formată din medic neurolog și medic ATI”. La nivel național, doar marile spitale și clinici universitare aplicau acest tratament de vreo 7 ani. Programul național de tromboliză este pilotat din anul 2015, iar în ultimii trei ani 1.830 de pacienți au beneficiat de tratament în valoare de 12.767.000 lei, potrivit Ministerului Sănătății. Anul acesta, de la 10 unități sanitare, programul a fost extins la 43 de spitale din 36 de județe.

Tromboliza a salvat 18 nemțeni cu accident vascular cerebral, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Eficiența trombolizei la primele semne de AVC dă șanse mari bolnavului de a se recupera și reintegra într-o proporție mai mare în viața pe care o avea înaintea crizei. Aspect important, dacă se are în vedere că persoane tot mai tinere, conform studiilor Societății Naționale de Radiologie Intervențională din Romania, trec printr-un accident cerebral vascular. Datele sunt publicate de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral, din 29 octombrie: „În România, AVC-ul este prima cauză de invaliditate și a doua cauză de mortalitate în randul populației, iar un studiu recent care analizează evoluția bolii la noi în țară semnalează că unu din șase români va face un AVC”.

În județul Neamț, datele din evidența Direcției de Sănătate Publică Neamț arată că, la începutul acestui an existau 7.432 de persoane cu afecțiuni cerebro-vasculare, dintre care 214 bolnavi nou diagnosticați în cursul anului trecut. Raportul este egal între femei și bărbați, dar cu o incidență mai mare în mediul rural. Anul trecut s-au înregistrat 822 de decese. (C.I.)

Articolul precedentSuspect în incendierea a 12 tone de paie
Articolul următorBătăușul Uță – condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare pentru că a agresat viceprimarul, preotul și dascălul din Ceahlău