0:00

Profesorii vor să iasă în stradă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

*„Cerem elevilor și părinților să ni se alăture (…) Ce, elevii sunt buni doar în campanii electorale?”, a declarat Gabriel Ploscă, liderul SLI Neamț.

Cadrele didactice vor ieşi în stradă, în perioada 28-30 octombrie, pentru a picheta sediul Guvernului şi al USL, iar în noiembrie vor organiza un miting, urmat de un marş de protest. Reprezentanții SLI Neamț au anunțat că la pichetările din perioada 28-30 octombrie, din județul Neamț, cadrele didactice vor rămâne acasă pentru a nu cheltui bani, dar în schimb vor purta în timpul orelor de curs banderole albe în semn de protest. În 6 noiembrie, în Bucureşti va avea loc un miting de amploare, urmat de un marş.

“La acest protest cerem părinților și elevilor să ni se alăture, pentru că ceea ce cerem noi nu vizează doar cadrele din învățământ. La București vor pleca în acea dată 50 de colegi de-ai noștri”, a declarat Gabriel Ploscă liderul SLI Neamț. Întrebat dacă e este normal să ceri copiilor să iasă în stradă pentru proteste în loc să fie prezenți la ore, reprezentantul SLI Neamț a răspuns: „Ce, elevii sunt buni doar în campanii electorale? 6% din PIB cerem pentru ca toate școlile să aibă căldură și energie electrică, nu doar o parte din ele. Și cele de pe Valea Muntelui au dreptul la căldură și lumină, nu?”, a răspuns Gabriel Ploscă.

Naveta profesorilor, problema primarilor

Revendicările FSLI vizează alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii educaţiei naţionale şi adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%. Sindicaliştii mai cer depolitizarea învăţământului, astfel încât în dobândirea funcţiei de director al unităţii de învăţământ rolul determinant să revină colectivului unităţii, şi nu factorilor politici, precum şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor. În județul Neamț, la revendicările formulate de FSLI se adaugă lipsa decontării navetei profesorilor, despre care Gabriel Ploscă atrage atenția că nu s-a mai făcut de luni bune.

„Sunt profesori din 43 de localități care nu și-au primit banii pe transport. Unora nu le-a mai fost decontat transportul de aproximativ 8 luni de zile. Este și cazul unor cadre didactice din Piatra Neamț și din Roman. Primăriile sunt obligate să plătească naveta, dar unii primari sunt mai răi decât cei din 1989. Unii cred că sunt pe propria feudă. Vom acționa în instanță școlile și primăriile pentru aceste abuzuri”, a precizat Gabriel Ploscă. Acesta a anunțat că pe lângă drepturile care se cuvin profesorilor navetiști va cere despăgurbiri și daune morale.

Praful de cretă și suta de euro

O altă nemulțumire pe care Gabriel Ploscă a semnalat-o este neacordarea celor 100 de euro pe care cadrele didactice ar fi trebuit să îi primească în fiecare an, din 2006, de la Guvern. Banii nu au mai ajuns la profesori din anul 2010: „Ultimii bani i-am primit în 2009. În primă fază au ajuns în teritoriu doar 130 de lei, iar pentru restul până la 100 de euro a trebuit să ne judecăm. Am câștigat, dar în 2010 nu au mai fost alocați bani. Facem demersuri pentru a începe acțiunile de judecată”.

Dincolo de multele revendicări pe care sindicaliștii le consideră încălcări ale legii 1/2011, o altă revendicare menţionată de liderul SLI Neamț este aceea referitoare la lipsa sporurilor. Potrivit acestuia, în ultimii 2 ani, nu mai puțin de 17 cadre didactice s-au îmbolnăvit din cauza prafului de cretă. „Nu se mai iau niciun fel de sporuri de când a fost dată legea funebră a lui Funeriu. Sunt mai multe cadre didactice care s-au îmbolnăvit din cauza prafului de cretă, dar nu au mai reclamat acest lucru. În momentul de față nu au mai rămas decât două sporuri. Unul pentru condiții deosebite, pentru cei care lucrează în spălătorii și sporul de noapte”, a conchis Gabriel Ploscă.

Marian TEODOROF

Articolul precedentMierea de la UE la analize
Articolul următorBețivii, fruncea la Spitalul Roman