0:00

Scurtă biografie

Părintele Iustin Pârvu s-a născut la 10 februarie 1919 în satul Petru Vodă, comuna Călugăreni şi a primit numele de botez Iosif, având încă 4 fraţi mai mari. Între 1926-1931 a facut şcoala primară şi a urmat mai bine de doi ani de şcoală complementară. În 1936 a devenit frate la Mănăstirea Durău.

Părintele nostru –  un an în ceruri, ZCH NEWS - sursa ta de informații Părintele nostru –  un an în ceruri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În 1937 a fost trimis să studieze la Seminarul Teologic de la Cernica şi l-a continuat la seminarul de la Vâlcea şi apoi la Roman. A fost tuns în monahism în 1940, iar în 1941 a fost hirotonit preot. În timpul războiului, respectiv în perioada 1943-1944 a fost trimis preot misionar pe Frontul de Est, numai în zona Neamţului. În 1948 a fost condamnat la 12 ani de închisoare pe motive politice şi a trecut prin închisorile comuniste de exterminare de la Aiud, Baia Sprie, Gherla şi Periprava. În 1960, după ispăşirea pedepsei de 12 ani, a mai urmat o prelungire a condamnării – de 4 ani, la Aiud. A fost eliberat în 1964, prin decretul de eliberare a deţinutilor politici. În perioada 1964-1966 a revenit în locurile natale, a locuit în casa părintească şi a lucrat pe unde a găsit. Din 1966 până în 1974 a fost preot monah la Mănăstirea Secu iar din 1974 până în 1989 a fost preot monah la Mănăstirea Bistriţa. În 1976 efectuează călătoria (visată mereu, din copilărie) la Muntele Athos.  În 1989 a revenit ca preot monah la Secu, până în 1991. În 1991 a sosit la Petru Vodă, împreună cu monahii Ignat şi Calinic, unde a început punerea temeliei Mănăstirii Petru Vodă (de călugări), unde a fost stareţ şi preot monah. În 2000 a început construirea schitului de maici de la Petru Vodă, a clădirilor cu chilii, a azilului de bătrâne, a centrului de plasament pentru copii şi a spitalului. Începând din 2002 a ctitorit mai multe aşezăminte monahale, dintre care amintim două foarte importante, legate de martirii închisorilor comuniste, respectiv Schitul de la Aiud şi Mănăstirea de la Poarta Albă (în amintirea celor pieriţi la Canalul Dunăre-Marea Neagră). În 2003, înființeazã o publicație de învãțãturã și atitudine ortodoxã, cu apariție lunarã, numitã Glasul Monahilor. În anul 2008, la data de 2 noiembrie, este ridicat din gradul de Protosinghel la cel de Arhimandrit. Din 2008, înființeazã o nouã publicație de gândire și trãire româneascã, numitã „Atitudini”. A trecut la Domnul în seara zilei de 16 iunie 2013, la ora 22,40. (FOTO: manastirea.petru-voda.ro)

Părintele nostru –  un an în ceruri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

A fost omul adevărului

„Dumnezeu să-l odihnească și să-i primească sufletul în rândurile drepților. A fost unul dintre cei mai mari păstrători ai credinței creștine, un om de o calitate aparte. Nu îmi vine să cred că nu mai este printre noi. Mi-a fost duhovnic în ultimii 10 ani, veneam de 4 ori pe an, tocmai din județul Maramureș, pentru a-i asculta sfaturile și îndrumările. Chiar dacă nu avea întotdeauna de spus lucruri bune, pentru că mulți dintre cei care-i treceau pragul sufereau de diferite afecțiuni, oamenii primeau fiecare cuvânt cu inima. Pentru că părintele a fost omul adevărului, indiferent de cât de dur a fost acest adevăr. Tot ce a lăsat în urmă părintele va rămâne veșnic în amintirea noastră, a tuturor”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Maria P.
„Învățăturile pe care mi le-a dat părintele când am fost să-l văd în chilia sa îmi răsună și acum în minte, chiar dacă de la întâlnirea cu el au trecut aproape trei ani. A fost, înainte de toate, un om. Un mare om. Blândețea privirii sale te cutremura, ochii săi pătrunzători parcă te hipnotizau. Când am ieșit de la sfinția sa, într-un moment foarte greu al vieții mele, parcă eram un cu totul alt om. Dumnezeu să-l  ierte, să-l primească alături de sfinții săi și să-i dea odihna de care a avut atât de multă nevoie și liniștea pe care a dăruit-o atâtor și atâtor oameni. Chiar dacă fizic nu mai este printre noi, va rămâne mereu în inimile noastre”, ne-a mărturisit și suceveanul Mihai Popa.
„Sunt alături de toată creștinătatea de pe Valea Bistriței și nu numai, însă, pentru comuna noastră, este o mare pierdere. Mai cred că părintele nostru, al tuturor, va veghea de sus și ne va trimite cuvinte de învățătură oriunde ar fi. Dumnezeu să-l ierte și să-l aibă în cuvenită pază”, a declarat Petru Bîia, primarul comunei Poiana Teiului.
„Pentru toți cei care au pășit fie și o singură dată în mănăstirea ctitorită de părintele Iustin, imaginea sa va rămâne vie în inimile tuturor. Nu știu ce va fi peste câteva zile, dar cred că înțelepciunea va domina, iar actualele așezăminte de la Hașca trebuie să rămână locul de pelerinaj pentru toți creștinii cu suflet de român. Îmi aduc aminte, acum mai bine de două decenii, împreună cu părintele Iustin am ales și hotărât terenul pe care urma să se ridice mănăstirea. În sufletul meu este și va rămâne cea mai de preț ființă, iar amintirile nu se vor șterge niciodată. Dumnezeu să-l ierte”, a spus şi prof. Dorel Rusu, fost primar al comunei Poiana Teiului. (Ceahlăul, 18 iunie 2013)

Programul slujbelor la pomenirea de un an a Părintelui Justin Pârvu

Sâmbătă, 14 iunie, 2014, la Mănăstirea Petru Vodă se va săvârşi Liturghia arhierească sub conducerea Mitropolitului Teofan al Iaşilor şi al Moldovei, începând cu ora 9 dimineaţa. Slujba de Pomenire va fi la ora 11, în continuarea Sfintei Liturghii, şi va fi urmată de o masă pentru pelerini. Fiii duhovniceşti ai Părintelui Justin care doresc să se implice activ în organizarea acestui eveniment sînt rugaţi să se adreseze părintelui stareţ Hariton. Comuniunea cu Sfinţii lui Dumnezeu este cea care dă viaţă sufletelor noastre, unindu-le cu Viaţa Hristos şi pregătindu-le pentru viaţa cea veşnică. (manastirea.petru-voda.ro)

Articolul precedentCuliţă Tărâţă a ajuns pe culmile supărării
Articolul următorFaceri şi desfaceri liberale