0:00

La Piața Centrală, Flori pe alese, pomi pe „culese”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De câteva zile, platoul de la Piața Centrală oferă un adevărat spectacol de culoare. Comercianții de flori, majoritatea veniți tocmai de la Iași, îi îmbie pe pietreni, dar și pe ceilalți posibili cumpărători, cu o ofertă cât se poate de bogată.

„Ca să-i mulțumim pe toți”, ne spune Remus, care se autonumește, cu mândrie, producător.

Și chiar dacă, la fel ca și Remus, în Piața Centrală mai sunt alte câteva zeci de comercianți, prezența „concurenței” nu pare să deranjeze pe nimeni. Ba dimpotrivă.

„Mai toți care suntem aici venim din județul Iași. De altfel, în fiecare an suntem prezenți aici”, explică, extrem de volubil, același Remus.

Și dacă ar fi să dăm crezare producătorului, motivul pentru care au ales să bată peste 100 de kilometri de la Iași până la Piatra este chiar partea financiară.

„Am vândut chiar și 3.000, 4.000 de fire”, se laudă omul nostru. La un simplu calcul, 3.000 de fire, înmulțit cu 1,5 lei firul, înseamnă 4.500 de lei.

De ce am spus că nimeni nu pare să fie deranjat de concurență, este simplu: indiferent de „florarul” de la care alegeți să cumpărați, prețurile sunt cam aceleași peste tot. Doar câteva exemple: begonia – 1,5 lei, crăițele – 2 sau 3 lei, panseluțele 1,5 lei. Ceva mai mult costă mușcatele – 8 lei bucata.

La Piața Centrală, Flori pe alese, pomi pe „culese”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tendința de „sincronizare” se păstrează și la pomii fructiferi, care, la fel, sunt de tot soiul: meri, pruni, caiși, peri sau cireși, soiuri de toamnă, de iarnă sau de primăvară. Prețul? Peste tot,1,5 lei pentru un puiet.

„Garantat că se prinde”, ne explică una din comerciante, care se și justifică, arătându-ne un copăcel care s-a „supus” de bunăvoie anotimpului, și a plesnit în muguri. O mențiune este, totuși, necesară: până ca mirosul de fructe să ajungă să vă invadeze livada, o să trebuiască să vă înarmați cu niscaiva răbdare. Minimum 3 ani, de exemplu, pentru un măr pitic. Dar cât de mare o să fie, pentru fiecare, satisfacția de a mânca un fruct proaspăt, „eco”, din propria-i curte? Merită așteptarea, nu? (A. SÎRBU)

Articolul precedentAcuze și explicații la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”
Articolul următorÎn locul iurtei, CURĂȚENIE