0:00

Gherăiești rămâne capitala sportului național – oina, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Biruința Gherăiești, cea mai bună echipă de oină din România, a câştigat tot ce se putea la nivel de juniori, dar rămâne cu regretul de a nu se fi clasat pe locul I la niciuna dintre competiţiile seniorilor, la concurenţă cu Frontiera Constanţa şi Straja Bucureşti.  La ultimul turneu final de campionat naţional, în sală, Biruinţa Gherăeşti a ocupat locul secund.

Localitatea Gherăeşti, din județul Neamț este locul unde oina este privită ca o religie. Acolo, toţi copiii din comună nu se visează Mutu sau Marica, ci vor să devină practicanţi ai sportului naţional, aşa cum au fost bunicii şi părinţii lor. În Gherăiești, oina şi-a stabilit o veritabilă capitală, din care, an de an, ies campioni naţionali. La Gherăeşti, în cartea oinei, se scrie zi de zi istorie, cu majuscule. O premieră în sportul naţional s-a înregistrat în 19 aprilie 2013, când s-a organizat prima ediţie a campionatului judeţean feminin. Ulterior, LPS Roman a ieşit învingătoare în competiţia naţională a liceelor cu jucători de la echipele de juniori ale Biruinţei Gherăeşti. Bătaia cea mare, la aruncare sau baston şi toate celelalte, se dă pentru intrarea în echipa de seniori. Orgoliile sunt mari, potenţial şi fond genetic există. Totuşi, echipele din Gherăeşti, Biruinţa şi Brigada, mai nou, nu reuşesc să se mai lipească de un titlu naţional la seniori.

Cunoscută sub denumirea Supercupa României, singurul trofeu care lipseşte din vitrina Biruinţei Gherăeşti, cea redenumită Cupa Regelui, a avut loc, în ziua 12 mai 2013, după 114 ani de la desfăşurarea primului campionat naţional de oină, în 9 mai 1899. Biruinţa Gherăeşti a fost desemnată, în cele din urmă, ocupanta poziţiei a doua la prima ediţie a Cupei Regelui, deşi la festivitatea de premiere jucătorii echipei nemţene au primit medaliile de bronz, în pofida rezultatelor: Biruinţa Gherăeşti – Straja Bucureşti 16-18 (4-8), Biruinţa Gherăeşti – Frontiera Constanţa 17-16 (5-10), Frontiera Constanţa – Straja Bucureşti 15-9 (9-0).

Locul I este cel pe care se află Biruinţa Gherăeşti de ani buni în oină, prin muncă, tradiţie şi talent, toate dublate de priceperea unui antrenor, Ioan Chifan, secondat îndeaproape de Mihai Blaj şi cu sprijinul material al lui Adrian Andrei. La nivel de juniori, Biruinţa n-a avut rivală în ţară nici anul trecut, când a luat toate trofeele posibile, aur la naţionalele în aer liber, tot de trei ori aur şi în sală, locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Școlar.

În 2013 nu s-a schimbat nimic, în sensul că marea performanţă a rămas la ea acasă, în Gherăeşti. Anul rodnic a început cu ocuparea locului I la Olimpiadele Școlare ale Sportului Naţional, la secțiunile gimnaziu şi licee. A continuat cu trei titluri de campioană naţională la juniori I, II şi III în competiţia desfăşurată la Constanţa în perioada 2-4 august 2013 şi cu altele trei la competiţia similară din sală de acum o lună, în noiembrie

Campionii Biruinţei Gherăeşti sunt: Andrei Bereşoaie, Dragoş Bereşoaie, Petru Andrei, Iulian Benchea, Petru Gherghel, Emanuel Gherghel, Emanuel Blaj, Paul Mătălică, Alexandru Bejan, Eduard Mărtinaş, Alexandru Serediuc, Gabriel Șulteş, Emanuel Mihăluţ, Emanuel Blaj, Mihai Mătălică, Vlad Râtan, Cosmin Roca, Alexandru Andrei, Iosif Andrei, Ciprian Vartic, Florin Blaj, Paul Bârgăoanu, Bogdan Bereşoaie, Eduard Tănase, Paul Gal, Ionuţ Bejan, Cosmin Năstase, Iosif Andrei şi Eduard Mihăluţ.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentOniceni – 2013, cel mai rodnic an
Articolul următorReviste: Anotimpuri 73/2013