0:00

Elena Udrea, de la sediul DNA, în dosarul Ștefan:, ZCH NEWS - sursa ta de informații

”Am înțeles că vor să închidă dosarul foarte repede”

Debutul campaniei electorale pare să nu fie unul foarte fast pentru politicienii nemțeni. Elena Udrea, candidatul PMP la prezidențiale, a fost chemată să dea declarații în calitate de martor în dosarul în care primarul Gheorghe Ștefan este acuzat de fapte de corupție. După două ore de convorbiri cu procurorii, deputatul de Neamț a făcut o declarație destul de ciudată și ambiguă, cu multiple posibilități de interpretare: ”A fost declaraţie de martor, evident, în legătură cu o activitate a domnului primar Gheorghe Ştefan de prin 2011, pe nişte lucrări pe Hotărârea de Guvern 577, o explicaţie cum funcţiona acest program. Este exclus să se ceară aviz. Am explicat ca ministru cum funcţiona acest program. Am venit atât de târziu pentru că sunt în campanie şi am avut o zi plină. Am înţeles că vor să se închidă dosarul foarte repede şi nu am vrut să amân declaraţia”.

Evident că chemarea fostului ministru al Dezvoltării la DNA este un eveniment în sine, dar, din punctul de vedere al nemțenilor și al primarului Ștefan, a atras atenția chestiunea cu ”închiderea dosarului foarte repede”. Dacă lucrurile stau așa cum a declarat Elena Udrea, un om informat de obicei, înseamnă că foarte curând vom asista la un final de anchetă. Practic, există varianta trimiterii primarului de Piatra Neamț în instanță sau varianta neînceperii urmăririi penale.

Toată tevatura a început pe 28 mai când, în urma unor percheziții, DNA a postat următorul comunicat: ”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de GHEORGHE ȘTEFAN, primarul municipiului Piatra-Neamț și președinte al organizației locale a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite;
– folosire a influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
În cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, începând cu anul 2009, Gheorghe Ștefan a administrat în fapt, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuși, care au acceptat să figureze formal ca asociați și administratori. SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiți clienți și a achiziționat, de la o serie de furnizori, bunuri și servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerț, implicând circulația banilor. Aceste operațiuni financiare ca acte de comerț, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite.
Pentru a-și asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de SC Strong Montaj SA cu autoritățile contractante, comune din județul Neamț: Tazlău, Gherăești și Drăgănești, care se bucurau de finanțare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ștefan, deținătorul unei funcții de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influența sa în relația cu funcționari publici din cadrul unor instituții.
Este de precizat că necesarul de fonduri bănești de la bugetul de stat pentru finanțarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997 era evaluat anual de consiliile județene, după consultarea autorităților contractante locale. Propunerea de finanțare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul).
Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul județean. Listele cu modul de distribuire a banilor, pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT, iar după aprobarea listelor, se făcea plata.
Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocați de la bugetul de stat, Gheorghe Ștefan a susținut o anumită persoană să ocupe funcția de consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț. În afara atribuțiilor de serviciu, acesteia i s-a permis să completeze listele comunicate MDRT cu date indicate de Gheorghe Ștefan.
În această modalitate, Gheorghe Ștefan a reușit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, cu ocazia rectificărilor ori a alocărilor bugetare anuale, să direcționeze sume de bani, în special către acele autorități publice locale care aveau încheiate contracte cu asocieri din care făcea parte chiar SC Strong Montaj SA.
Prin urmare, folosindu-se de influența sa, legată de funcția de conducere deținută în cadrul unui partid, suspectul Gheorghe Ștefan a asigurat finanțarea lucrărilor executate de societatea comercială care-i aparținea și pe care o administra în fapt.”

La ieșirea de la DNA, fostul ministru și actualul deputat de Neamț Elena Udrea a căutat să asigure pe toată lumea că, din punctul ei de vedere, lucrurile se află în perfectă legalitate: ”Toate solicitările, că erau de la Gheorghe Ştefan sau că erau de la oricare alt primar din ţară sau preşedinte de consiliu judeţean, urmau procedura legală şi cutuma”, a afirmat Udrea, referitor la solicitările de finanţare a unor contracte venite de la Piatra Neamț şi cerute de Gheorghe Ştefan.

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentBiblioteca „Kirileanu”: Ziua Mondială a Educaţiei
Articolul următorFost poliţist, judecat pentru o evaziune “mică”