0:00

Fost poliţist, judecat pentru o evaziune “mică”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Neculai Desmerdatu, fostul poliţist de numele căruia se leagă o poveste încâlcită despre firme falimentare şi afaceri dubioase, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ. În ziua de 1 octombrie dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei, dar încă nu s-a stabilit în ce dată va fi primul termen. Desmerdatu este acuzat de un prejudiciu de doar 44.000 de lei în dauna bugetului de stat, un “segment” din activitatea lui infracţională, prolifică de altfel. Anul trecut, procurorii DIICOT Hunedoara, au făcut cercetări într-un dosar amplu de evaziune, cu un prejudiciu de aproape 63 de milioane de lei, investigaţiile plecând de la firma Lemuria Fabtrade SRL Târgu Neamţ, administrată de Desmerdatu. Societatea a fost mutată de la Târgu Neamţ la Răuceşti, iar în 2010 nu a avut niciun angajat, ci doar datorii, pentru ca anul următor să dea lovitura şi să ajungă la o cifră de afaceri de 24.828.511 lei şi un profit de 44.404 lei, cu un singur angajat. În toată afacerea au fost implicate peste 20 de firme din mai multe judeţe ale ţării, administratorii acestora creând o reţea funcţională de evaziune, după reţete deja tradiţionale.

“În fapt, liderii grupării au creat un circuit scriptic al mărfurilor derulate prin societăţile comerciale  controlate direct, astfel încât, după facturări succesive realizate prin intermediul unor firme fantomă înregistrate pe numele celorlalţi membri ai grupului infracţional organizat, produsele să revină cu o TVA deductibilă, săvârşindu-se în acest mod infracţiunea de evaziune fiscală”, se arată în comunicatul DIICOT din 2013. ”Sumele de bani obţinute prin compensarea TVA de plată cu cea înregistrată scriptic ca urmare a operaţiunilor fictive erau utilizate în efectuarea de tranzacţii ulterioare, disimulându-se astfel provenienţa reală a acestora. De asemenea, banii proveniţi din sustragerea de la plata TVA către bugetul consolidat al statului erau reintroduşi în circuitul civil, respectiv pentru efectuarea de tranzacţii ori achiziţie marfă sau erau retrase în numerar de către unii dintre membrii grupării”. 

Nu este, însă, singurul dosar în care a fost anchetat Desmerdatu. Singur sau împreună cu partenerul său deîncredere Neculai Chiper, Desmerdatu are peste 40 de dosare pe rolul instanţelor din ţară. Multe sunt de faliment, pentru că firmele pătate au fost conduse, încet şi sigur spre închiderea porţilor. Este şi cazul SC 2N CONSEDIL SRL Târgu Neamţ, în privinţa căreia instanţa a dispus, în pctombrie 2012,  ca pasivul societăţii “în cuantum de 193.400,34 lei să fie suportat, în solidar, de pârâţii Chiper Neculai şi Desmerdatu Neculai” .

Cât despre capitolul “penal”, Desmerdatu are şi plângeri pentru înşelăciune, din 2010 încoace, lucru care n-ar trebui să mire pe nimeni având în vedere că, de regulă, ţeparii acţionează pe mai multe paliere simultan.

Şi pentru ca “tabloul” să fie completă, merită amintit că Neculai Desmerdatu a fost cercetat pentru furtul unui tablou pictat de Nicolae Grigorescu. Isprava s-a petrecut în 1999, când individul a luat pictura din Mănăstirea Agapia. Furtul a fost reclamat imediat, însă autorul avea să fie prins abia doi ani şi jumătate mai târziu, când încerca să vândă tabloul unui avocat din Alba Iulia.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentElena Udrea, de la sediul DNA, în dosarul Ștefan:
Articolul următorJudețul Neamț, fruntaș al frumoaselor coincidențe