0:00

Dragoş Negreanu, locul 3 la Olimpiada Internaţională de Chimie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bronz pentru un elev nemțean de aur
* lotul olimpic naţional, din care a făcut parte, a ocupat locul întâi pe echipe

Gabriel Dragoș Negreanu, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț a câștigat medalia de bronz la cea de-a 48-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev”, desfăşurată în perioada 11-17 mai, la Moscova. Reușita, care a onorat învățământul nemțean, vine în urma calificării într-un lot olimpic național care a reușit să se impună la competiția internațională ocupând locul I pe echipe. Cel mai bun rezultat din istoria participărilor româneşti, datorită elevilor care au adunat 5 medalii de aur, una de argint și una de bronz.

„Cei cinci elevi medaliați cu aur sunt Andreea Maria Filip (clasa a XII-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ștefan Bogdan Ivan (clasa a XII-a/Colegiul Naţional de Informatică «Tudor Vianu» din Bucureşti), Dumitru Călugăru (clasa a XI-a/Colegiul Naţional «Tudor Vladimirescu» din Târgu Jiu), Andrei Iliescu (clasa a X-a/Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Radu Costin Bîzgă-Nicolescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional «I.C. Brătianu» din Piteşti). Vlad-Mihai Mandric (clasa a XI-a/Colegiul Naţional «Sfântul Sava» din Bucureşti) a obţinut medalia de argint, iar medalia de bronz a fost obţinută de Gabriel Dragoş Negreanu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional «Petru Rareş» din Piatra Neamţ)”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Educației Naționale.

Gabriel Dragoș Negreanu – un elev pasionat de Chimie

Pentru că la ora la care a fost scris acest articol Dragoș nu ajunsese, încă, acasă, am încercat să vorbim cu cei care-l cunosc îndeaproape despre drumul lui de succes. Doamna Maria Negreanu, mama lui Dragoș, a acceptat să ne spună câteva cuvinte despre emoțiile prin care a trecut pe tot parcursul competiției.

„Reușita se datorează, în primul rând, muncii asidue, din clasa a VII-a, de când a început să descopere această disciplină, sub oblăduirea dnei. profesoare Rodica Șurubaru, de la Școala Gimnazială Nr. 3 din Piatra Neamț. Este o emoție deosebită, emoție pe care am avut-o la toate competițiile la care a participat. De altfel, a participat la mai multe olimpiade naționale, unde a avut rezultate bune. Nu s-a canalizat doar pe o disciplină, dar pentru Chimie a făcut o pasiune. Pasiune și multă muncă”.

Mama lui Dragoș a mai precizat că prin sufletul ei nu au trecut tot timpul numai bucurii până să iasă la suprafață aceste rezultate, dar le-a trăit pe toate alături de fiul ei cu încrederea că „cetatea” pe care și-a clădit-o va fi una temeinică. Acum, elevul Gabriel Dragoș Negreanu are ocazia să meargă la orice facultate din țară pe care și-o dorește, în baza rezultatului obținut la Moscova fiind acceptat, fără grija examenului de admitere.

La Chimie este un lider

La Inspectoratul Școlar Județean, rezultatul este văzut ca unul de excepție, iar despre determinarea acestui copil s-au auzit și mai multe.

„Este unul din elevii care dau dovadă de o ținută deosebită. Are structura unui om puternic, care face oricând diferența. Cel puțin la Chimie este un lider. A demonstrat asta, iar colegii din clasele mai mici, așa cum am auzit de la alți profesori, îi recunosc și ei meritele. Nu de puține ori au venit să-i ceară sfatul, să îi ajute cu o informație. Din ce știu, Dragoș vrea să meargă pe cercetare deoarece a făcut o pasiune din Chimie”, a spus Ioana Moga Tudoran, inspector de specialitate Chimie, din cadrul IȘJ Neamț.

Profesoara îndrumătoare, Florica Ionică s-a rezumat la a spune că a fost șansa dumneaei de a face echipă cu Dragoș.

“Meritul este al lui. Noi suntem profesori îndrumători și ne bucurăm când avem astfel de elevi determinați, așa cum este Dragoș. El a mai avut rezultate bune, în trecut, la Chimie. Este un elev pasionat, care a învățat constant, a perseverat și a muncit foarte mult”.

Directorul CN ”Petru Rareș” a precizat că rezultatul de anul acesta, obținut de Gabriel Dragoș Negreanu, este unul care se vrea „înmulțit”, deorece instituția a fost reprezentată în acest an, la olimpiadele naționale, de 46 de elevi.

“S-au obținut rezultate foarte bune până acum: Locul I la Astronomie, locul al III-lea la Fizică, Logică, Franceză și Mențiuni ale Ministerului Educației Naționale și Societăților Științifice. Mai mult, tot în acest an, avem 6 calificări la loturile lărgite pentru faza internațională a diferitelor discipline: două calificări la Chimie, o calificare la Olimpiada Internațională de Științe, una la Biologie și încă două la Astronomie”, a spus Mihai Obreja, directorul CN ”Petru Rareș” din Piatra Neamț.

La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev” au participat 105 elevi din 16 ţări. Concursul a presupus parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care două probe teoretice şi una practică/experimentală, toate cu un grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.

Marian TEODOROF

Articolul precedentȘcoleri tomnatici la mitingu pesedeului?
Articolul următorContractul de asigurare socială