0:00

Vaporaşul Romsilva implicat într-o “întâmplare” / Copii salvaţi de pe lac, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 31 de copii şi 6 cadre didactice au fost duşi la mal cu şalupele Salvamont
* „Nu cred că a fost un incident, ci mai curând o întâmplare”, opinează Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Neamţ

Un grup de elevi, aflat în tabără la Ceahlău, a avut parte, ieri, de o „întâmplare” pe care şi-o vor aminti, cu siguranţă, un timp de aici încolo. Vaporaşul Direcţiei Silvice, care i-a purtat într-o plimbare pe lac, a făcut un viraj cam fără boltă la întoarcere şi a rămas înfipt în nisip, exact pe locul fostului drum comunal, acum acoperit de apele lacului. Aflaţi cam la 10 metri de mal, marinarii aveau mai multe opţiuni. Inclusiv aceea de a suna la 112, să ceară ajutor.

Au preferat, însă, să apeleze la salvamontişti, lucru confirmat de Raul Papalicef, şeful serviciului: „Am fost solicitaţi să ducem 31 de elevi şi 6 cadre didactice la mal, cu şalupele, pentru ca ulterior personalul vaporaşului să facă manevre în încercarea de a-l debloca şi de a acosta la debarcader. Întreaga operaţiune a durat cam o oră, din momentul în care am fost anunţaţi. Toată lumea a avut veste de salvare şi incidentul s-a rezolvat în bune condiţii”.

Vaporaşul Romsilva implicat într-o “întâmplare” / Copii salvaţi de pe lac, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Din punctul de vedere al Direcţiei Silvice n-a fost un incident, ci o întâmplare, care n-a fost raportată mai departe, pentru că „nu era cazul”, după cum a precizat Lucian Cozma, purtătorul de cuvânt al instituţiei: „Vaporaşul s-a împotmolit într-un grind şi personalul a considerat că trebuie să ia toate măsurile pentru ca elevii şi însoţitorii lor să ajungă, în siguranţă, la mal. Ar fi putut face manevre înainte-înapoi, cu toată lumea la bord, dar n-au vrut să sperie copiii. Ar fi putut întinde punţile mobile din lemn, că nu erau mai mult de 10 metri, dar au renunţat, tot pe considerentul că ar fi putut să le fie teamă, şi atunci au apelat la salvamontişti. Important este că nu a avut nimeni de suferit”.  

Cunoscătorii zonei spun că e cam dificil să ratezi acostarea dacă ştii exact configuraţia lacului şi locul în care a fost drumul comunal. Dar uneori se poate reuşi şi această performanţă, mai ales pe fondul unor viraje strânse, care înseamnă, într-adevăr, vreo 10 litri de motorină economie pentru rezervorul Romsilva. Şi vreo 20 mai puţin în șalupele Salvamont, cum a fost în cazul de faţă. (C. MIRCEA)

Articolul precedentGingașa politică de vară
Articolul următorIleana Stana-Ionescu la Piatra Neamț

1 COMENTARIU

  1. Este un fapt pozitiv , si desigur laudabil !
    Dar ce bine ar fi ? daca , sar autodenunta ? cu retrocedarile frauduloase prin care au furat padurile oamenilor batrini , nevoiasi si cu putina carte ???
    Ce bine ar fi daca ar termina cu cirdasia pe care o are cu Mafia Lemnului , si ar stopa taierile abuzive si ilegale a padurilor !
    In acest fel poate fi salvat in al 12 lea viitorul nostru , si al copiilor nostrii , de a raspira un aer curat , si a nu suporta fenomene climatice extreme dezastruroase , care au loc in toate anotimpurile , datorita crimii ecologice comise , si de care se discuta asa de putin !

Comentariile sunt închise.