0:00

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Neamț confirmă că, în acest moment, alianța PSD- UNPR- PC domină viața politică locală și că Victor Ponta are toate șansele ca în turul II să ajungă cel puțin la un rezultat de 55%. Klauss Iohannis a obținut totuși un rezultat bun raportat la situația locală, unde PDL-ul a fost practic distrus în mai multe etape iar PNL-ul nu s-a simțit nici el mai bine, cu precizarea că aici este vorba despre autodistrugere.

Surpriza în Neamț nu este Elena Udrea, ocupanta locului III – în special pe baza bunăvoinței și angajamentelor lui Laurențiu Leoreanu, primarul Romanului și apoi pe baza simpatiilor de care se mai bucură din partea ultrașilor lui Băsescu. Marea surpriză o reprezintă scorul lui Corneliu Vadim Tudor, un nesperat loc IV, în condițiile în care din punct de vedere electoral el nu a existat în județ. Partidul nu mai are structuri, conducerea actuală este o mică glumă pusă la cale de Gheorghe Ștefan și cu toate acestea, a obținut 15.551 voturi (4,72%), cu peste 300 de voturi mai mult decât mult mediatizatul Călin Popescu Tăriceanu (4,54%). Cine a votat cu Vadim? Au votat oamenii sătui de sistemul actual, care, în opinia lor îi cuprinde atât pe cei de la PSD, cât și pe cei de la ACL. Sunt oameni care nu mai sunt dispuși să accepte nici un fel de explicații și care abia așteaptă un lider carismatic, cu un discurs extremist, ca să i se alăture. Ei nu vor programe, vor doar să dărâme o lume pe care o consideră profund coruptă. Dacă îi mai adăugăm în acestă categorie pe cei puțini care l-au votat pe Funar (1.178 voturi și un procent de 0,52%), unde se potrivește exact aceeași judecată, putem spune că există un potențial de peste 5% care să reacționeze în acest fel.

Foarte aproape de Vadim se află și Dan Diaconescu, care obține 9.467 voturi și 4,23% din voturile electoratului. Nici acești alegători nu sunt departe de cei dinainte, este un electorat volatil, capabil să migreze rapid pe un discurs antisistem. Cumulat, putem aprecia că în Neamț avem un potențial periculos de 10% din alegători dispuși să privească cu ochi buni un eventual partid cu discurs extremist.

Ei bine, aceștia sunt alegătorii care trebuie convinși să-și dea voturile în turul doi către unul sau altul dintre candidați. Mai ales că nici Vadim, nici Diaconescu nu mai au legătură puternică cu teritoriul și este greu de crezut că vor putea influența votul alegătorilor. Cine va reuși să-i convingă că le poate oferi ceva, acela va mai primi voturi suplimentare

Monica Macovei este o surpriză doar dacă o judecăm la nivelul mediului urban, unde campania inteligentă pe internet a prins. Cu resurse bazate pe plan local doar pe vreo 10 oameni, care majoritatea au lucrat pe bază de voluntariat – o exceptăm aici pe deputata Mihaela Stoica care s-a înrolat la ordin – Macovei a reușit să transfere simpatia populației față de DNA spre ea și oamenii au votat în consecință.

Piatra Neamț- victorie a la Phyruss pentru Ponta

Victor Ponta- 16.591 voturi ( 35,82 %)
Klaus Iohannis – 13.280 voturi (28,67%)
Călin Popescu Tăriceanu- 3578 voturi (7,72 %)
Elena Udrea – 3499 voturi (7,55% )
Monica Mocovei- 3415 voturi (7, 37%)
Corneliu Vadim Tudor – 2408 voturi (5,20 %)
Dan Diaconescu – 1432 voturi (3,09%)
Teodor Meleșcanu- 1027 voturi (2,22%)

La Piatra Neamț lucrurile nu stau deloc bine pentru PSD și aliați. Voturile obținute de Victor Ponta sunt rapid anihilate de cele ale lui Iohannis și ale lui Macovei, iar de aici încolo orice calcule sunt posibile. Cei care au votat Tăriceanu nu sunt în nici un caz fani PSD, iar cei care au votat Udrea nu mai sunt oamenii disciplinați ai lui Ștefan care votau cum le zicea șeful și este greu de crezut că vor vota la ordin, cel puțin cea mai mare parte a lor. Din punctul de vedere al celor doi competitori, bătălia în turul doi se va da, simbolic, la Piatra Neamț. Dacă Iohannis va câștiga, va fi o victorie cu valoare de simbol, la fel ca și cea de la Iași, iar pentru PSD o înfrângere greu de acceptat. Este greu de crezut că în județ rezultatul va fi altul decât cel din primul tur, cu posibilitatea reală ca în multe locuri Ponta să obțină mai multe voturi, mai ales în mediul rural.

Să remarcam la Piatra Neamț și scorul foarte strâns din multe secții de votare, unde Victor Ponta a câștigat la câteva voturi distanță, dar și faptul că au existat 14 secții în care a pierdut.

Independenții Tăriceanu și Macovei au strâns la Piatra Neamț aproximativ 40% din numărul total de voturi în județ.

Roman – totul pentru PSD, ceva pentru Udrea

Acesta este sloganul sub care s-au desfășurat alegerile din punctul de vedere al primarului Leoreanu. Cameleonismul politic, în sensul bun al termenului, l-a pus într-o situație pe care a gestionat-o destul de bine. A dat voturi Elenei Udrea exact atâtea cât să nu îi poată fi reproșat că nu a ajutat și nu și-a dat interesul. În rest, PSD-ul a putut zburda liber și nestânjenit, lucru care nu s-a întâmplat la parlamentare. Este drept că atunci și Gheorghe Ștefan era încă în vogă și Leoreanu nu prea avea cale de întors. Acum toată lumea pare mulțumită, PSD-ul poate raporta cu mândrie că a câștigat, Leoreanu la fel, că a ajutat pe toată lumea și că în turul doi cel puțin 10% de la Udrea vor ajunge acasă, la PSD, cu tot cu primarul independent.

Rezultate pe colegiul 4 (Roman și comuna Ion Creangă)

Victor Ponta – 12.448 voturi (42,33%)
Klaus Iohannis – 6.279 voturi (21,35 %)
Elena Udrea – 4.194 voturi (14,26%).
(Ceahlăul®)

Articolul precedentAșa candidați, așa alegeri
Articolul următor23 de miliarde lei cofinanțare de la Primăria Târgu-Neamț