0:00

Stare de urgență la CPU Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* urgenţele sunt asigurate doar de doi medici

* medicii sunt… pe cale de dispariţie, iar banii sunt puţini

Centrul de Primiri Urgențe (CPU) al Spitalului Roman nu are personal. Mai exact, de urgențe se ocupă acum un singur medic angajat și un medic rezident, dar care face gărzi și la Iași. În aceste condiții, conducerea unității medicale face apel la bolnavi să nu ajungă la CPU dacă afecțiunile pot permite îngrijirea în centrele de permanență sau la medicii de familie. “Contractul doamnei doctor Crenguța Enea este suspendat. Nu mai putem acoperi 24 de ore din 24 cu medici. Am cerut doamnei doctor Cimpoeșu (n.r. – Diana Cimpoeșu, coordonator al CPU din zona Moldovei) să permită ca gărzile medicilor rezidenți să nu mai înceapă de la ora 20, ci de la ora 14, dar tot avem probleme. Doctorul Polizov este medic angajat la Spitalul Roman, iar mai avem un singur medic – doctorul Barcă, dar care, în câteva zile, avea dublate gărzile de aici cu cele de la Iași. La CPU Sf. Spiridon din Iași sunt patru medici titulari și cinci medici rezidenți. Am rezolvat situația, în sensul că doctorul Barcă va face gărzi cu prioritate la noi, însă tot avem dimineți sau după-amiezi când nu avem medic în CPU”, a declarat doctorul Cătălina Pălăncianul, managerul Spitalului.

Vizavi de plângerile anumitor medici de familie care lucrează în centrele de permanență și care spun că nu au de niciunele pentru a îngriji bolnavii, managerul Spitalului spune că se pot găsi soluții, dar doar prin comunicare.

Medicii de urgență, pe cale de dispariție

Doctorul Cătălina Pălăncianu spune că la concursul pentru ocuparea funcției de medic de urgență nu s-a înscris nimeni. Cu toate acestea, managerul spune că a făcut tot ceea ce este posibil ca să rezolve situația. “Am rugat-o pe doamna doctor Cimpoeșu să discute cu rezidenții care ies acum din examenul de specialitate și să vină către Roman. Am vorbit la Primărie și le oferim și locuință”, a mai spus managerul. O șansă ar putea fi venirea, dar după mijlocul lunii, a medicului Ana Graur, care a promovat concursul pentru medic de urgență, dar care își dă ultimele competențe în aceste zile. Contractul medicului Crenguța Enea s-a reziliat, aceasta putând fi reprimită pe post abia după ce va susține examenul de specialitate în competența medicină de urgență, dar care se mai dă abia în primăvară.

Situația de la CPU s-a complicat din vară. Atunci, medicul titular Maria Tălmăcel a intrat în concediu de maternitate. De luna aceasta, medicul Crenguța Enea nu a mai putut fi plătită de Spital pentru medicina de urgență pentru că nu are examenul luat. Din fericire, doctorul Dan Polizov a trecut concursul, la finele lunii septembrie, pentru ocuparea postului. Din păcate, conform legii Ministerului Sănătății, în CPU trebuie să lucreze cinci medici, iar la Roman calculul arată că lucrează unul și jumătate.

Și banii sunt puțini

Și nu acestea sunt toate veștile proaste. Banii pentru analize sunt prea puțini. Conducerea Spitalului spune că, după discuțiile cu șefii de secții, s-a stabilit că sumele pentru investigații se vor cheltui pe sistemul primul venit, primul servit. De exemplu, pentru CT (tomografie), valoarea lunară alocată este de 20.000 de lei. “Am repartizat pentru CPU suma de 5.000 de lei, pentru că aici sunt cele mai urgente cazuri. Pentru secții, am lăsat diferența, dar cu precizarea ca, la 3-4 zile, să anunțăm valoarea rămasă”, a mai spus medicul Pălăncianu.

Claudia MATEI

Articolul precedentCând a plecat la “portocalii”: Constantin Ghica nu mai era președinte al PER
Articolul următorRețeaua PSD din Rotary