0:00

Să nu uitați nicicând să iubiți… răsadurile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Răsadurile au năpădit tarabele, în aceste zile, cu un verde crud, îmbietor, iar cei mai prezenți producători din Piața Centrală par să vină din Bacău. Aceștia spun că marfa lor se vinde bine și, la nevoie, pentru cei mai puțin cunoscători oferă și detalii tehnice. Prețul este unanim, indiferent că vreți să cumpărați răsad de: gogoșar, ardei iuți sau semi-iuți, țelină de rădăcină, busuioc, vinete, castraveți cornișon, cimbru. Fiecare (n.r. – răsad cu două fire) costă 1,5 lei. Pentru cei care vor să cumpere, pot afla de la piețari că plantarea răsadurilor se face la aproximativ 25 de cm adâncime în pământ și la o distanță de aproximativ 65 de cm între rânduri.

„Se prinde dom´le. Sunt de foarte bună calitate”, încearcă să ne îmbie un piețar.

În același timp intervine un „păgubit” care se oferă să ne dea câteva informații gratis, prețioase, de care ar trebui să ținem cont înainte să cumpărăm răsadurile.

„Nu cumpărați acum dacă vreți să băgați în pământ, că nu se face. E diferență prea mare de temperatură între noapte și zi și nu faceți nimic. Mai așteptați un pic până se îmbunează vremea”, adaugă un client care ne împărtășește din nefericita experiență prin care a trecut cu un an în urmă.

Un alt piețar a „îndrăznit” să spargă piața și vinde răsadul cu 2 lei. Mișcarea inteligentă pare să fie aceea că în jurul lui nu a mai venit nimeni cu răsad de căpșuni.

„Se vând foarte bine, mai ales că, deocamdată, nu mai e nimeni cu căpșuni. Se poate, foarte bine, planta și în jardiniere. Adevărul e că în ghiveci nu scoți mai mult de o căpșună-două. Și-ți trebuie pământ cu turbă. Am clienți care le țin o vreme în jardiniere, până se fac mai mari și apoi le mută în pământ”, a spus piețarul.

De fapt, cei care nu au o palmă de pământ, undeva la țară, și nici curte unde să facă straturi e vremea bună oricând să cumpere câteva fire de ardei iuți, busuioc sau cimbru. Piețarii ne spun că dacă avem pământ bun în ghivece, sigur o să avem parte și de roadă. Iar pentru cei care s-au săturat să pună panseluțe în jardiniere, propunerea căpșunarilor poate fi o alternativă cel puțin atractivă dacă se lasă și cu câte un fruct. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCreșele, „atentat” la buzunarele părinților?
Articolul următorSeminarul Naţional al Preşedinţilor de Consilii Judeţene ale Elevilor