0:00

Nemţenii vor de lucru “afară”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* EURES: peste 1.000 de nemțeni vor slujbe în străinătate

* în continuare, în județ, peste 11.000 de oameni își caută de lucru

La sfârșitul lunii octombrie, în evidențele AJOFM Neamț figurau 11.252 de șomeri. Dintre aceștia, peste 1.000 de nemțeni iau serios în calcul găsirea unei slujbe peste hotare. Majoritatea vor să lucreze în agricultură și construcții, spun specialiștii Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț. EURES este agenţia europeană de ocupare a forţei de muncă şi modalitatea prin care Comisia Europeană comunică cu serviciile de ocupare a forţei de muncă din statele membre şi ale Spaţiului Economic (ţările UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein).

Cum puteţi obţine un loc de muncă în străinătate

În România, există cel puţin un consilier EURES, în fiecare judeţ, inclusiv în Neamţ. Pe site-ul www.eures.anofm.ro cei interesaţi pot găsi, pe lângă datele de contact ale consilierului, şi o bază generoasă de date cu locuri de muncă disponibile pentru şomerii din toată ţara. De regulă, solicitările se trimit online, după ce în prealabil se completează CV-ul în format electronic. În acest moment, pe site-ul EURES, angajatorii străini caută:

* Germania (16 posturi): asistent medical, şofer profesionist, asistent manager şi operator maşini plastice;

* Marea Britanie (13 posturi): senior asistent social, asistent medical;

* Malta (10 posturi): îngrijitor clădiri, cameristă;

* Irlanda (6 posturi): inginer senior software/servicii on-line, inginer sistem;

* Finlanda (6 posturi): măcelar, şofer de camion;

* Franţa (6 posturi): şef de şantier, medic specialist medicină generală, medicina muncii, radiologie, ginecologie, urologie, oncologie;

* Norvegia (5 posturi): inginer service, senior inginer electric, inginer proiectant CATIA/manager de proiect, inginer producţie, senior proiect manager;

* Republica Cehă (4 posturi): controlor trafic/dispecer transport;

* Belgia (2 posturi): lucrător în producţie – prelucrarea şi conservarea peştelui;

* Spania (2 posturi): controlor şi programator CNC;

Pentru ocuparea posturilor vacante se solicită experiență, calificare în domeniu și cunoștințe de limbă a statului respectiv sau de limbă engleză.

Care sunt ţările în care românii au liber să muncească

Există însă destule restricţii pentru români când vine vorba de muncă. Perioada de tranziţie a debutat la 1 ianuarie 2007 în Marea Britanie, Belgia, Germania, Italia, Franţa, Irlanda, Austria, Luxemburg, Olanda şi Malta şi, teoretic, va dura până la 31 decembrie 2013. Restricţiile variază însă de ţară la ţară. De exemplu, în Marea Britanie, pe lângă aceste măsuri şi prioritatea la angajare acordată nativilor, cei veniţi din România trebuie să obţină şi un permis de muncă, dar şi o scrisoare de la compania britanică prin care se atestă angajarea. În schimb, alte 16 state membre ale Uniunii Europene nu le aplică românilor perioada de tranziţie (şi nici nu le cer permis de muncă): Estonia, Finlanda, Polonia, Slovacia, Cehia, Cipru, Suedia, Slovenia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Spania, Danemarca, Grecia, Ungaria şi Portugalia. La data de 3 noiembrie, la nivel european erau vacante aproape 1.900.000 de locuri de muncă în 32 de țări europene. Pentru acestea au fost depuse peste 1.200.000 de CV-uri la nivelul întregii ţări. (I. HAGI-STAN)

Articolul precedentVine frigul!
Articolul următor2014 aduce biruri pe piscine, parcări și stâlpi