* prevederea devine lege din 2016
Şi autorităţile locale din Neamţ vor fi nevoite să se conformeze în faţa unei noi prevederi impuse de Uniunea Europeană. Este vorba despre directiva care-I obligă pe edilii locali din toată ţara să asigure colectarea separată pentru plastic, metal, hârtie şi sticlă, de la 1 ianuarie 2016. Potrivit proiectului, primăriile vor putea organiza vânzarea materialelor cu valoare de piaţă rezultate din colectarea separată, iar fondurile obţinute se folosesc exclusiv pentru finanţarea gestionării deşeurilor municipale. Dacă cele mai recente date făcute publice în 2011 arată că la nivelul întregii ţări se separă şi se reciclează doar 12% din deşeurile menajere, Neamţul vine şi răstoarnă statisticile. Noi putem să valorificăm de 7 ori mai mult, susţine directorul societăţii de salubrizare din municipiu:
“Brantner: 77,38 % din deşeurile nemţenilor pot fi reciclate”
“Din zona pe care noi o acoperim, asta însemnând Piatra-Neamţ, Tarcău, Bicaz, Taşca, Bicazu Ardelean, Bicaz Chei, Dămuc, reuşim să reciclăm 77,38 % din deşeuri. Acest procent înseamnă valorificare prin toate metodele legale existente în acest moment. Partea bună e că din deşeurile de plastic murdare, de exemplu, în acest moment toate pot fi salvate, ele sunt prinse deja in valorificare. Salvarea acestora acum se face prin valorificare energetică”, a declarat Ionel Ploaie, directorul societăţii Brantner Servicii Ecologice.
Potrivit rapoartelor făcute publice de firma de salubritate nemţeană, un cetăţean din cartierul Precista, de exemplu, generează, în medie, 1,1 kg de deşeuri pe zi. Cea mai mare parte din reziduuri e reprezentată de foliile de plastic. Urmează deşeurile de natură organică şi cartoanele.
931 de puncte de colectare în Piatra-Neamţ
Municipiul Piatra-Neamţ a ajuns să aibă un sistem modern de colectare selectivă a deşeurilor menajere, cu groapă de gunoi ecologică, staţie de sortare şi sistem de colectare selectivă prin implementarea Proiectului „ISPA Deşeuri“, în valoare de 18.000.000 euro. În vederea colectării selective a deşeurilor, pe raza municipiului Piatra-Neamţ au fost organizate 931 de puncte de colectare a deşeurilor: simple, duble şi cvadruple.
Un român generează aproape 350 de kg de gunoi pe an
La nivel naţional, lucrurile nu mai stau însă la fel de bine. Rezultatele unui studiu realizat de Eco Rom Ambalaje arată că, în mediul urban, populaţia separă, în containerele speciale pentru plastic/metal, hârtie şi sticlă, 6,3 la sută (8,4 kilograme) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 kilograme de deşeuri reciclabile generate anual de o persoană). Restul de aproximativ 94 % se regăsesc în masa de deşeuri colectate în amestec şi trimise spre staţiile de sortare şi depozitele de deşeuri. În prezent, un român din mediul urban generează, în medie, aproximativ 346 de kilogramede deşeuri menajere/an, în timp ce persoanele din mediul rural produc, în medie, de până la 3,5 ori mai puţin (aproximativ 95 de kilograme de deşeuri menajere/an).
Ioana HAGI-STAN