0:00

O nouă avertizare cod portocaliu de precipitații abundente este în vigoare astăzi, 22 iunie 2019, de la ora 15 până la ora 23. Continuă și sâmbătă misiunile de scoatere a apei din case, de decolmatare a curților și a șanțurilor în cartierul Văleni, din Piatra Neamț. Pompierii militari muncesc neîntrerupt de marți noapte, 18 iunie, când ploile torențiale au umflat pâraiele Mănăstirii și Turcului.

Au urmat inundațiile de miercuri noapte, după un cod portocaliu transformat în scurt timp în două coduri roșii meteo succesive. Joi seară, din nou o ploaie torențială de aproape o oră și un cod roșu meteo au adus apa înapoi în gospodării. Doar vineri, 21 iunie, n-a plouat. Astăzi, 22 iunie, după mai bine de 60 de ore de muncă sisifică, echipele de intervenție continuă cu pompierii care i-au înlocuit pe colegii lor din tura de noapte. „Misiunile de evacuare a apei din gospodăriile de pe raza anexei Văleni, din municipiul Piatra Neamț, au continuat și noaptea trecută, fiind continuate și astăzi. Se lucrează cu 6 motopompe transportabile și 20 de pompieri militari. Se intervine în această zonă pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo de peste 60 de ore”, a declarat slt. Adrian Rotaru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Pompierii s-au împărțit cu o motopompă în zona caselor de la barajul Reconstrucția, iar restul echipajelor acționează cu motopompele în zona caselor de la școală spre biserică. Printre furtunuri, angajații Primăriei Piatra Neamț mergeau, încălțați cu cizme de cauciuc, din casă în casă, pentru inventarierea pagubelor. Astăzi au ajuns și la casele de lângă  lunca Bistriței, care au fost inundate de apa venită dinspre strada care urcă spre biserică. Practic, inundațiile au afectat trei rânduri de case situate pe strada Gheorghe Asachi, dar și pe cele din aval de pârâul Mănăstirii.

Publiserv este prezent și astăzi, în zonă, cu echipaje de muncitori și utilaje. Continuă strângerea pietrișului și transportarea acestuia cu camioanele, pentru depozitare. Oamenii care au scăpat de apa din gospodării au trecut la evacuarea mâlului, unii ajutați de rudele și de vecinii mai puțin afectați, alții încă de ieri cu muncitori aduși și plătiți de ei.

Mai rămâne ca, după evacuarea apei, și cei de la Direcția de Sănătate Publică Neamț și cei de la Direcția Sanitară Veterinară Neamț să ajungă în zonă. Trebuie luate rapid măsuri pentru dezinfecția fântânilor și pentru inventarierea animalelor moarte ce trebuie evacuate, pentru ca zona să nu se transforme în sursă de îmbolnăvire.

 

(C.I.)

Articolul precedentNeamț: Nou cod portocaliu de precipitații abundente
Articolul următorÎncă un cod portocaliu în județele Bacău, Neamț și Suceava