0:00

Fără preot paroh, de aproape un an de zile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Localnicii (aprope 100 de familii) din Negritești care se află la aproximativ 6 km de comuna Podoleni (Protopopiatul Roznov), așteaptă preot paroh de la începutul anului. Potrivit datelor furnizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, parohia bisericii cu hramul „Sf. Dumitru”, din Protopopiatul Roznov, este vacantă începând din 5 ianuarie. Tot reprezentanții Mitropoliei au trecut-o pe lista transferurilor, adică pentru preoții care vor să se transfere. Chiar dacă preotul Ionuț Duma, care a slujit înainte acolo, vreme aproape 7 ani de zile, a reușit să ridice un așezământ social-filantropic, se pare că nimeni din slujitorii Domnului nu s-a grăbit continue activitatea pastorală în satul care a rămas acum cu aproximativ 100 de familii. Acum, pr. Duma, slujește la Biserica „Sf. Voievozi” din Bălțătești. În toată această perioadă enoriașii de la Negritești l-au avut alături, ca suplinitor, pe pr. Florin Lazăr – paroh 2 – la biserica din Podoleni. Pr. Vasile Țoc, protopop al Protopopiatului Roznov a anunțat că a fost înștiințat de la Mitropolia Moldovei că, în curând, credincioșii din parohia Negritești vor avea un nou preot.

„Din câte am înțeles, o să vină un alt preot. Au fost depuse mai multe dosare și urma să se stabilească excat care va sluji la Negritești. Este adevărat că parohiile mai sărace sunt ocupate mai greu, dar vă pot spune că există și parohii mai mici decât acestea. Spre exemplu, unul din slujitorii care și-a exprimat dorința de a veni la Negritești este din zona Protopiatului Pașcani, și în momentul de față are grijă de o parohie cu 30-40 de familii. Important este că aici va veni un preot care va rămâne permanent în mijlocul credincioșilor”, a spus pr. Țoc.

Protopopul de Roznov a mai precizat că preoții din parohiile sărace sunt susținuți material prin fondul „Păstorul cel Bun”, fond care este realizat din vânzarea de calendare, dar și din unele donații care vin din partea credincioșilor dornici pentru sprijinul parohiilor nou înființate, parohiilor mici și parohiilor sărace. Cu toate acestea, uneori, chiar și acest sprijin trebui suplinit cu dorință de muncă. Părintele Țoc ne-a dat și câteva exemple. „Avem exemplul părintelui de la parohia Dragova care are biserică în construcție. Acesta cultivă roșii și castraveți și ce mai reușește să obțină din vânzarea legumelor, pune deoparte pentru biserică. Alții, cum sunt de pe la Piatra Șoimului cresc animale, alții au grijă de stupi, unii sunt profesori în localitățile unde slujesc”, a mai spus pr. Țoc.

În Arhiepiscopia Iașilor sunt aproximativ 500 de parohii mici și sărace care sunt susținute prin fondul „Păstorul cel Bun”. (M. TEODOROF)

Articolul precedentJurnal de campanie cu Elena Udrea * varianta Liviu Brătescu (PNL)
Articolul următorPETROTUB și CETATEA, performere în Liga a III-a