0:00

Consiliul Naţional al Elevilor a elaborat un proiect legislativ prin care reprezentanţii elevilor vor să redobândească dreptul de vot în Consiliul de Administraţie al școlilor. Conform unei statistici realizate de către Consiliul Național al Elevilor în perioada 25 martie-31 martie 2012, din 999 de unități de învățământ în doar 326 unități de învățământ (32,56%) reprezentantul elevilor participă permanent, în 218 unități (21,77%) participă parțial, iar în 455 de unități (45,45%) reprezentantul elevilor nu participă deloc. Astfel, doar în 54,33% din unitățile de învățământ chestionate se respectă legea.
Prin acestă propunere, Consiliul Național al Elevilor consideră că elevii vor putea prezenta o situație reală Consiliului de Administrație cu privire la mediul de învățământ, va crește transparența privind luarea deciziilor, va întări relațiile de parteneriat între elevi și profesori și se va reduce fenomenul corupției deoarece un elev nu va tolera acest fenomen în momentul în care îi sunt lezate drepturile.
“Obținerea dreptului de vot al reprezentantului elevilor semnifică o creștere a legitimității deciziilor Consiliului de Administrație, iar acest lucru asigură o mai bună aplicabilitate în rândul celor vizați de către aceste decizii. De asemenea, reprezentantul elevilor va putea să se asigure de respectarea legislației în vigoare, cu privire la drepturile elevilor, iar în caz contrar, să sesizeze eventualele încălcări ale acestora. Societatea democratică are responsabilitatea de a educa elevii corespunzător principiilor democratice. Școala trebuie să formeze cetățeni. Democrația participativă trebuie să fie implementată în școli, precum este, de exemplu, în Austria, unde Consiliul de Administrație este format din trei reprezentanți ai elevilor, trei reprezentanți ai părinților și trei reprezentanți ai profesorilor”, a declarat Iulia-Flavia Miron, președinte al Consiliului Național al Elevilor. (M.T.)

Articolul precedentSpitalul Bicaz cu doctori tineri de la Piatra Neamț
Articolul următorSUNĂ CLOPOŢELUL