0:00

Politicienii şi şcolile

Oficialitățile județului vor fi prezente în mai multe școli și licee din Neamț, alegând, în mod special, zona Romanului și unitățile de învățământ din mediul rural, spre deosebire de anii trecuți, când s-au înghesuit să deschidă oficial noul an școlar la cele mai bine cotate școli din municipiul reședință de județ. Astfel, potrivit programului oficial, prefec-tul George Lazăr, va merge mai întâi la Colegiul Tehnic “Petru Poni” la ora 8.30, iar jumătate de oră mai târziu va ajunge Colegiul Tehnic “Miron Costin”, ambele din  municipiul Roman. La ora 10, prefectul de Neamț  des-chide oficial anul școlar 2013-2014 la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din municipiul Piatra Neamţ, urmând ca la ora 11 acesta să fie prezent la școala Gimnazială Nr. 8, tot în municipiul Piatra Neamţ.
Spre deosebire de anul trecut, președintele Consi-liului Județean Neamț, Culiță Tărâță a ales de această dată Colegiul “Miron Costin”  din Roman, unde  ajunge, la aceeași oră ca și prefectul George Lazăr. Urmează ca, la ora 9.15, Culiță Tărâță să fie prezent la Colegiul Naţional “Roman Vodă”, după care va ajunge la două școli generale, la Pâncești, la 10.30 și la Văleni, la orele 11.30. Secretarul general al județului, Daniela Soroceanu  participă la deschiderea de an școlar la două școli de prestigiu din Piatra Neamț: La Liceul “Calistrat Hogaș” și la Școala generală “Elena Cuza”. Vicepreședintele CJ, Dan Manoliu merge, de dimineață de la ora 8, la Colegiul “Vasile Sav”, la Școala Generală numărul 9, tot la Roman, după care ajunge la o școală generală din comuna Horia. Emilia Arcan a ales să meargă la școli numai din mediul rural și anume la Borlești, Rediu și Cândești.
Și conducerea Primăriei Piatra Neamț este prezentă printre elevi și cadre didactice luni, 16 septembrie. Viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Aurelia Simionică este invitată să participe la deschiderea noului an școlar la mai multe instituții de învățămât din oraș, însă se știe că va ajunge cu siguranță la Liceul de Informatică, la ora 9 și la Colegiul Național “Petru Rareș”, o oră mai târziu. Viceprimarul Adrian Grigoraș merge tot la două licee, la Colegiul Tehnic de Transporturi și la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț.

Parlamentarii se feresc de festivităţi

Parlamentarii din Neamț nu sunt interesați, în mod special, de deschiderea oficială a noului an școlar.
Unii sunt la București, alții gândesc că prezența în calitate de deputat sau senator la ceremoniile de deschidere a anului școlar este doar campanie elec-torală mascată, iar alții pur și simplu merg la ceremonie în calitate de părinți.
Doar trei dintre parlamentarii de Neamț, care au putut fi contactați telefonic, au mărturisit că merg la școlile din colegiu în calitate oficială, pentru a fi alături de elevi și cadre didactice în prima zi de școală.
”Merg la școlile generale din comunele Bâra și Boghicea. Sunt în colegiul meu și de obicei nu prea se duce nimeni în zona aceea, sunt cam ai nimănui. Merg la Bâra dimineață la 8.30 și la școala din Boghicea la 9.30”, a spus Ioan Munteanu, deputat de Neamț.
”Sigur că merg, în colegiul meu. Merg la mai multe unități de învă-țământ din orașul Bicaz, începând cu ora 8.30”, a declarat şi senatorul Liviu Bumbu.
”Voi fi la deschidere la câteva școli din Târgu Neamț, iar în funcție de ora la care are loc des-chiderea merg la Colegiul Ion Creangă, la Colegiul Vasile Conta, la Colegiul Ștefan cel Mare și la Școala nr. 2. Voi încerca să ajung cel puțin în două comune din colegiul meu, la Răucești și Agapia, iar dacă programul îmi va permite merg și în alte comune”, a declarat Ionel Arsene, deputat, colegiul 7 Neamț.

Parlamentari părinţi

Din categoria parla-mentarilor care merg la deschiderea anului școlar în calitate de părinți fac parte Mihaela Stoica și Cătălin Drăgușanu. Acesta din urmă a declarat că nu are pentru ce să meargă în calitate oficială, practica fiind una obișnuită în rândul con-silierilor locali doar în cazul în care au realizări deosebite în cadrul insti-tuțiilor de învățământ.
”Este o practică cu care eu personal nu prea sunt de acord. În calitate de ce să merg oficial? În trecut când eram con-silier local și membu în consiliul de admi-nistrație al școlii nr. 4 din Piatra Neamț, da am fost. Dar acum nu văd de ce aș merge. Probabil că cei care merg sunt invitați de onoare, au realizări în școlile respective… Merg la Școala 4 din Piatra Neamț cu copilul”, a spus deputatul Cătălin Drăgu-șanu.
”Mă duc la o deschi-dere, dar mă duc cu copilul meu la deschi-derea de an școlar de la grădiniță”, a spus Mihaela Stoica, deputat de Neamț.

Electorale mascate

Liderii PNL consideră că prezența deputaților și senatorilor la ceremoniile oficiale organizate în prima zi de școală este ”campanie electorală mascată” și nu este corect ca școala să fie politizată.
”Nu merg, nu am ce căuta, este politizare și o încercare de a face ima-gine de către politicieni. De regulă nu merg la deschideri de an școlar”, a precizat deputatul de Neamț Dorinel Ursărescu.
”Nu merg la nicio deschidere, nu vrem să politizăm școala, haideți să fim serioși! Cred că și cadrelor didactice și elevilor numai asta nu le trebuie, politicieni care să-și facă imagine sau campanie electorală mascată”, a explicat sena-torul Eugen Țapu Nazare.
Singurul deputat de Neamț contactat, care a declarat că va fi prezent la București la lucrările Camerei Deputaților este Constantin Moisii.

Maratonul florilor

Duminică, 15 septemrie, părinți, bunici, copii mai mari, au luat startul în competiţia celor care cumpără cele mai ieftine flori. Câștigătorii sunt desigur florarii, care, încă de la primele ore ale dimineții de duminică, au deschis gheretele cu o ofertă îmbietoare pentru toate gusturile și buzu-narele. Florăriile din centru și-au expus oferta la vedere, iar prețurile sunt pe măsura zonei. Un buchet de flori pleacă de la 6 lei, pentru că are în compo-nență un singur fir de crizantemă olandeză, și poate ajunge și până la 40-50 de lei, în funcție de florile alese și de ambalajul preferat.
Un buchet generos, cu ștaif, pentru o profesoară sau o învățătoare meri-tuoase – depinde bineînțeles și de dispoziția părintelui în a impresiona dascălul – poate costa și 100 de lei.
”Noi nu am mărit prețurile la flori, deși cam așa se practică la începerea școlii sau cu ocazia altor sărbători unde cererea de buchete este mai mare decât de obicei. Cumpărătorii apar în gene-ral în valuri, mai pe după amiază spre seară, iar bătălia se dă luni dimineață, mai ales că suntem în apropierea mai multor școli. Noi vindem buchete de flori pornind de la 6 lei și până la 30 de lei, pentru că asta este cererea. Omul intră, se uită și întreabă care este cel mai ieftin buchet”, spunea unul dintre florarii din zona Spitalului Piatra Neamț.
Un alt cartier din oraș, pretenții mai mici și prețuri mai mici. Ideea este însă aceeași: toată lumea să fie mulțumită și să crească vânzările, pentru că, în mod normal, deși se spune că florarii o duc bine, aceștia afirmă contrariul.
”În general vânzarea merge slab pentru că lumea nu are bani. Acum ce mai scoatem și noi profit, când începe școala. Forfota a început de dimineață, vom lucra până târziu în noapte apoi la prima oră va fi o nebunie. Am suplimentat inclusiv personalul”, a spus patroa-na unei florării din zona Orion.

„Ăștia mai și scumpesc, dar trebuie să luăm flori”

De partea cealaltă a tejghelei, cumpărătorii. Unii mulțumiți, alții nemul-țumiți. Dar dacă așa cere protocolul, dintotdeauna, nu poți trimite copilul în prima zi de școală fără flori la purtător. Nu mai vorbim de orgolii și concurența colegilor de clasă.
”Am nu am bani nu am ce să fac. Buchetul de flori face parte din bugetul destinat cumpărăturilor la început de an școlar. Nici nu pot să trimit copilul fără flori la școală. Sunt și scumpe și ieftine… Asta e”, spunea  doamnă.
”De ce vă mirați. Așa e în fiecare an. E mai ieftin să cumperi azi (n.r. – duminică), decât luni dimi-neață când e aglomerație. Mult puțin, ăștia mai și scumpesc, dar trebuie să luăm flori. Am doi copii și am luat câte un buchet de 30 de lei”, explica o altă mămică.
Varianta cea mai ieftină de flori se găsea, duminică după-amiază, în Piața Cen-trală din Piatra Neamț. Acolo florile expuse costau toate 5 lei, marea lor majoritate fiind crizan-teme, mai puțin arătoase și cu ambalaje mai puțin pretențioase.
Tot duminică după-amiază, la florăriile din Piatra Neamț prețurile florilor variau în funcție de cartier. În centru, firul de trandafir costa 7 lei, iar în Dărmănești aceeași floare se putea cumpăra cu 6 lei. Crizantemele, atât cele românești, cât și cele olandeze erau 5 lei firul, iar crinul, floarea imperială, costa între 15 și 18 lei firul. La toate acestea, se adaugă ambalajul și verdeața din dotare, care costă, în funcție de cantitate și cali-tate. Un buchet fără verdeață, învelit în celofan simplu costă 10-15 lei, pe când un buchet ornat cu ferigă, fundițe și hârtie cre-ponată costă cu 10 lei în plus.
Irina CĂLIN

Articolul precedentElevii vor drept de vot în CA-urile școlilor
Articolul următorSurprize de la președintele CJ pentru copiii din Pânceşti şi Băneasa