0:00

Definitivat fără poșete, reviste și telefoane mobile, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 239 de cadre didactice se pregătesc pentru examen

După Evaluarea Națională și Bacalaureat, a venit rândul cadrelor didactice să treacă prin febra examenelor. Fie că sunt debutanți sau nu în această vocație, oamenii de la catedre vor intra, luni, 14 iulie, la proba scrisă în vederea obținerii definitivatului. Mai precis, este vorba despre 239 de cadre didactice care vor folosi cerneală albastră pentru 36 de discipline. Cei mai mulți (30) s-au înscris la Educație Fizică și Sport, urmați îndeaproape de cei care vor da examen la Limba și literatura Română. Reprezentanții Inspectoratuluiu Școlar Neamț au precizat că la proba practică (inspecție la clasă) niciun candidat nu a fost respins datorită faptului că nimeni nu primit note mai mici de 8. Rezultatul obținut la inspecția la clasă nu-i va ajuta însă la nota pentru definitivat, proba aceasta fiind una care le permite să acceadă mai departe la proba scrisă. Examenul va avea loc luni, 14 iulie, la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, cu începere de la ora 10.

Inspectoratul Școlar a transmis  tuturor candidaților că, potrivit metodologiei de examen, în sala de concurs este interzis accesul cu „genți, poșete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau alte mijloace de comunicare la distanță”. De asemenea, pe parcursul celor 4 ore disponibile pentru rezolvarea subiectelor, profesorii vor avea parte și de supraveghere video. Regulile pentru cei care vor să ia definitivatul sunt mai puțin drastice decât în cazul elevilor care au trecut prin examenele naționale. Astfel, personalul didactic se poate prezenta la examen în trei sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului. Dacă într-una din sesiuni candidatul hotărăște să iasă din sala de examen fără să pună nicio iotă pe foaie, pe motiv că nu „empatizează” cu subiectele, acesta este iertat. În acest caz nu declarat respins și nici nu pierde sesiunea. Cei care sunt prinși cu „furtișaguri intelectuale” au interdicție la următoarea sesiune de examen. Lucrările vor fi corectate în afara județului, în centrele pe care Ministerul Educației Naționale le va face cunoscute în ziua examenului. Cu alte cuvinte, foile de examen vor fi împărțite la mai multe centre din țară, iar locația va fi cunoscută abia în ziua testării.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar vor însoți mașinile care vor pleca spre centrele de evaluare și în care se va afla și câte un reprezentant al Jandarmeriei. Anul trecut, 176 de cadre didactice au fost acceptate la proba scrisă, dar 47 au fost declarate absente pentru că au ales să părăsească sala de examen fără să pună nimic pe foaie. Profesorii care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în sistemul național de învățământ preuniversitar. Rezultatele vor fi afișate vineri, 19 iulie. Cei care vor să depună contestații o pot face în perioada 19-20 iulie, urmând ca în 24 iulie să fie făcute publice și rezultatele finale.

Marian TEODOROF

Articolul precedentSpitalul Roman: donații de un miliard de lei în 6 luni
Articolul următorPeste 1.000 de tineri își caută ”rostul în viață”