0:00

Peste 1.000 de tineri își caută ”rostul în viață”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* în următoarele zile, rândurile șomerilor vor fi îngroșate de o nouă generație de absolvenți

Elevii care se opresc din studii şi nu-şi găsesc un loc de muncă se pot înscrie în cel mult două luni de zile la agenţiile locale pentru şomaj. Cei care au trecut de liceu alături de cei care au absolvit cele 10 clase din învățământul obligatoriu de stat au dreptul să se înscrie, în cel mult 60 de zile, pentru a primi ajutorul de şomaj de 250 de lei, acordat pentru o perioadă de 6 luni, în cazul în care nu şi-au găsit un loc de muncă potrivit calificării lor sau nu mai pot continua studiile.

Foștii elevi beneficiază de informare, consiliere şi formare profesională pentru 60 de zile, potrivit Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, foștii elevi trebuie să depună următoarele documente: actul de identitate (original şi copie), adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale, actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ (original şi copie). De neglijat nu sunt nici stimulentele pe care statul le oferă pentru angajarea tinerilor absolvenţi.

Cei înregistraţi la AJOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării. Tinerii au dreptul şi la o serie de prime. Spre exemplu, statul acordă o primă de încadrare pentru absolvenţii care, în perioada în care beneficiază de indemnizaţie, se încadrează în muncă într-o localitate aflată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu. Totodată, mai pot beneficia de o primă de instalare dacă în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj se încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul. Prima de instalare este de 7 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării. Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajaţi, dacă sunt concediaţi din vina lor în mai puţin de un an de la angajare.

La nivel național, șomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Potrivit datelor furnizate de AJOFM Neamț, peste 1.000 de șomeri nu depășesc vârsta de 25 de ani. În următoarele zile numărul acestora va crește din cauza următoarei serii de absolvenți cu sau fără diplome care se vor alătura șomerilor existenți. (M. TEODOROF)

Articolul precedentDefinitivat fără poșete, reviste și telefoane mobile
Articolul următorFrancezii vin să monteze turbinele la microhidrocentrală