0:00

Cum poţi rămâne fără permis, dacă opreşti lângă o maşină de poliţie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDe regulă, când un şofer rămâne fără permis şi încasează vreo amendă cât jumătate de salariu, el e cel tras pe dreapta sau, eventual, urmărit cu sirene şi girofaruri ca unul dintre cei mai periculoşi infractori. Dar să opreşti de bună-voie lângă o maşină de poliţie pentru că exact în zona respectivă trebuie să te vezi cu cineva şi să rămâi fără permis ţine de capitolul “ghinion curat”. Şi i s-a întâmplat, pe bune, unui pietrean în ziua de 19 aprilie, când circulând dinspre Casa de Cultură spre Gară a văzut un echipaj de poliţie rutieră şi şi-a propus să fie foarte atent pe drumul de întoarcere, pe care de altfel l-a făcut câteva minute mai târziu.

“Circulând retur dinspre Piaţa Mare către Gară pe str. Dimitrie Leonida, am semnalizat regulamentar încadrarea pe „breteaua” care se intersectează cu bld. Republicii”, ne-a declarat bărbatul. “Autoturismul din faţă a dat prioritate pietonilor aflaţi în traversare pe trecerea pentru pietoni, iar eu urmându-l din spate m-am asigurat foarte atent că nu s-a angajat în traversare vreun alt pieton cu atât mai mult că ştiam că un echipaj de poliţie „vânează” după colţ. Maşina din faţa mea a fost oprită de către agentul de poliţie Covasan Loredan (un tip cu barbă), iar eu am oprit voluntar pe dreapta, pe loc neinterzis opririi, vizavi  de Rocri Trade, după maşina oprită de poliţist întrucât aveam întâlnire cu o persoană, care, de altfel, aflându-se lângă locul în care am oprit, a şi văzut întreaga scenă. Probabil l-am deranjat  pe agentul Platon Dumitru – celălalt poliţist din echipaj – că am oprit în zona în care trăgeau ei autovehiculele pe dreapta şi a vrut să mă legitimeze doar ca să mă facă să simt că nu trebuia să opresc în acel loc. L-am întrebat mirat motivul pentru care mă legitimează şi a ezitat să-mi răspundă imediat, după care a improvizat că nu am acordat prioritate pietonilor . I-am explicat că m-am asigurat şi că nu era absolut niciun pieton pe trecere şi că nici nu avea cum să mă vadă poliţistul când înaintam pe trecerea de pietoni pentru că eu la rândul meu nu l-am văzut întrucât se afla pe trotuar într-un unghi ce nu îi  permitea să vadă trecerea de pietoni, însă dl. poliţist mi-a zâmbit ironic şi mi-a spus că părerea lui este alta”. 

După ce-a aşteptat 20 de minute, ghinionistul participant la trafic a primit un proces verbal prin care i se aducea la cunoştinţă că a fost amendat şi că rămâne fără permis pentru 30 de zile. Bineînţeles a avut obiecţiuni, pe care agentul le-a şi consemnat, dar după ce i-a atras atenţia să se rezume la lucrurile esenţiale pentru că nu are decât 3 rânduri pe procesul verbal cu această destinaţie.

“Ca un cetăţean onest care cunosc legile şi înţeleg să respect întru totul circulaţia rutieră, ce siguranţă să mai am pe drumurile publice, când sunt luat cu „japca” de către un poliţist care dă dovadă de exces de zel şi îmi dă amendă din senin, ba îmi şi reţine permisul de conducere pentru o faptă inexistentă?”, se întreabă bărbatul. “În loc să avem încredere în instituţia Poliţiei trebuie să ne fie teamă că vom fi opriţi abuziv şi sancţionaţi pentru că poliţiştii sunt axaţi exclusiv pe îndeplinirea planului de amenzi?”.

Despre aşa-zisul plan de amenzi am scris în nenumărate rânduri, concluzia fiind că nu impune nimeni, niciun şef un anumit număr de amenzi pe cap de agent constatator, dar pe de altă parte poliţiştii sunt întrebaţi concret ce activitate au avut cât au fost în teren. Şi atunci numărul de sancţiuni aplicate participanţilor la trafic este exact dovada că n-au stat degeaba. Şi cum, ca în orice colectiv, există şi unii mai zeloşi, implicit “planul de amenzi” există, tacit, pentru că toată lumea trebuie să demonstreze că a muncit în stradă.

Revenind la cazul cetăţeanului care nu mai poate conduce decât pe bază de dovadă, subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ, ne-a declarat: “Noi nu ne putem pronunţa în privinţa legalităţii unei sancţiuni aplicate unui conducător auto. Dumnealui are dreptul să conteste măsura în instanţă în termen de 15 zile, iar magistraţii vor decide”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentŞcoala Altfel: Concurs inedit de majorete
Articolul următorNemțeni la protestul silvicultorilor din Piața Victoriei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

3 COMENTARII

  1. Si eu am patit acelasi lucru acum 2 ani in acelasi loc, politistul iti „zambeste” si te trimite la tribunal, oricum el nu raspunde personal. Halal tara!

  2. Asta nu e nimica.
    Sa vedeti pe agentul Babata Vasile cum blocheaza radarul pe o viteza mai mare de 60 Km/h si in acelasi timp te filmeaza tot cu acelasi aparat radar si te alegi cu amenda pentru viteza chiar daca ai condus legal.
    Am patit-o personal.
    Agentul Alexa cand testeaza soferii cu alcooltestu dispozitivul de sufltat il scoate din punga asa zis sigilata prin care au mai suflat cativa soferi si te roaga foarte politicos sa-l monteti la alcooltest, dupa testare il pune din nou in punga si se duce la alt conducator oprit tot pentru testare (ca la posta).
    Normele de igiena nu sunt respectate.
    Daca redactia mai doreste sa stie si alte smecherii Politienesti va rog sa ma contactati la adresa de e-mail.
    Sunt sofer si fac multi Km si ii vad tot timpul pe Politisti la ,,treaba”.
    Ca sa va amuzati va trimit si un link cu un filmulet facut de mine cum agentii de la rutiera au intrat cu masina in sant in com Girov.
    https://www.youtube.com/watch?v=MEhL5jlYqC0

  3. In acelasi loc (in fata la Antares) am fost oprit. Nu era niciun pieton pe trecere, dar dna. agent …… a vazut un pieton caruia nu i-am acordat prioritate Noroc ca am avut camera pe bord cu care am surprins evenimentul + conversatia.
    La tribunal am pierdut dar la apel am castigat. Ma gandesc serios (dupa ce primesc motivarea instantei) sa o dau in judecata pentru abuz in serviciu. Toti te trimit in instanta, dar ei daca pierd nu raspund pentru ca mai departe soferii care isi gasesc dreptatea acolo nu-i actioneaza in judecata pe agenti pentru abuz in serviciu. Daca nu au filmare (proba) au pretentia ca procesul lor verbal sa le fie acceptat ca proba (deci ce scriu ei acolo e sfant…) aici intervine interpretarea judecatorului (vezi cazul Anghel vs. Romania la CEDO)….

Comentariile sunt închise.