0:00

Nemțeni la protestul silvicultorilor din Piața Victoriei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO delegație formată din 50 de membri ai Sindicatului silvicultorilor din Direcția Silvică Neamț a participat miercuri, 20 aprilie, la mitingul organizat de Federația pentru apărarea Pădurilor.

„Propunerea de modificare a HG 924/2015, în forma publicată pe site-ul oficial al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, aduce grave prejudicii activității Direcției Silvice Neamț. Prin punerea în aplicare a acesteia, aproximativ 350 de salariați ai Direcției, din activitățile de exploatarea și prelucrarea lemnului, vor fi disponibilizați. Toți acești salariați, cărora li se interzice astfel dreptul la muncă, provin din mediul rural, iar majoritatea sunt unici întreținători de familie, ceea ce duce, după calculele mele, la o cifră de aproximativ 1.300 – 1.400 de persoane ce vor avea de suferit de pe urma intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern. Țin să precizez că, deși am fost consultați cu privire la modificarea HG 924/2015, Ministerul nu a ținut cont de propunerile silvicultorilor”, a declarat inginerul Ovidiu Gârbea, liderul Sindicatului Silvicultorilor din Direcția Silvică Neamț.

Nemțeni la protestul silvicultorilor din Piața Victoriei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrintre altele, protestatarii cer modificarea HG nr. 924/04.11.2015 pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, întrucât prevederile acestei Hotărâri de Guvern constituie o amenințare la menținerea și gospodărirea durabilă a pădurilor proprietate de stat și, conform Legii nr. 2/2016, o amenințare la siguranța națională. Aceștia susțin că orice întârziere la modificarea Regulamentului aprobat prin HG nr. 924/2015 creează prejudicii imense menținerii și gospodăririi pădurilor proprietate a statului.

O altă cerință se referă la respectarea prevederilor art. 97 din Legea nr. 46/2008 republicată – Codul Silvic, privind acordarea unor subvenții proprietarilor de păduri cu suprafețe până în 30 ha pentru administrarea și paza acestor păduri. Silvicultorii spun că, din cauza neacordării subvențiilor către proprietarii de păduri, nerespectându-se astfel Codul Silvic, în România sunt peste 600 mii ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400 mii ha sunt deja distruse, iar procesul de distrugere a pădurilor, dată fiind neaplicarea art. 97 din Codul Silvic, continuă.

Aceștia au cerut și acordarea sporului de risc personalului silvic, în conformitate cu prevederile Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic. În prezent, conform protestatarilor, salariul pădurarilor este la nivelul salariului minim pe economie, iar in comparație cu salariul pădurarilor din alte țări: este de 3 ori mai mic decât salariul pădurarilor din Ungaria și de 5 ori mai mic decât salariul pădurarilor din Polonia. (Andreea AMARIEI)

Articolul precedentCum poţi rămâne fără permis, dacă opreşti lângă o maşină de poliţie
Articolul următorŞefa de la „Saeculare” evaluată la 9,50
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.