0:00

Comuna Agapia, cu o populaţie de aproximativ 4.200 de locuitori, este una dintre cele mai frumoase zone turistice din România, nu numai pentru turismul monahal, prin Mănăstirile Agapia şi Văratec, unde se află şi mormântul Veronicăi Micle, ci şi pentru peisajele mirifice şi pensiunile existente. În august anul acesta au fost înregistrate unele dintre cele mai mari temperaturi din istoria localităţii, iar comuna nu are apă potabilă şi menajeră de mai bine de o lună.

Oprirea apei a fost soluţia găsită de compania judeţeană Apa Serv la desele avarii ale vechii conducte de apă, din tablă, Preuteşti-Răuceşti, care aduce apa în comună din râul Moldova. Şi asta în condiţiile în care, acum doi ani, pe 21 octombrie 2021, primarul Neculai Năstase (PSD) depusese o cerere de finanţare pe Programul Naţional Anghel Saligny tocmai pentru realizarea alimentării cu apă în comună.

Potrivit acelui proiect (vezi foto 1), ce ar fi beneficiat de o finanţare de peste 14,5 milioane de lei, alimentarea cu apă ar fi avut o lungime de 5,3 km şi ar fi însemnat modernizarea rețelei existente în satul de centru Agapia prin schimbarea conductei de la Săcăluşeşti până în bazinul Agapiei, înlocuirea rezervorului de înmagazinare a apei şi repomparea către satele Filioara şi Văratec.Cum a umblat Apa Serv cu POIM-ul vopsit și lipsa apei în Agapia, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Numai că, în ideea că se va implementa Proiectul POIM Apa Serv, în valoare totală de 311 milioane de euro, în care şi comuna Agapia era prinsă cu 3,5 milioane de euro, primarului i s-a transmis că trebuie să renunţe la proiectul propriu pe Anghel Saligny.

Cum a umblat Apa Serv cu POIM-ul vopsit și lipsa apei în Agapia, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Am fost anunţat, de la Apa Serv, că nu pot să depun acest proiect deoarece comuna Agapia este prinsă deja în Proiectul POIM al Apa Serv şi nu pot beneficia ca UAT de finanţare din două surse pentru acelaşi tip de proiect. Acelaşi lucru mi s-a transmis şi de la Programul Naţional Anghel Saligny. În plus, anul acesta, destul de recent, am primit şi de la Consiliul Judeţean Neamţ o informare în care mi se spunea că acest proiect al Apa Serv ar fi fost aprobat pentru finanţare”, ne-a declarat primarul Neculai Năstase.

Cum a umblat Apa Serv cu POIM-ul vopsit și lipsa apei în Agapia, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn plus, managerul general Apa Serv, Vlad Angheluţă, a declarat, live, în conferinţa de presă din 6 septembrie: „Pe 25 iulie ni s-a transmis de la minister, MIFE, că cererea (proiectul POIM –n.r.) este admisă în varianta în care a fost depusă. De o săptămână am răspuns şi la ultimele clarificări cerute de finanţator. Nu mai este timp să mai facem toate investiţiile propuse, ideal ar fi să-l fazăm în PNDL”.

În aceeași situație se află și alte 41 de comune din județul Neamț care au avut inițiativa de a depune proiecte pe Anghel Saligny, dar au renunțat pentru că li s-a spus că se va implementa proiectul POIM, a susținut George Lazăr, secretar de stat în Ministerul Energiei, în emisiunea de pe mesagerulneamt.ro “Cafeaua de dimineață” din 11 august, ( vezi la  minutul 25: 35).

Ca o concluzie, în doi ani, comuna Agapia putea să aibă conductă nouă de apă în comună și să nu mai depindă de cea de la Preutești-Răucești, dacă nu i s-ar fi fluturat primarului prin față milioanele de la POIM. În schimb, acum ar trebui să pândească noaptea cele două ore în care Apa Serv binevoiește să le dea apă (detalii găsiți aici).

 

Angela Croitoru

Articolul precedentElevii vor primi bursele peste două luni
Articolul următorUn polițist de 40 de ani s-a stins din viață fulgerător
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.