0:00

 Despre rațiunea de a îndrăzni

Un nou început este – în mod esențial, fundamental – un punct de inflexiune într-un destin. Că e al unei persoane, al unei afaceri, prea puțin contează acum. Pentru că, la urma-urmei, nimeni și nimic nu sunt de neînlocuit. De cele mai multe ori diferența o fac îndrăzneții. Progresul le e frate, în timp ce monotonia și mărginirea îi îngrozesc. Progresul conține binele, monotonia și mărginirea sfârșesc prin a ne face să fim cotropiți de ceva infinit mai rău decât oamenii răi, anume de indiferența oamenilor buni. Noi nu suntem indiferenți. Dumneavoastră? Noi îndrăznim. Dumneavoastră?… Având motive serioase să bănuim răspunsurile, ne rămâne să ducem Ceahlăul mai departe. Împreună. Redacția (25 mai 2013)

Dumneavoastră decideţi dacă ne-am îndeplinit angajamentele.

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Spitalul Județean s-a jucat la Bursă

Curtea de Conturi a României a definitivat raportul de control de la Spitalul Județean de Urgență Neamț. Printre multele ”abateri de la legalitate” constatate, una reține atenția – contractele de consultanță cu Bursa Română de Mărfuri, instituție privată. Din start, Curtea consideră că apare o problemă delicată, punând sub semnul întrebării oportunitatea semnării unui contract cu Bursa. În perioada controlată, la Spital a funcționat un Birou de Achiziții Publice, prevăzut cu 4 posturi cu studii superioare. Pentru personalul din compartimentul de achiziții publice, în perioada 2010-2012, s-au făcut cheltuieli salariale de 337.200 lei (3,3 miliarde lei vechi). Iar Bursa a încasat, în aceeași perioadă, 486.572,88 lei (4,86 miliarde lei vechi)! (25 mai 2013)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Piatra Neamț, 2013, Spitalul Județean: A născut la lumânare!

Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, 19 august 2013, pană de curent. În condiții normale, într-o țară normală, cu oameni normali, la acest punct ar fi intrat în funcțiune generatoarele proprii ale spitalului și nimeni n-ar fi băgat de seamă că lipsește curentul. La noi, nu.

O femeie a născut lumina lumânărilor, a fost operată la lumina lumânărilor și numai bafta chioară a făcut ca lucrurile să nu degenereze într-o tragedie.

„A fost o naștere și, nefiind lumină, am apelat la lumânări. A fost cusută la lumina lumânării. Pot să vă spun că nu a fost o situație critică și că s-a trecut cu bine peste asta, dar este inadmisibil. Este un mare semnal de alarmă care ar trebui tras. Eu nu am fost de gardă, dar, pe la miezul nopții, colegii m-au sunat pe mobil, că nu au energie electrică și am căutat câteva căndeluțe pentru a-i ajuta”, a declarat dr. Georgeta Vintea, șefa Secției Obstretică-Ginecologie a SJU Neamț.

Femeia și pruncul se simt bine și nu par să fi suferit din cauza incidentului. Însă a fost o noapte grea pentru tot spitalul, mai ales pe secțiile unde viața pacienților depinde de legătura aparatelor cu prizele. (21 august 2013)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Masacru urban la Piatra Neamț

„ENDURARE, MĂRIA TA!”

* strigă pietrenii, de când sunt văduviți de centrul orașului

Începând de sâmbătă, pietrenii sunt văduviți de centrul orașului pe porțiunea dintre Teatrul Tineretului și sensul giratoriu de la Grand Hotel Ceahlău. Lucrările desfășurate de organizatorii Hard Enduro Piatra Neamț – 2013 compromit traficul rutier – și așa cumplit – punând pe asfalt construcții din bușteni grandioși, lemn prelucrat și aglomerări cumplite de bolovani și stânci care vor lăsa răni adânci. Suferă carosabilul, șoferii și un întreg oraș pus în fața faptului împlinit.

Hard Enduro Piatra Neamț, competiție organizată de Zen World Extreme, a ajuns la a III-a ediție. În ciuda numelui impresionant, afacerea este una românească. Au fost anunțați motocicliști din 11 țări, „care vor descoperi frumusețile județului Neamț, etalându-și aptitudinile într-o cursă extremă”, după cum scrie în pliantul acțiunii. Oficial, se întinde între 10 și 14 septembrie. Dacă, în anii precedenți, publicul a fost încântat de spectacolul moto de pe traseele desenate prin păduri, în jurul orașului, anul acesta a fost ocupat și centrul Pietrei pentru prologul și calificările competiției. Miercuri, 11 septembrie, începând cu ora 17, participanții vor înfrunta acest veritabil parcurs urban cu obstacole pe urma căruia se va stabili cine și în ce ordine pleacă în zilele următoare pe traseele montane.

Cine a permis blocarea centrului orașului? Bogdan Pușcașu, city-manager, cunoscut ca pasionat de sporturile extreme, răspunde sec: „Primarul a aprobat!” (9 septembrie 2013)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Afacerea Apartamentul

Ziarul Ceahlăul marcă înregistrată a început o anchetă privind locuințele de serviciu la diferite instituții din Neamț. Cum era și firesc, am început de la cea mai importantă din ele, Consiliul Județean Neamț, de unde, de aproape un an de zile, ni se vorbește despre corectitudine, luptă împotriva corupției, intransigență și grijă față de cetățean și banul public. Tocmai la această instituție am găsit două situații, care sfidează tocmai corectitudinea, lupta împotriva corupției și grija față de cetățean și banul public.

La un moment dat, în Consiliul Județean a demarat operațiunea ”Pomanagiii”. Pe principiul sănătos, conform căruia, dacă ai prins o funcție – vicepreședinte, în cazul nostru – musai să-ți tragi partea leului, a pintileului, și să primești o locuință de serviciu. Avantaj serviciu, vorba lui Toma Caragiu. În condițiile în care sunt medici care nu vin la Piatra Neamț pentru că n-au unde sta și nu-și permit să plătească chirie din salariul de la Spitalul Județean, în condițiile în care angajați ai Consiliului Județean așteaptă pe listele regulamentare să primească ceva-ceva de la primărie, că-s tineri și cu putere de muncă, două personaje politice de calibru, altfel simpatice în viața cotidiană – Mircea Pintilie, de la PDL și Mihai Fărcășanu, fost PP-DD – au primit câte un apartament. (19 octombrie 2013)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ziarul Ceahlăul cere

Demisia, domnule Chirilă!

AJOFM Neamț a organizat ziua porților deschise, tocmai pentru a arăta că este o instituție transparentă, în care cetățenii pot să vadă cu ochii lor cum lucrează funcționarii de aici, cât sunt de cooperanți și cât de bine sunt conduși. Cel care, prin voia partidului, a ajuns să conducă destinele instituției este directorul executiv Daniel Chirilă. Cât de bine sau rău o face, este problema ministerului. Strict în relația cu ziarul Ceahlăul marcă înregistrată, directorul executiv a reușit să dea dovadă de netransparență, de rea intenție și, putem spune, de ascundere a unor informații publice, cu, iarăși putem presupune, scopul de a proteja anumite interese. Ale cui, nu este treaba noastră. Iar dacă ministerul protejează acest tip de ascundere a unor informații publice, vom cere, pe lângă demisia lui Daniel Chirilă, și pe cea a ministrului de resort. (11 decembrie 2013)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Contract de tip mafiot Troleibuzul – Transmoldavia

Transportul de persoane din Neamț este profund mafiotizat. Vă prezentăm un prim episod al unei situații care generează corupție, evaziune fiscală și care include toată pleiada de oficiali, de la șefi de partide, consilieri județeni, oameni din conducerea județului, societăți comerciale, parlamentari. Sub haina vorbelor frumoase – binele cetățeanului, confortul călătorilor etc. -, se află de fapt o mare cacealma, menită să scoată bani din bugetul județului și buzunarele călătorilor. Profitorii: aceleași găști abonate la afaceri necurate de ani de zile. Astăzi, societatea Troleibuzul SA. După ce a primit gratis trasee de la Consiliul Județean, trasee pentru care s-a luptat mult și care urmau să salveze firma de faliment, Troleibuzul le-a cedat prin contract, gratis!, către SC Transmoldavia SA, aflată în insolvență și, deci, fără drept legal de obținere a licențelor de transport călători! (6 ianuarie 2014)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Ceahlăul” a avut dreptate

Gheorghe Vasiloiu, declarat incompatibil

Abia întors la serviciu din concediu medical, prefectul județului Neamț, George Lazăr, a semnat ordinul prin care îl declară pe consilierul județean Gheorghe Vasiloiu ca fiind incompatibil.

”Prin ordinul prefectului, domnul Gheorghe Vasiloiu a fost declarat incompatibil. Am comunicat această decizie conducerii Consiliului Județean Neamț, iar acum ține de Consiliul Județean să-i aducă la cunoștință domnului Vasiloiu acest fapt. După părerea mea domnul Vasiloiu e profund incompatibil, nu incompatibil, iar acest fapt trebuia sesizat de fostul prefect, domnul Mihai Archip, pentru că această incompatibilitate trebuia sesizată acum câțiva ani. Nu mă pot îndrepta asupra hotărilor mai vechi pentru că se află în termen de prescripție. Dacă domnul Vasiloiu depune contestație, este treaba dumnealui, ordinul prefectului nu se suspendă. (…) În ceea ce privește celelalte cazuri de incompatibilitate, acestea urmează să fie abordate și analizate în zilele ce urmează. În ceea ce-i privește pe primari procedura e puțin mai lungă, iar în privința doamnei Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, dumneaei a mai adus niște documente care urmează să fie verificate, studiate. E normal să așteptăm, să vedem dacă într-adevăr lucrurile sunt așa cum le prezintă doamna, trebuie tratat totul cu foarte mare atenție”, a declarat prefectul județului Neamț, George Lazăr. (28 ianuarie 2014)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Premieră: Comuna Dămuc pleacă din județul Neamț

În premieră pentru țara noastră, o comună vrea să schimbe județul de care aparține teritorial și administrativ. Ideea, pe cât de năstrușnică pare, este realizabilă urmând pașii legali, iar primarul Anton Covasan tocmai asta vrea să facă: să urmeze toate procedurile pentru a dezlipi comuna Dămuc de județul Neamț și a o trece cu arme și bagaje sub tutela județului Harghita. Anton Covasan s-a decis pentru această soluție extremă, întrucât Dămuc a ieșit mai mult decât jumulită din repartizarea bugetară de joi, de la Consiliul Județean Neamț.

”Sunt supărat! Mi-au dat un buget slab, care nu e ăla făcut de președintele Tărâță. Mi-au dat foarte puțin. Am făcut deja demersuri pentru o asociere cu comuna Lunca de Jos, județul Harghita. Vreau să fac și un referendum în acest sens. Poate reușesc și mă alipesc la județul Harghita și trec la UDMR. M-am săturat! Toată lumea s-a săturat. Pentru că țin la comuna mea și la locuitorii ei, am să merg înainte cu demersurile mele. Păi, cum vine asta? Au făcut un buget, după aia altul, și, când mi-au dat banii, mi-au dat și mai puțin! Adică mi-au dat cu o mână și mi-au luat cu două! De acum înainte, am să fac politica UDMR, pentru că eu știu dintotdeauna că ungurii au fost și sunt cu mult mai serioși”, spune primarul Covasan. (1 februarie 2014)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Piatra Neamț – oraș turistic european

Viață într-un WC public

În WC-ul public de la Piața Dărmănești din Piatra Neamț, aflat sub atenta îngrijire a societății Urban (Neculai Timaru șef), controlat zilele trecute de DSV (Sorin Ulea, șef de neclintit), sub atenta îngrijire a DSP (dr. Dan Dorin Morenciu, la fel de neclintit), totul sub oblăduirea primăriei, cu toți șefii ei mari și mici), dacă cineva își putea închipui, locuiesc două surori. Acolo dorm, acolo mănâncă, acolo tremură de frig și de frică și tot acolo îndrăznesc să zâmbească și să spere. Așa cum ne-au povestit, autoritățile știu despre ele. Au trecut pe acolo, au constatat, au ridicat din umeri și și-au văzut de drum mai departe, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Pentru că trăim într-o Românie plină de politruci jalnici, care numesc șmecheri în funcții publice. Lăcrămioara Jitaru (30 de ani) și Gicuța Jitaru (29 de ani) sunt de loc din Roman, au ajuns în această situație din cauza familiei în care s-au născut și pe care o numesc “un calvar”. (21 martie 2014)

CEAHLĂUL – 1 AN, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mitingul „bărbaților”, prin gura copiilor

Un miting „copilăresc”, organizat de Asociaţia Sportivă „Ceahlăul 05”, a avut loc, ieri, în fața Consiliului Județean, sub oblăduirea unor adulți maturi, responsabili și care știu ce vor. Motivul?

„Am vrut să-i aducem aici (n.r. – pe copii) pentru că s-a spus că banii care se dau pentru echipament se folosesc în alte scopuri”, a spus Viorel Măstăcăneanu, președintele Consiliului de Administrație al FC Ceahlăul.

Mitingul a început cu o plimbare „per pedes”, în loc de antrenament, până în curtea Consiliului Județean Neamț . Aproximativ 15-20 de minute. Apoi, scandările au durat circa 10 minute. În față au fost împinși copiii, în ordinea crescătoare a vârstei. Primii? Cei cu cu vârste cuprinse între 7-8 ani, cu pancarte în mâini, semn că bărbații se ocupă de lucruri bărbătești și nu s-ar fi cuvenit să fie chiar în față. Probabil din cauza diferenței mari de înălțime. La o distanță apreciabilă, cei care ar fi trebuit să fie „șefi de galerie”, s-au deplasat cu mașinile, iar în timpul scandărilor și-au văzut de alte discuții. Lucrurile bărbătești au fost strigate de copiii care nu știau nici măcar ce înseamnă Consiliu Județean. (1 aprilie 2014)

Articolul precedentSă ne votăm pe noi!
Articolul următorMinistrul Șova promite două autostrăzi prin Neamț

1 COMENTARIU

  1. Felicitari tuturor celor care fac parte din echipa redactiei ZCH. Chiar daca unora nu le place acest cotidian, invocand fel de fel de matrapazlacuri, acest ziar impreuna cu „fratele” Mesagerul de Neamt, au ramas singurele ziare in care se scrie adevarul asa cum este! Putini stiu cu ce se mananca meseria de jurnalist, ce costuri necesita si cat timp trebuie alocat, fara sa mai aducem in discutie cati dusmani iti faci prin prezentarea unor adevaruri in care apar nume deocheate din admnistratia locala si nu in ultimul rand din politicul local! Mult succes si multa sanatate tuturor celor care conduc si fac parte din acest trust media.

Comentariile sunt închise.