0:00

CARTE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Toader Roznovanu: „Amintiri răzleţe”

Cartea lui Toader Roznovanu (autorul, născut în 1951 la Cristeştii Moldovei, a absolvit studiile liceale la Liceul „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ) este o culegere de amintiri autobiografice sau povestirile auzite de la tatăl autorului. După îşi face „ucenicia” pe la poşta redacţiei prin revistele literare din Moldova (Cronica, Convorbiri literare, Pagini bucovinene, Caiete botoşănene), debutează după 1989 cu povestirea „Crucea vameşului”, volumul de faţă (apărut la Editura „Ateneul scriitorilor” din Bacău) fiind debutul său editorial. Cele 16 povestiri ale cărţii sunt tot atâtea evenimente din viaţa familiei sale, de la copilăria sa în opinci şi amintirile din armata făcută la grănicerii marini, până la povestirile auzite de la tatăl său aflat „În evacuare”.

Mai multe povestiri evocă viaţa satului de odinioară cu datinile şi obiceiurile locului, precum în aceste „Amintiri într-o toamnă”, în care povesteşte despre o pregătire de nuntă din „câşlegile de toamnă, la legat”: „Aşa se spune pentru că druştele leagă prosoape la vornicei, fiecare la cel ce-i este drăguţ. Flăcăii au pregătite beţe drepte, cioplite, aproape cât statura lor de luni, pe care druşca leagă prosopul cusut în şezătorile de la mireasă, în intervalul dintre logodnă şi nuntă, cu modele la cele două capete, de flori şi pui cusuţi cu migală şi pricepere, şi franjjuri. La terminarea legatului, muzicanţii cântăă o horă, în care se prind perechile de vornicei şi druşte, mirele dă fiecărui vornicel o sticlă de vin sau rachiu pentru ca aceştia să meargă, din casă în casă, pe uliţele satului cu chematu`”.

Prozele lui Toader Roznovanu nu sunt lipsite de reflecţii teoretice, sfaturi dar şi stereotipii existenţiale sau parabole cu irizări de basm. Cele mai multe dintre prozele volumului sunt developări ale unor clipe frumoase din copilăria sau adolescenţa autorului sau din perioada militară. Avem în cartea de debut a lui Toader Roznovanu imaginea fidelă a unei lumi reale în care maturitatea povestirilor ţine ştacheta ridicată la un nivel onorabil de veritabil prozator.

TEATRU

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

TT: „Ai grijă ce-ţi doreşti!”

Teatrul Tineretului va relua în acest weekend două din piesele sale de succes: sâmbătă,  5 aprilie, ora 19, Sala Studio, se va juca piesa „Ai grijă ce-ţi doreşti!”, un spectacol de Tudor Tăbăcaru, în cele două roluri jucând  Rareș Pîrlog și Tudor Tăbăcaru – un spectacol care ne arată că succesul social poate fi de fapt un eşec în planul interiorităţii şi invers, totul depinde felul în care te aşezi în lume, iar lanterna magică a sărbătorilor de iarnă poate alunga negura înfrângerilor sufleteşti, cu condiţia să credem în puterea ei.

Duminică, 6 aprilie, ora 19, tot în Sala Mare se va prezenta spectacolul cu piesa „Frumoasa călătorie a urşilor Panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt”, de Matei Vişniec, în regia lui Adrian Tamaş – un spectacol produs de RIFIL. În distribuţie: Daniel Beşleagă, Nora Covali, Dragoş Ionescu. Piesa prezintă o relaţie plină de simboluri mistice referitoare la perechea primordială. Actorii vor pune în scenă cele mai frumoase zile din viaţa unui saxofonist năucit de prezenţa feminină ivită, după o noapte de pomină, în apartamentul său. Măgulit de laudele aduse talentului său muzical, dar intrigat şi de anumite detalii povestite de aceasta, legate de noaptea în care s-au cunoscut, el îi cere să rămână. Profitând ghiduş de amnezia lui, ea iniţiază un joc suprarealist, din care nu lipsesc jazz-ul, aluziile referitoare la miturile indiene despre iubire şi moarte sau misterioasele sunete venite din apartamentul vecin.

Programul  Agenției Teatrale este următorul: marți – vineri, între orele  11-12 și 16-19 , sâmbătă şi duminică: 16-19, telefoane 0233/211.036, 0752/149735. Pentru rezervări, scrieţi la adresa de e-mail [email protected] (de luni până vineri) sau telefonaţi la numerele mai sus menționate. Pentru a fi valabile, biletele aferente rezervărilor trebuie achitate cu două zile  înaintea spectacolului.

FILM

Câinele japonez la Dacia Panoramic

Sâmbătă şi duminică, la cinematograful “Dacia Panoramic” Piatra Neamţ vor rula trei filme de succes la public. De la ora 14 – “Câinele japonez”, film românesc, dramă. Bătrânul Costache Moldu şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de-o viaţă, în urma unei inundaţii. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soţie şi băiat, îi va pune pe amândoi în situația în care trebuie să reînveţe să comunice, să redevină o familie. Costache învaţă să devină un bunic adevărat pentru nepotul lui de 7 ani iar Ticu repară greşelile trecutului. Un film delicat şi tandru despre reconciliere familială. De la ora 16 – “Bullet”. Butch „Bullet” Stein este un evreu de 35 de ani, fost pușcăriaș, care este eliberat din închisoare după ce a ispăşit o pedeapsă de 8 ani fiind complice la un jaf. După eliberarea sa, el se întoarce în Brooklyn pentru a locui cu familia sa disfuncțională, tatăl alcoolic, mama depresivă, fratele mai mare Louis, care este instabil mental şi fratele cel mic, Ruby, un artist în devenire.

De la ora 18 – “Route Irish”. Liverpool, august 1976. Când avea 5 ani, Fergus l-a întâlnit pe Frankie, în prima zi de şcoală. De atunci, cei doi au fost nedespărţiţi. În adolescenţă, chiuleau de la şcoală şi beau cidru pe feribotul ce traversează râul Mersey şi visau să călătoreasă în jurul lumii. Fergus nici nu se gândea că visul său urma să devină realitate atunci când avea să devină un membru al forţelor speciale de elită ale Marii Britanii – SAS.  După ce demisionează în septembrie 2004, Fergus îl convinge pe Frankie (ex-Para), să intre în echipa sa de protecţie din Baghdad. 10.000 de lire pe lună, fără taxe. Ultima lor şansă să intre în acest război care devine din ce în ce mai comercializat. Împreună, cei doi îşi riscă vieţile într-un oraş cufundat în violenţă, teroare şi lăcomie, şi „spălat” de un miliard de dolari americani. Trei ani mai târziu, Frankie moare pe Route Irish, cel mai periculos traseu din lume.

Articolul precedentVictime ale temnițelor comuniste, din Neamț (XLI)
Articolul următorPersonalitatea săptămânii / Grigore Cugler