0:00

Noi măsuri pe perioada stării de alertă, prelungită începând cu 15 octombrie, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAutoritățile au decis prelungirea stării de alertă începând cu 15 octombrie, pentru o lună de zile și noi măsuri pentru limitarea infectărilor.

Documentul adoptat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență prevede ca în localitățile sau județele unde incidența cumulată pe ultimele 14 zile nu depășește rata de 3 cazuri la mia de locuitori, masca să fie purtată în are liber în zonele aglomerate și în apropierea școlilor până la o distanță de 50 m. Unde se depășește o rată de peste 3 cazuri la mia de locuitori, masca devine obligatorie în toate spațiile deschise.

Activitățile sportive la interior sunt permise dacă se pot asigura 7 mp de persoană.

Rămân neschimbate condițiile pentru participarea la slujbe religioase, atât la interior, cât și la exterior, iar pelerinajele sunt permise doar pentru credincioșii cu domiciliul în respectiva localitate: „Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoarăîn interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”.

În teatre, cinematografe se pot desfășura spectacole, în condiții noi: „În condițiile pct. 16 organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a  cazurilor din județe/localitățieste mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”.

În localități, pot circula grupuri de până la 6 persoane care nu sunt din aceeași familie. Campania electorală desfășurată în aer liber este permisă cu asigurarea distanței de 1 metru între participanți și care nu pot depăși maxim 50 de persoane, iar în spații închise cu maxim 20 de participanți și pentru doar maxim două ore.

Cât privește evenimente particulare, la art. 16 se prevede: „Se propune interzicerea organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.)”.

Documentul adoptat de CNSU poate fi citit integral aici .

 

C.I.

Articolul precedentStimulent de risc la coronavirus în învățământ
Articolul următorO femeie de 90 de ani a fost lovită de un microbuz