0:00

Biblionet aplicat în Neamț în proporție de 90%, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Potrivit inițiatorilor, numărul celor care au călcat pragul bibliotecilor publice s-a dublat, de când Programul naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea” a fost implementat, în 2009. Județul Neamț este în topul județelor unde ”biblionetul” a pătruns în aproape toate comunitățile locale și, în mod special, în mediul rural. Programul funcționează în cadrul bibliotecilor publice și are la bază accesul gratuit la internet, sub directa îndrumare a unui bibliotecar special instruit, pentru a facilita celor ce doresc, accesarea calculatorului și internetului. ”Programul Biblionet s-a dovedit a fi un real succes în Neamț. Autoritățile locale au înțeles și au sprijinit dezvoltarea programului, au reabilitat bibliotecile publice, astfel încât acestea să devină adevărate centre de informare. Până acum au fost investite aproape 20 de miliarde de lei în echipamente și programe de instruire a personalului, fonduri nerambursabile și aproape tot atât s-a investit în softuri. Avem Biblionetul în 72 de comune de pe teritoriul județului Neamț și urmează să-l implementăm de acum încolo în alte 7 comune. Inclusiv în comunele mai nou înființate s-au creat biblioteci, unde funcționează Biblionetul. Mă bucur că astăzi am reușit să schimbăm percepția despre bibliotecă, să asigurăm accesul la informație al cetățenilor, atât prin mijloace tradiționale cât și electronic”, a declarat Virgil Cojocaru, coordonator proiect Biblionet, biblioteca Județeană GT Kirileanu.

 ”Este foarte necesar”

 Bibliotecile comunale din comunele Dămuc, Drăgănești, Gâdinți, Pâncești, Poienari, Secuieni și Oniceni au fost ultimele selectate pentru implementarea  Biblionetului, iar bibliotecarii de acolo au fost instruiți special pentru a pune în aplicare programul. ”Este foarte necesar, mai ales că la noi în comună nu a funcționat niciodată o bibliotecă comunală. Am înființat biblioteca, am prins în schema de buget și un bibliotecar, care a și mers la training în vederea aplicării acestui program. E un lucru bun și deosebit pentru locuitorii comunei Drăgănești pentru că pot avea acces la orice fel de informații cu ajutorul internetului”, a declarat Petrică Bistriceanu, primar al comunei Drăgănești.

”La noi merge programul de 4 ani de zile. Avem o doamnă bibliotecar, care se ocupă atât de biblioteca din comună, cât și de calculatoarele de acolo. E o mare afluență de elevi și adolescenți care frecventează biblioteca. La noi în comună Biblionetul chiar are cerere”, a declarat Dorel Bălțătescu, secretar al comunei Bozieni, comună unde programul Biblionet funcționează încă de acum 4 ani.

”Sigur că da. La noi de abia a ajuns Biblionetul, dar gândiți-vă ce important este. Am amenajat biblioteca, astfel încât să poată fi accesată de toată lumea. În plus, pe noi ne ajută să facem și cererile pentru APIA, online, scutim cetățenii de drumul în oraș”, a spus şi primarul comunei Bălțătești, Ioan Mihăilă.

Implementarea programului Național Biblionet are și o importantă latură economică. Potrivit coordonatorilor de la nivel național, în cadrul Biblionet, în județul Neamț, în 2012, împreună cu APIA, au fost instruite și informate 1.200 de persoane, iar prin intermediul programului au fost atrase subvenții agricole în valoare de aproximativ 2,6 milioane de euro, pentru fermierii asistați de funcționarii bibliotecilor publice, în completarea cererilor de subvenții pentru agricultori.

 Irina CĂLIN

Articolul precedentVremi dă păsăreală
Articolul următorParcări cu plată la Târgu Neamţ