0:00

DNA cercetează o fraudă de 1,8 milioane lei cu fonduri nerambursabile în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiReprezentantul Cooperativei Agricole Hășmașul Dămuc a fost trimis în judecată de procurorii DNA care-l acuză de o fraudă de peste 1,8 milioane de lei. Bărbatul este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Aceleași acuze sunt reținute și în sarcina cooperativei agricole menționate.

Faptele au avut loc în perioada 2017-2019, când bărbatul, în calitate de  reprezentant legal al Cooperativei Agricole Hășmașul Dămuc, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente (tabele centralizatoare) în care ar fi fost consemnate date false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată.

La datele depunerii celor trei cereri de plată, o parte dintre persoanele înscrise în centralizatoarele susmenționate nu ar fi fost membri ai Cooperativei Agricole Hășmașul Dămuc și nu și-ar fi exprimat acordul privind depunerea cererilor de plată la APIA. În realitate, Cooperativa Agricolă Hășmașul Dămuc, în perioada menționată, ar fi avut doar șase membri și nu ar fi îndeplinit una dintre condițiile de eligibilitate (nu a asigurat încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha) necesară pentru obținerea fondurilor”, conform DNA.

În acest fel au fost obținute fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.835.631 lei, bani cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal. Pentru recuperarea pagubei anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii .

(G.S)

Articolul precedentModificare a dispoziției de convocare a Consiliului Local Piatra Neamț în ședință ordinară
Articolul următorPrimăria Piatra Neamț: Anunţ public privind decizia etapei de încadrare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.