0:00

Amenzi pentru proprietarii de pensiuni care n-au frică de incendiu, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPompierii de la Inspecţia de prevenire au făcut, vreme de 6 luni, controale la unităţile de turism şi de agrement (pensiuni, moteluri, cluburi şi discoteci), ocazie cu cu care au descoperit că, în multe situaţii, înlăturarea oricăror cauze de incendiu este ultima preocupare a administratorilor.

„Au fost constatate 241 de încălcări ale legislaţiei privind securitatea la incendiu, din care 140 au fost organizatorice, 24 legate de pregătire, 13 au fost de natură constructivă şi 64 tehnice, iar din toate 22 au fost soluţionate în timpul controalelor”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ, la şedinţa de colegiu prefectural din ziua de 28 octombrie.

„Încălcările legislaţiei au fost sancţionate cu 33 amenzi contravenţionale în cuantum de 86.500 lei şi 257 avertismente. Au fost desfăşurate 41 de activităţi de informare preventivă cu participarea a 222 de persoane din unităţile controlate, precum şi 6 exerciţii de evacuare şi intervenţie cu participarea a 38 de persoane. De asemenea, au fost desfăşurate 60 de analize pentru conştientizarea factorilor de conducere asupra importanţei respectării legislaţiei privind securitatea la incendiu, a informării acestora asupra stadiului în care se află, precum şi pentru stabilirea calendarului de conformare”.

Colonelul Niţică a mai precizat că multor administratori de spaţii de cazare le convenea să plătească amendă decât să facă investiţiile necesare pentru eliminarea riscurilor de incendiu. Asta pentru că amenzile erau, până în vara acestui an, între 2.500 şi 5.000 de lei, adică 1.250 în 48 de ore. De când Legea 307/2006 stipulează sancţiuni între 20.000 şi 50.000 de lei, patronii au început să-şi reconsidere poziţia pentru că şi jumătate din minim este mult.

Cele mai multe nereguli descoperite de pompieri sunt legate de instalaţiile electrice suprasolitate sau făcute prost, de lipsa împământărilor şi de folosirea lumânărilor sau a felinarelor pentru iluminat în locuri nepotrivite. Pe de altă parte, nici personalul nu este instruit corect în toate privinţele şi, în unele cazuri, nu există angajaţi care să se ocupe cu apărarea împotriva incendiilor.

„La cluburi şi discoteci neregulile principale constau în reducerea dimensiunile căilor de evacuare prin amplasarea de garderobe sau aparate de cafea sau băuturi răcoritoare; nefuncţionarea iluminatului de siguranţă pentru evacuare; nerealizarea de către administrator a unui sistem operativ de observare şi anunţare a incendiului sau de alertare în cazul producerii unui astfel de eveniment; deteriorarea sau neasigurarea vizibilităţii indicatoarelor de securitate la incendiu şi neverificarea la termenele stabilite de producător a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor”, a mai spus şeful ISU Neamţ. (C. MIRCEA)

Articolul precedentContrabandişti stopaţi cu focuri de armă!
Articolul următorVIDEO Grupare infracţională destructurată cu ajutorul FBI
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.