0:00

Rubrică dedicată tuturor celor care au rol politic și administrativ important în Regiunea de Nord-Est. Începem cu județul Bacău, în ordine alfabetică. Fiecare are o istorie în spate, aproape toți fac față unor anchete mai mult sau mai puțin penale, au susținători sau contestatari. Prin poziția pe care o ocupă influențează destinul unor comunități mai mici sau mai mari.

Alegerile din 2020 din Bacău au fost… neobișnuite din mai multe puncte de vedere. Au arătat momentul de slăbiciune în care se aflau partidele mari PNL și PSD și conflictele interne care se duceau. Poate cea mai clară dovadă a situației a fost în municipiul Bacău unde nici PNL și nici PSD nu au avut candidat propriu la primărie, ci au ales să își acorde sprijinul politic pentru reprezentantul unui alt partid (în cazul PNL) sau pentru un independent (cazul PSD). Rezultatul acolo a fost o victorie a candidatului USR, Lucian Viziteu, cu sprijin liberal arătând că alianța de dreapta avea un potențial interesant, mai ales în zona urbană.

La județ, în schimb, se potrivea mai bine zicala: la vremuri noi, tot noi. PSD Bacău a renunțat la cel care a condus Consiliul Județean din județ timp de patru ani, Sorin Brașoveanu (mai multe despre el puteți citi aici), care nu și-a găsit loc nici măcar pe lista consilierilor județeni ai partidului. O victimă a schimbării din PSD, de la Dragnea la Ciolacu. Dar a aterizat în picioare, la Piatra Neamț pe o funcție administrator public al județului (amănunte aici și aici). Locul său ca lider al consilierilor județeni PSD a fost luat de Valentin Ivancea. Chiar și cu schimbările majore, alegerile din 2020 au consfințit o dominație a PSD la nivel județean în Bacău. Valentin Ivancea a obținut 38,75% din voturile exprimate pentru funcția de președinte a Consiliului Județean, cu peste 10% mai mult față de principalul contracandidat, Ionel Palăr susținut de alianța PNL-USR-PLUS. PSD obținut puțin peste 42% din voturi și 16 mandate în Consiliul Județean (sursă aici).

Cine este Valentin Ivancea?

Acești oameni care ne conduc. Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVictoria categorică a PSD l-a dus pe Valentin Ivancea în fruntea Consiliului Județean Bacău. Deși CV-ul său arată că, la bază a fost mai întâi inginer și apoi jurist, activitatea sa profesională demonstrează că Valentin Ivancea este un adevărat politician de carieră. Administrația publică este domeniul său de activitate. Din 1996 până în martie 2017 a lucrat la Administrația Națională a Rezervelor de Stat, unitatea teritorială Orbeni/Bacău, fiind director executiv din 2001. Din 2017 până în septembrie 2019 a fost numit subprefect de Bacău iar între septembrie 2019 și decembrie 2019 a fost prefect de Bacău. După ce a fost înlocuit de noua guvernare PNL, Valentin Ivancea a revenit pe funcția de director executiv la la Administrația Națională a Rezervelor de Stat Bacău până la finalul lui 2020 când a ocupat postul de Președinte al Consiliului Județean Bacău.

În afară de evoluția administrativă, Valentin Ivancea a urcat, încet dar sigur, la nivelul conducerii PSD Bacău. În octombrie 2022 el a fost ales, cum altfel decât în unanimitate de voturi, președinte al municipalei PSD Bacău. La investire, Valentin Ivancea a prezentat obiectivele sale pentru organizație dar a lansat și unele săgeți către primarul Viziteu: „Este o postură, pentru că una este să fii președinte al Consiliului Județean, unde îndeplinești un act administrativ și alta este să ai o funcție  de conducere politică. (…) Primăria trebuie să fie partenerul cetățeanului, nu dușmanul acestuia, trebuie să ofere soluții, nu probleme. Acum suntem într-un blocaj administrativ care nu poate genera nimic bun pentru băcăuani”. El a fost susținut în atacul împotriva edilului de Bacău și de prefectul județului, Lucian Bogdănel care adăuga: „La conducerea municipiului Bacău se află un om-problemă. Domnul Viziteu este una dintre problemele orașului. În jumătate de mandat nu a bifat decât o singură realizare: accidentul cu Dusterul Primăriei. Ce a făcut cu Dusterul, a făcut și cu municipiul Bacău: daună totală”. (sursă aici)

Mandatul lui Valentin Ivancea la Consiliul Județean Bacău

Spre deosebire de foarte mulți dintre conducătorii marcanți, fie ei la nivel de județ sau de municipiu reședință de județ, Valentin Ivancea a reușit, în cea mai mare parte, să evite implicarea în mari scandaluri. Bineînțeles că există dispute politice, inevitabile, ținta sa preferată fiind primarul municipiului Bacău, Daniel Stanciu Viziteu. El a reușit însă să nu își aibă numele legat de anchete anticorupție sau probleme de integritate, un lucru, din păcate, mai rar întâlnit la acest nivel politic.

Mandatul lui Valentin Ivancea la conducerea Consiliului Județean Bacău a început la 24 octombrie, cu un discurs în care și-a trasat prioritățile mandatului: „O administrație suplă și eficientă, care e partener al cetățeanului, nu inamic al cetățeanului. De asemenea, îmi doresc o administrație cu obiective cuantificabile, bazată pe criterii de eficiență și performanță, în care fiecare funcționar va ști unde îi este locul și ce are de făcut. O viziune de dezvoltare bazată pe absorbția de fonduri europene și atragerea de fonduri nerambursabile, astfel încât să avem asigurată resursa financiară pentru proiectele pe care le dorim implementate. Nu mai putem concepe dezvoltarea Bacăului fără proiecte de importanță regională, așa cum este autostrada A13 Bacău – Brașov. Cooperarea onestă și transparentă cu mediul antreprenorial băcăuan și susținerea inițiativelor private în județul Bacău. Întreprinzătorii privați vor avea în mine și în instituția Consiliului Județean un partener pe care se vor putea bizui în efortul de a crea locuri de muncă și investiții. Avem nevoie de o alianță pentru sănătate, o alianță anti-Covid19 la nivel de județ, capabilă să înfrunte pandemia. În acest sens, începând cu prima zi de mandat, o voi desemna pe doamna dr. Oana Mihaela Secară ca reprezentat al președintelui CJ în Consiliului de Administrație al SJU Bacău. Doamna Secară e un medic epidemiolog cu ștate vechi de activitate, până de curând fiind managerul Spitalului Municipal Onești. Nu mai e timp de pierdut în lupta cu Covid19, iar întărirea echipei de la conducerea SJU, cu un reputat medic epidemiolog, nu poate fi decât benefică. Mulțumesc, în final, echipei social-democrate pentru strategia și viziunea asumate, precum și pentru curajul de a mă fi propus și susținut în cursa electorală.” (sursă aici).

La un an de mandat, Valentin Ivancea și-a prezentat realizările de până atunci grupate pe patru domenii: (sursă aici)

  • Infrastructură: în care vorbește scoate în evidență lucrările de modernizare și reabilitare a drumurilor județene, cu un accent special pe „Autostrada Estului” – axa Podu Turcului – Dămienești, de 95 km finanțată cu fonduri europene. El a punctat, de asemenea, echipamentele și utilajele de intervenția achiziționate cu finanțare europeană pentru Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău.
  • Sănătate: investiții substanțiale materializate prin extindere UPU, construirea Heliportului la Spitalul Județean de Urgență cu fonduri europene, extinderea secției Radioterapie.
  • Mediu: semnarea unui contract de peste 470 de milioane de euro prin care vor fi realizate investiții în 41 de comunități din județul Bacău în sistemele de apă și canalizare, tratarea apelor uzate și buna gestionare a acestei resurse.
  • Digitalizare: implementarea proiectului „Bacău – Smart County” și portalul on-line al județului

Consiliul Județean Bacău a și publicat în 2021 un raport de aproape 300 de pagini privind activitatea sa (sursă aici )

Dar mandatul lui Valentin Ivancea nu a fost lipsit de probleme, cele mai mari fiind cele legate de pandemia COVID-19 și probleme legate de alimentarea cu apă a Bacăului.

Bacăul a renunțat să se implice în „spitalul mobil de la Lețcani”, lăsat să cadă în sarcina județelor Neamț și Iași care au plătit 13 milioane de euro pe o unitate medicală care nu putea funcționa iarna din cauza frigului (sursă aici, aici, și aici). Cea mai mare controversă în privința pandemiei la Bacău a fost legată de Spitalul Județean, conflictul fiind instituțional: Ivancea de la CJ Bacău vs Viziteu de la Primăria Bacău. Edilul municipiului reședință de județ îl acuza de liderul PSD Bacău de „dezinformări cu privire la paturile ATI pentru pacienții COVID-19 din Bacău, toate gândite la cabinetul președintele CJ Ivancea și rostogolite de PSD Bacău”. Ivancea era acuzat de opoziție că CJ nu a virat la timp banii pentru lucrările de urgență care se făceau la etajele 4 și 5 ale Spitalului Județean și că nu aveau un plan B pentru unitatea de Primiri Urgențe unde era „un șantier la care se lucra în continuare sub sarcină iar finanțatorul lucrării, CJ Bacău sau conducerea spitalului nu au prevăzut un plan B, o locație secundară pe timpul lucrărilor”. De cealaltă parte, Valentin Ivancea a negat vehement acuzațiilor și a amenințat cu trimiterea în instanță a primarului de Bacău: „Iresponsabilii aflați la conducerea Primăriei Bacău, în frunte cu Viziteu, au blocat tot anul parteneriatul între CJ – CL și finalizarea lucrărilor la clădirea Spitalului Municipal, deși știau la începutul lui 2021  că valul 4 ne va lovi în toamnă. Nu i-a interesat, nu le-a păsat de sănătatea băcăuanilor”. (Sursă aici)

Cea de a doua problemă majoră a fost cea a apei. De data aceasta, o parte din vină se poate da și pe „greaua moștenire” (deja ceva clasic în politică și nu numai pe la noi). În septembrie 2019, s-a produs o avarie gravă pe conducta de aducțiune Valea Uzului – Bacău, pe tronsonul nereabilitat, în zona localității Valea Budului. (sursă aici). Acesta a fost un semn pentru ce a urmat. De mai multe ori s-a întâmplat ca locuitorii municipiului Bacău să rămână chiar și zile întregi fără apă, din cauza avariilor pe conducte sau a pierderilor din rețeaua de distribuție. Vina a fost din nou pasată între primăria Bacău și Consiliul Județean. La începutul anului 2022, Consiliul Județean Bacău propunea trei proiecte pentru îmbunătățirea situației cu apa: operaționalizarea rezervei de apă, punerea în siguranță a conductei de aducțiune Valea Uzului – Grigoreni prin aplicarea de soluții dispuse de experții tehnici și finanțarea investițiilor cuprinse într-un plan multianual pentru reducerea pierderilor pe rețeaua de distribuție din municipiu. Când a fost vorba însă ca Primăria Bacău să susțină financiar propunerile, reacția primarului municipiului Bacău a fost categorică: „Cred că glumiți, dacă vă așteptați să luați din nou aceeași bani din buzunarul băcăuanilor, pentru a plăti o lucrare care nu a fost făcută corect”. Valentin Ivancea, la rândul său plasa responsabilitatea pe UAT Bacău: „Aceste pierderi (n.r. pe rețeaua de distribuție) se cifrează la 60% și este responsabilitatea nemijlocită a proprietarului, respectiv UAT Municipiul Bacău să investească în reabilitarea conductelor de distribuție”. Bineînțeles că au urmat amenințările reciproce cu trimiterea în judecată. (sursă aici și aici).

Cum se prezintă alegerile din 2024

Anul electoral 2024 reprezintă o provocare pentru Valentin Ivancea, dar poate mai puțin în ceea ce privește întrebarea dacă va fi ales ci, mai degrabă, unde va candida. PSD a dominat în 2020 în Bacău la nivel județean, existând probabilitatea mare că va da Președintele de Consiliu Județean și în 2024. Deci, ar exista șansa ca Valentin Ivancea să își poată păstra fotoliul.

Dar zvonurile (și sondajele făcute de unele partide) arată că liderul PSD din municipiul Bacău ar putea viza un alt fotoliu, cel de primar, un lucru care nu ar trebui să mire pe nimeni, mai ales după multiplele conflicte dure care le-a avut cu Daniel Viziteu. Un sondaj făcut la finalul anului 2022, chiar îi dădea prima șansă (sursă aici). Bineînțeles că mai e mult până departe, dar se pare că Valentin Ivancea își va continua cariera politică în Bacău, marea întrebare fiind însă în ce postură.

Vlad B.

Articolul precedentFOTO. Piatra Fest 2023 în imagini
Articolul următorSoț violent reținut pentru patru infracțiuni. A amenințat cu cuțitul și forțele de intervenție
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.