Sursă foto: fundatiacomunitarabacau.ro

Rubrică dedicată tuturor celor care au rol politic și administrativ important în Regiunea de Nord-Est. Începem cu județul Bacău, în ordine alfabetică. Fiecare are o istorie în spate, aproape toți fac față unor anchete mai mult sau mai puțin penale, au susținători sau contestatari. Prin poziția pe care o ocupă infuențează destinul unor comunități mai mici sau mai mari.

Alegerile locale din 2016 au asigurat PSD-ului nu doar fotoliul de primar al municipiului reședință de județ dar și o majoritatea destul de confortabilă în Consiliul Județean Bacău, 22 de consilieri din totalul de 37. Social-democrații au folosit această majoritate pentru a-l impune pe Sorin Brașoveanu în funcția de președinte al Consiliului Județean Bacău, acesta fiind singura propunere înaintată pentru funcție și și care a trecut cu 27 de voturi. (sursă aici).

Cariera lui Sorin Brașoveanu se leagă de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului unde, conform CV-ului de pe pagina Consiliului Județean, a ocupat funcția de director general în perioada 1998-2016. (sursă aici). A ocupat și funcția de consilier local în orașul Buhuși.

Unul dintre lucrurile remarcabile la Sorin Brașoveanu este că a reușit să facă o carieră în administrația publică fără a fi implicat direct în scandaluri majore sau probleme de natură penală, cel puțin din informațiile pe care le-am găsit până în prezent. Problemele de la DGASPC din perioada conducerii sale sunt mai mult specifice fie instituției în sine (cazuri controversate în domeniul protecției copilului), fie instituțiilor publice din România în general (probleme cu salarizarea).

De când a ajuns în funcția de președinte a Consiliului Județean, în 2016, a fost implicat în dispute politice cu membrii opoziției care acuză administrarea defectuoasă a resurselor dar a reușit să evite problemele de natură legală cu care se confruntă, de exemplu, primarul municipiului. O situație controversată a fost prezentată într-un comunicat al PNL, care a acuzat un deputat PSD de șantaj și jigniri împotriva unui primar PNL, scena derulându-se în biroul lui Sorin Brașoveanu: „”Un fapt inimaginabil, de o maximă gravitate, care conturează atitudinea generală a PSD față de primarii liberali, s-a consumat vineri dimineață, 17 mai 2019, în biroul președintelui Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu. Valerică Mihalcea, primarul PNL din comuna Gura Văii, județul Bacău, a venit pentru a treia oară în audiență, să solicite fonduri în vederea reabilitării drumului județean DJ 119, care leagă localitatea de Onești, dar și de E 85. În biroul președintelui CJ se afla și deputatul PSD de Bacău, Costel Dunava, care i-a reproșat primarului numărul mic de voturi pe care PSD le-a obținut în comună la precedentele alegeri europarlamentare și, fără nicio jenă, a spus că nu se pot aloca bani unei comunități unde PSD are un număr mic de voturi” (sursă aici).

Pagina de Facebook a lui Sorin Brașoveanu arată și care este proiectul cel mai important pentru acesta: Autostrada A13 Bacău-Brașov, care ar urma să traverseze Transilvania de la Vest la Est realizându-se astfel o conexiune directă cu Moldova. Acest proiect de infrastructură a fost numit de Sorin Brașoveanu „singura șansă de dezvoltare a Moldovei”. Majoritatea proiectelor pe care președintele Consiliului Județean Bacău le-a promovat pe pagina personală țin de infrastructură rutieră (centura ocolitoare Bacău, un parteneriat cu Consiliul Județean Neamț pentru modernizarea drumurilor din „Axa Rutieră Strategică 3” finanțat prin POR, DJ 207D, DJ 241 și DJ 241A, fiind vorba de 94,4kn în județul Bacău) și domeniul medical (sprijin financiar pentru Spitalul Municipal Onești, finanțare pentru Spitalul Moinești fiind unele exemple recente).  (amănunte aici).

Nu a fost făcut niciun anunț oficial dacă Sorin Brașoveanu va candida la alegerile locale de anul acesta pentru a lua un nou mandat la Consiliul Județean sau dacă va căuta o altă funcție din administrația publică.

V. Bălănescu

 

Articolul precedentPauză de fotbal, până pe 31 martie, de la Federaţia Română
Articolul următorFlorin Cîțu și-a depus mandatul
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.