0:00

3 firme și 4 parteneri de afaceri trimiși în judecată de DNA, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPatru administratori și asociați plus 3 din firmele din Piatra-Neamț https://mesagerulneamt.ro/2021/12/patru-oameni-de-afaceri-si-trei-co-parteneri-katel-group-trimisi-in-judecata-de-dna/ de  aceștia sunt trimiși în judecată de DNA. Procurorii anticorupție îi acuză de un prejudiciu de peste 1,2 milioane lei la buget prin accesarea necuvenită de fonduri europene prin ARD Nord-Est și prin evaziune fiscală, spălare de bani. Dosarul urmează să fie înregistrat la Tribunalul Neamț, instanța sesizată prin rechizitoriul de ieri, 10 decembrie.

Iată detaliile prezentate în acest caz de DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (din care trei sunt societăți comerciale) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare a banilor (comise sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2015, în contextul implementării proiectului „Creșterea Competitivității Economice”, administratorul de drept al SC Katel Group SRL ar fi depus la Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR NE) mai multe documente (facturi) în care au fost înscrise împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la prețul produselor achiziționate în cadrul realizării proiectului.
Practic, ar fi fost conceput și aplicat un mecanism de creștere artificială a prețului acelor echipamente beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați care au acceptat cu știință ca societățile comerciale pe care le dețineau să fie interpuse în lanțul de achiziție a echipamentelor finanțate din fonduri europene în vederea măririi substanțiale a prețului de achiziție.
Prin aceste demersuri, SC Katel Group SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 392.578 lei.
2. În perioada 2010-2015, administratorii SC Katel Group SRL., SC Katel Route SRL și ai SC Optisem Service SRL, inculpați în prezenta cauză, ar fi înregistrat în evidențele contabile cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, respectiv prestări servicii ce nu au fost efectuate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Acționând în această manieră, ar fi fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 871.265 lei, din care impozit pe profit de 334.372 lei și TVA de 536.892 lei.

În cauză, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit parte civilă.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți oamenii de afaceri, inculpați în prezenta cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
C.I.

Articolul precedentDSP Neamț: Luni se distribuie tichete de masă pentru 10.800 nemțeni vaccinați complet
Articolul următorIncendiu într-o magazie la Roman