0:00

2.000 de liceeni pentru BAC-ul din toamnă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului va debuta anul acesta luni, 19 august, cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A. Peste 2.000 de absolvenți de liceu din Neamț sunt așteptați să dovedească faptul că merită diploma de Bacalaureat. La prima probă orală, cea de Limba și literatura Română s-au înscris 260 de candidați. Cei care participă la această sesiune de BAC vor avea parte de același tratament la care au fost „supuși” și liceenii care au participat la sesiunile anterioare. Candidații vor fi supravegheați cu camere video, iar cei care au telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnări, precum și orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare vor primi o pungă/plic în care să le introduca, împreună cu o declarație tip în care se menționează numele, prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate și va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Absolvenților le este interzisă intrarea în sala de examen cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. “Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din candidatului de căre președintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, se arată în metodologie.

Candidații care au participat, dar nu au promovat Bacalaureatul în sesiunile organizate începând cu 2003, pot solicita recunoașterea unora dintre probele promovate în anii trecuți.
Examenele scrise vor avea o durată de 3 ore, iar subiectele de la examenele orale vor avea un grad de complexitate care să permita tratarea lor integrală în maximum 10 – 15 minute. La proba C, de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată pe parcursul învățământului liceal, elevii pot alege oricare limbă modernă studiată în liceu, indiferent dacă a fost studiată drept limba 1, limba a 2-a sau limba a 3-a de studiu, dacă a fost studiată în regim normal, intensiv, bilingv ori dacă a fost disciplină obligatorie sau opțională. Cei care au ajuns la a treia sesiune de Bacalaureat au de scos din buzunar pentru fiecare probă scrisă câte 76 de lei. Cei care dau examenul integral sunt buni de plată cu 228 de lei. Reprezentanții ISJ Neamț au anunțat că pentru probele orale nu se va percepe niciun leu.
Procentul de promovare a sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat a fost de 58,25%.

 Programul sesiunii de toamnă

19-20 august Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

19-21 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
20-21 august Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
22-23 august Evaluarea competențelor digitale – proba D
26 august Limba și literatura romană – proba E)a) – scris
27 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – scris
28 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – scris
30 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – scris
2 septembrie Afișarea rezultatelor (până la ora 12) și depunerea contestațiilor (orele 12-16)
3-4 septembrie Rezolvarea contestațiilor
5 septembrie  Afișarea rezultatelor finale

Articolul precedentApa Serv, bau-baul proiectelor majore
Articolul următorAmbasadorul Poloniei a vizitat județul Neamț