reclama autocenter

ambasador polonia 01

Ambasadorul Republicii Polone în România, Excelența Sa Marek Szczygieł a fost primit, ieri, în vizită, de autoritățile locale din Piatra Neamț și din Bicaz. Ambasadorul s-a oprit în Piatra Neamț după ce joi, 15 august, a participat la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, celebrată la Cacica (Suceava). La vizita ambasadorului  Marek Szczygieł au participat reprezentanți ai Prefecturii Neamț, Consiliului Județean, Consiliului Local Piatra Neamț și ai Primăriei Bicaz.

„ Am stabilit împreună cu Excelența Sa să avem o gândire comună pe viitor, să reușim ca în viitorul apropiat să ne întâlnim cu reprezentanți ai CJ Neamț și ai Primăriei Piatra Neamț, la un seminar dedicat discuțiilor despre investiții economice și financiare, despre parteneriatele publice-private. E foarte bine că am găsit înțelegere de a crea pe viitor oportunități de înfrățire între orașele din Neamț și cele din Polonia, de a crea legături serioase între oameni de afaceri, investitori. Este un județ în care investițiile din Polonia s-au făcut simțite demult. Este fabrica de la Roman, Cersanit, fabrică ce a creat locuri de muncă și aduce bani la bugetul local. Este vorba și de firma de magazine Profi. Am avut în vedere și ceea ce înseamnă partea agricolă, un capitol la care județul Neamț stă foarte bine. Ne mândrim cu președintele CJ care este primul sau unul din cei mai importanți oameni din agricultură din Europa. Partenerii polonezi sunt foarte interesați de segmentul agricol. Oficialul nu a venit cu mâna goală, acesta înaintând autorităților nemțene două oferte. O ofertă din partea unei firme cunoscute din Polonia care se ocupă cu tot ceea ce înseamnă bitum și cu oferta unei societăți din Polonia care face troleibuze, autobuze și care exportă produse în jumătate din UE”, a declarat prefectul George Lazăr.

Polonia – partener important

 „Polonia este un partener important al României, iar relațiile noastre se extind în fiecare zi, nu doar în ceea ce privește politica, dar mai ales în sectorul economic. Acordăm o importanță specială cooperării cu autoritățile locale pentru că acest nivel de cooperare de la om la om aduce cele mai bune rezultate. Avem 700 de firme poloneze înregistrate în România. Suntem al VI-lea partener economic de schimb cu România. Un alt domeniu de colaborare poate să fie cel al absorbției fondurilor europene. În acest domeniu, autoritățile din Polonia au dobândit o mare experiență și cred că această experiență poate să fie folositoare și pentru prietenii noștri români”, a spus ambasadorul  Marek Szczygieł.

După vizita la Piatra Neamț, oficialul s-a oprit și la Bicaz, însoțit de primarul orașului, Nicolae Sălăgean. Motivul pentru care ambasadorul polonez s-a oprit la Bicaz este unul istoric. „Există și locuri importante pentru istoria poloneză. Spre exemplu orașul Bicaz, care a asigurat refugiu pentru președintele polonez, în 1939 când Polonia a fost atacată de Germania și de Uniunea Sovietică, iar autoritățile poloneze au fost evacuate în România. Ospitalitatea și sprijinul autorităților române sunt încă vii pentru oamenii din Polonia”, a mai precizat ES Marek Szczygieł.

 ambasador polonia 02 lazar arcan

Marian TEODOROF

Articolul precedent2.000 de liceeni pentru BAC-ul din toamnă
Articolul următorPreședintele Tărâță și generalul Stan, asociați până-n 2014