0:00

NEAMŢ: Fiscul nu mai sperie pe nimeni!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAnunțul că de la 1 martie inspectorii Direcţiei Antifraudă pot sigila punctul de lucru al comercianţilor descoperiți că nu utilizează casele de marcat fiscale pentru bunurile livrate sau serviciile prestate nu pare să fi speriat pe cineva în Piatra-Neamț. La data intrării în vigoare a noii proceduri am avut curiozitatea să cumpărăm de la societăți comerciale (S.C.-uri, P.F.-uri, I.I.-uri), producători particulari care vând tot felul de lucruri, în locuri unde se plătesc taxe pe societate.

Prima oprire, într-o zi de duminică, a fost la biserică (cea de la gară – n.r.). Pentru lumânări, tămâie, prescură, icoane sau cărticele, vânzătoarele de acolo nu au eliberat niciun bon fiscal.

Următoarea oprire, Piața Centrală. Aici, deși cei de la tarabă sau din chioșcurile improvizate plătesc taxă la administratorii pieței, nu vezi niciun vânzător care să elibereze bon fiscal pentru produsele expuse. Exemple? Mărțișoare, flori, căciuli de blană, produse din mase plastice, pești, papagali, miere de albine, produse lactate, băuturi alcoolice, fructe, legume, cereale, articole de încălțămite și îmbrăcăminte, produse de panificație, produse apicole, murături, mici, ceaune etc.

Lângă Piața Centrală, altă piață (Haralambie – n.r.), aceleași obiceiuri. Fie că vorbim de marfă calitatea I, a II-a sau bună de aruncat, cei mai mulți comercianți îți vând „pe sub mână” și „la mica înțelegere” produsele, fără să folosească vreo casă de marcat. Nici comercianții care au pe tarabă produse electronice, electrocasnice, scule și unelte sau alte obiecte nu eliberează bon.

O altă necunoscută rămâne și în cazul tonomatelor, care ies în calea cumpărătorului la aproape fiece colț de stradă și de la care nu se emite niciun bon. Așadar, la o scurtă imagine de ansamblu, ANAF-ul are mult de treabă dacă dorește într-adevăr să respecte noile prevederi.

Fiscul poate dispune suspendarea activităţii operatorului economic în punctul de lucru pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni, dacă operatorii economici încalcă una dintre obligaţiile de dotare cu aparate de marcat electronice fiscale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, emiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, respectiv emiterea de bonuri cu o valoare care corespunde realităţii. Pe lângă acest timp de suspendare, cei prinși cu „ocaua mică” pot fi puși să plătească amenzi cuprinse între 10.000 și 15.000 de lei. (M. TEODOROF)

Alte detalii: https://zch.ro/atentie-comercianti-fiscul-va-poate-inchide-magazinul/

https://zch.ro/de-la-1-martie-puteti-reclama-comerciantii-care-nu-va-dau-bon/

Articolul precedentSONDAJ: Cine e mai tare decât Patriarhul Daniel? DOCUMENT
Articolul următorNEAMŢ: Unde s-a dus Florin Marin să antreneze?
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.