0:00

30 de firme din Neamț au fost controlate de inspectorii de muncă, împreună cu inspectorii antifraudă, într-o acțiune concentrată pe munca la negru și pe neplata obligațiilor fiscale. Până acum, echipele de control au mers la sigur, adică la societățile din anumite domenii unde se știe că, de regulă, se „angajează” sezonieri și astfel se ocolesc contribuțiile la buget. Pentru că aceste metehne sunt legate între ele, instituțiile cu atribuții au încheiat un protocol și au stabilit ca astfel de controale să se facă exact în perioada de vârf a activităților și până la încheierea sezonului. Planul inspectorilor, de a surprinde în plin fenomenul, a fost confirmat de rezultatele în teren: un sfert dintre firme aveau personal neangajat.

Munca la negru a devenit un lux, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Acțiunile de control s-au desfășurat în domenii ca alimentație publică, construcții și confecții. În aceste domenii, pe lângă riscurile indisciplinei financiare – neconformarea la declararea și plata obligațiilor fiscale, există și riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale, ori subdeclararea nivelului real de salarizare, și care se manifestă mai ales în perioada iunie-octombrie”, a declarat Nicolae Hîrlea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamț, în conferința de presă de astăzi, 11 octombrie.

Munca la negru a devenit un lux, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn urma controalelor ce s-au desfășurat în luna august și până spre finele lunii septembrie, au fost constatate nereguli la 7 firme. Dintre acestea, la 4 societăți au fost găsite persoane care munceau la negru, firmele fiind amendate cu câte 20.000 lei la fiecare persoană găsită fără acte. Acestea au fost primele controale făcute după modificarea legislației, prin care munca la negru a fost scoasă din zona penală (în situația când la o singură firmă erau depistate mai mult de 5 persoane, ITM sesiza organele de cercetare penală). „Potrivit noilor reglementări, amenda este de 20.000 lei și se aplică agentului economic, acesta având posibilitatea să achite jumătate în 48 de ore”, mai precizează purtătorul de cuvânt, iar în plus angajatorul este obligat să înregistreze contractele de muncă în Revisal.

Munca la negru a devenit un lux, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa alte 13 firme verificate prin acțiuni de rutină, luna trecută, separat de acțiunea comună cu Antifrauda Fiscală, inspectorii ITM Neamț au găsit 33 de persoane care lucrau fără ca angajatorii să le fi încheiat contracte de muncă, firmele fiind amendate. În plus, la o parte din cei 140 de agenți economici verificați luna trecută au fost depistați 34 de salariați a căror contracte individuale de muncă fuseseră înregistrate electronic după data începerii activității de către salariați. Inspectorii de muncă au dispus celor 19 societăți măsuri de remediere. (C.I.)

Articolul precedentFOTO Incendiu la o casă din Vânători-Neamţ
Articolul următorO bătrână a vrut să aprindă focul și și-a incendiat casa
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.