0:00

Ziua Vânătorilor de Munte, cu plăcinte și politicieni, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* manifestarea a fost dedicată armei de elită a armatei române

* plăcintele şi politicienii au fost pentru cetăţenii de pe margine

Duminică, 3 noiembrie la Târgu-Neamț, a fost sărbătorită Ziua Vânătorilor de Munte, eveniment ce a avut loc la Monumentul închinat Batalionului Vânătorilor de Munte. La această manifestare, au participat oficialități locale, în frunte cu primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, aleși locali, șefi de instituții publice, reprezentanți ai mai multor școli din oraș, asociații de veterani și numeroși membri ai unor organizații locale de partid, adunați pentru a depune coroane de flori. Încă de la ora 11, în fața Primăriei Târgu-Neamț , mai multe oficialități locale s-au strâns pentru a se deplasa împreună la Monumentul Vânătorilor de Munte. Printre ei s-a putut remarca și prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Neamţ, Emilia Arcan. Odată ajunși la monument, un sobor de preoți a oficiat o slujbă religioasă, după care au urmat discursurile și nelipsitele… plăcinte care au fost împărțite la cetățenii de pe margine.

Cuvântări

„La 3 noiembrie 1916, în plin război, s-au înfiinţat în ţara noastră trupele de vânători de munte! Pe toată durata existenţei lor, vânătorii de munte au constituit elita armatei române fiind trupele cele mai disciplinate şi eficiente în acţiunile în care au fost întrebuinţate. În vara anului 1917 batalioanele de vânători de munte au dat semnalul renaşterii armatei române şi a statului român aflat în pericol de a fi şters de pe harta lumii! În această zi omagiem şi eroismul ostaşilor din Batalionul Vânătorilor de Munte din Târgu Neamţ. Numeroși soldați, veterani, ostași ai Armatei Române care au plecat la luptă din orașul Târgu-Neamț, și care nu au căzut pe câmpul de luptă, s-au întors cu ordine, medalii, decorații pentru meritele lor pe câmpul de luptă. Să ne bucurăm aşadar dragi concetăţeni, speranţa nu moare niciodată din suflete luminate lăuntric de credinţă…Şi să nu uităm nici o clipă: întâi de toate şi înainte de a fi europeni suntem şi trebuie să rămânem români”, a transmis primarul Daniel Harpa.

Monumentul Vânătorilor de Munte, a fost dedicat Batalionului Vânătorii de Munte din Târgu-Neamț, care a plecat pe câmpul de luptă la 27 iulie 1917, luptând eoric la Măgura, Cireșoaia, Coșna, Cașin, Târgu-Ocna, sub comanda maiorului Virgil Bădulescu. Orașul a fost ales pentru construcția acestui edificiu datorită faptului că aici, în 1916-1917 , a fost fondat primul corp de Vânători de Munte de către Regele Carol al II-lea.  În amintirea acestor bravi ostași la 29 iunie 1939 , s-a inaugurat sus pe Culmea Pleșului Monumentul-mausoleu al Vânătorilor de Munte, în prezența regelui Carol al II-lea, a primului-ministru Armand Călinescu, precum și a numeroși generali, ofițeri superiori ai Corpului de armată al vânătorilor de munte și oficialități ale județului Neamț.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentOtto Heel, director tehnic în Luxemburg
Articolul următorCe li se „coace” polițiștilor?